İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen 2. Baraj ve HES Fuarının açılışını yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı. İstanbul'un su durumuyla ilgili açılışta yaptığı konuşmayı tekrarlayan Bakan Eroğlu,İstanbul'da barajların doluluk oranının yüzde 30'lar seviyesinden olduğunu belirterek, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, DSİ Genel Müdürü, Müsteşarımızın katılımıyla bir değerlendirme yaptık, alınacak tedbirleri tamamen aldık. Merak etmeyin. Hatta Melen'den ikinci bir irsaliye hattı alınması kararını aldık. Şuanda o da hızla yapılıyor. Asya yakasında suyumuz çok. Avrupa yakasında susuzluk olmasın diye boğazın altından Sarayburnu ile Salacak arasına iki tane dev denizaltı borusu İSKİ tarafından döşendi. Alınabilecek bütün tedbirleri aldık. Biz İstanbul'u susuz bırakmak istemiyoruz. Susuz bırakmayız"diye kornuştu.
Yaşanan kuraklığın betonlaşmayla alakası olmadığını söyleyen Eroğlu, "1972-1973 yılında daha az yapı vardı ama o zamanki kuraklık daha büyüktü. Kuraklıkla yapılar arasında irtibat kurmak doğru değil"dedi. Son dönemde İstanbul'da sık sık su kesintisi olduğunu iddialarını reddeden Bakan Eroğlu, "Yazın su kesintisi olmayacak, sıkıntı olmayacak" diye konuştu. Eroğlu İstanbul'daki barajların depreme dayanıklı olduğunu da sözlerine ekledi. HESLERE KARŞI ÇIKANLARI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL..
Fuar dışında HES karşı protesto eylemleri yapıldığını hatırlatan bir gazeteciye de yanıt veren Eroğlu, "HES'lere karşı çıkanları anlamak mümkün değil. Bütün dünyada hidro elektrik potansiyelleri, ABD, Kanada dahil, yüzde 95'i kullanılmış, Ama Türkiye 2003 yılında sadece yüzde 18'ini kullanıyordu, potansiyelinin. Su akıyor, biz bakıyorduk. Ama son yıllarda hidro elektrik üretiminde gerçekten şaha kalktık. 26 milyar kw/saat'lik üretimi geçen yıl sonunda, 79 milyar kw/saat'e çıkardık. Şu gördüğünüz 4 ampulden 1 tanesi bizim getirdiğimiz elektrikle, temiz, yenilenebilir, tamamen ekolojik, bütün dünyada önerilen, ucuz, karbon emisyonu olmayan, çevreci hidro elektrik santraliyle geliyor" dedi. GİDİN SOLAKLI'YA BAKIN... HESLER TÜRKİYE'DE ELEKTRİĞİN SİGORTASIDIR...
Uygun olmayan yerlere HES izni vermediklerini ve HES projelerini çok iyi denetlediklerini söyleyen Bakan Eroğlu, "HES'ler Türkiye'de elektriğin sigortasıdır. Buna karşı çıkmak doğru değildir"dedi. Ortada büyük bir pasta olduğunu söyleyen ve HES eylemcilerini bazı elektrik üreten uluslararası şirketlerin gazına gelmemelerini konusunda uyaran Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "1 ağaç kesildiği zaman en az 5 katı ağaç dikme, çevreyi düzenleme mecburiyeti getiriyoruz. Vadiyi düzenliyoruz. Gidin Trabzon'da en çok HES yapılan Solaklı Vadisine bir bakın" diye konuştu. Eroğlu daha sonra fuarın temsili açılışını kurdele keserek yaptı. Bakan fuardaki standları gezerek bilgi aldı.