MANİSA’YA, 'GÜVENLİ GIDA İHRAÇ EDEN ÜS OLMA' SÖZÜ
Manisa’ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Anemon Otel’de sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıya Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, AK Partili Manisa milletvekilleri, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli ve şehirdeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Toplantıda sivil toplum kuruluşu temsilcilerine seslenen Bakan Eroğlu, Manisa’nın potansiyeli yüksek bir il olduğunu belirterek, Spil Dağı’nı ve sulama sistemlerini güçlendireceklerini ifade etti. Bakan Eroğlu, AK Parti hükümetinin orman ve su işleri yatırımlarında kentte 11 yılda 1 milyar liralık yatırım yaptığını dile getirdi. Bakan Eroğlu, 1 sulama göleti, 29 bin 160 dekar sulama alanı, 2 milyon metreküp içme suyu, 53 milyon 7 bin yeni fidan, 3 bal ormanı, 59 taşkın koruma tesisi, 20 otomatik meteoroloji istasyonu ile kente 76 yeni tesis kazandırdıklarını kaydetti. Yeni yapılacak göletlerle modern sulama sistemlerinin yaygınlaşacağını belirten Bakan Eroğlu, “Göletler kapalı sistemle olacak. Tarlaları bu sistemle suladığımız zaman dekar başına 500 lira ilave bir para çiftçinin cebine girecek. Sulamanın tamamını kapalı sisteme çevireceğiz. Yakın gelecekte gıda güvenliği en önemli sektör olacak. Sulama yaparsak Manisa’yı güvenli gıda ihraç eden bir üs haline getirebiliriz” dedi.
263 MİLYON LİRALIK 26 TESİS
Bakan Eroğlu, sivil toplum kuruluşları ile kahvaltının ardından Manisa Valisi Abdurrahman Savaş’ı ziyaret etti. Manisa Valiliği’nde kente yapılacak yatırımlar hakkında sunum yapan Bakan Eroğlu, “263 milyon lira tutan 26 tesisin açılış ve temel atma törenlerini yapacağız. Bu tesislerin temel atımını ve açılışlarını yapmak gurur verecek. 5 tesisin açılışı, 21 tesisin de temeli atılacak. Bu yatırımlarla 200 bin dekar arazi modern sulama ile sulanacak. Yılda 12 milyon liralık bir gelir getirecek. 5 yılda projeler kendini amorti ediyor. Niye geçmişte yapılamadı, doğrusu hayıflanıyorum. Biz buraya heybemiz dolu olarak geldik. Bugün Manisa’ya 371 milyon liralık 39 müjde ile geldik. Bunların hepsinin parası hazır. 2014 yılında yatırım hamlelerimiz devam edecek” diye konuştu.
BAL ORMANI KURULACAK
Bakan Eroğlu, 39 projenin 32’sinin 362 milyon 500 bin liralık yatırımla Devlet Su İşleri’ne, 6’sının 8 milyon 500 bin lira ile Orman Genel Müdürlüğü’ne, 1 projenin de 50 bin lira yatırımla Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne ait olduğunu söyledi. Eroğlu, “3 milyar adet fidanı toprakla buluşturduk. 2013 yılında 470 milyon fidan ürettik. Manisa’da 2014 yılında 18 bin 110 dekar alanda 2 milyon 800 bin fidan dikilecek. Ayrıca, 4 milyon 500 bin fidan üretilecek” dedi. Bakan Eroğlu, kentin endemik türler açısından zengin olduğunu belirterek, Yuntdağı bölgesinde 2 bal ormanı kurulacağını söyledi. Bakan Eroğlu, bal üretiminde Manisa’nın marka olması gerektiğini belirterek girişimcilere bal üretimi ve marka oluşturulması için de çağrı yaptı. Bakan Eroğlu, Manisa için yapılacak yatırımları açıkladıktan sonra Saruhanlı ilçesi’ne gitmek üzere Manisa Valiliği’nden ayrıldı.

MHÖ,İK,NU(AÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)