Özgür ALTUNCU- Ünsal ÇAKIN/İSTANBUL, () İSTANBUL'da 3'üncüsü düzenlenen Uluslararası Su Forumu'nun açılışını yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu habercilerin sorularını yanıtladı. İstanbul'daki kuraklık ve olası su sıkıntısıyla ilgili soruya yanıt veren Eroğlu, "İstanbul'da 7 yılda bir kuraklık oluyor. Ben İSKİ Genel Müdürü'yken kuraklık vardı. Sonra 2000 yılında bir kuraklık oldu. Biz vatandaşa hissettirmeden bunu atlattık. 2007 yılında da bir kuraklık oldu. Vatandaşa yine hissettirmedik. 2014 yılında tekrar bir kuraklık var. Yüzde 30 civarında yağışlarda eksiklik var. İnşallah bunu da atlatacağız"dedi.

"İSTANBUL'U SUSUZ BIRAKMAMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ"
Barajlardaki doluluk oranının yüzde 28'lerde olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Melen suyunu ve Istranca dereleri suyunu İstanbul'a sevk ediyoruz. Suyumuzda herhangi bir problem olmaması için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. 185 km mesafeden su getiriyoruz. Boğazın altından Kağıthane tesisimize getiriyoruz suyumuzu. Kadir Topbaş'la toplantı yapmıştık. Alınacak tedbirleri ortaya koymuştuk. Bu Haziran ayı içinde tekrar bir toplantı yapacağız. İstanbul'u susuz bırakmamak için elimizden gelen bütün gayreti sarf ediyoruz. İnşallah önümüzdeki Cuma'dan itibaren yağmurlar da geliyor. Su sıkıntısı çekmemek için azami gayretler sarf ediliyor.Geçmiş dönemler olsaydı İstanbul çoktan susuz kalacaktı. Ama onu çoktan önledik."

TASARRUF ÇAĞRISI
İstanbul"un günlük 2 milyon 630 bin metre küp su harcanmasını değerlendiren Eroğlu,"Vatandaşların tasarruf etmesinde fayda var. Dünya nüfusunun 3'te 1'i yeterince suya ulaşamıyor. 2 milyar insan suya erişemiyor. Son 10 yıldan beri susuz köyümüz bile kalmadı. Su zengini değiliz. Türkiye yarı kurak iklim bölgesinde. Suyu geri kazanmak, az su kullanmak, suyu tasarruflu kullanmak bizim kültürümüzde var. Israf etmeden suyu kullansınlar ama boşa akıtmasınlar. Bilhassa gençlere dişini fırçalarken nasıl fırçalaması gerektiğini öğretmemiz gerikiyor" diye konuştu

ÖA (MK) (FOTOĞRAF)

HAVUZLARDA İÇME SUYU KULLANILMASI
Bazı havuzlu villalarla içme suyu kullanıldığı yönünde iddialar olduğunu hatırlatan bir gazeteciye, "Onunla ilgili onlar İSKİ gerekli tedbiri alıyor" yanıtını veren Eroğlu şöyle konuştu:
"Benim İSKİ Genel Müdürü olduğum dönemde bazılarının kaçak su alıp havuz duldurduklarını tespit ettik. Onlara büyük cezalar verdik. İSKİ bu konuda yetkili. Ne kadar tedbir alsak da ancak şikayet olunca üstüne gidilebiliyor. Bunu o kişilerin vicdanına bırakıyoruz. En iyi kontrol insanın vicdanıdır."
ÖA (FOTOĞRAF)