KOCAELİ Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD)ın 9. Olağan Genel Kurul Toplantısına katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, teşvik görecek sektörlerin ancak ileri teknoloji sektörleri olacağını ve gençleri yazılım alanına odaklanması gerektiğini söyledi.
KASİAD'ın Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 9. Olağan Genel Kurul Toplantısına Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sezer Şener Komsuoğlu, KASİAD Başkanı Baki Karaman, sanayici ve işadamları katıldı. Toplantıda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün İstanbul’dan sonra Kocaeli’nin imalat ve ihracatta ikinci sırada olduğunu belirtip sözlerine şöyle devam etti: "Kocaeli nasıl sanayileşme sürecinde öncülük yapan kent olduysa, sanayide yüksek katma değere geçişte de öncü olacaktır. Burada teşvik görecek sektörler ancak ileri teknoloji sektörleri olacaktır. Stratajik yatırımlar, ileri teknolojik yatırımlar yapılırsa 5. teşvik bölgesinden yararlanacaklardır. Belki bir çok şehrimizde yatırım yapılan sektörler büyük küçük demeden karşılanabilir. Kocaeli’nde seçiyoruz. İleri teknoloji olması, ARGE çalışmaları olması ve çevreye zararı var mı yok mu konularını inceliyoruz. Kocaeli ülkemizin değil, Avrasya bölgesinin teknoloji üslerinden biri haline gelmektedir. Teknolojiyi ekosisteminin merkezi yapmalıyız. Geçmişte yapılan otomotiv sektörüyle ilgili yatırımları hibrit ve elektirikli araçlarlar taçlandırmalıyız. Hedef bunlar olmalıdır. Bu düşünce ile hareket ediyoruz ve buna uygun alt yapıları geliştirmeyi hedefliyoruz."
GENÇLERİ YAZILIM ALANINA YÖNLENDİRMELİYİZ
Bilişim sektörü ile akıllı makineler dönemine girildiğini söyleyen Bakan Ergün, "Evinizdeki kombi, arabalar, üretim yaptığınız makineler akıllı makineler. Çünkü bir yazılımla çalışıyor. İnsanın eli kolu kulağı var. Bu iş yapma kabiliyetini makine olarak düşünün.Yazılım sektörü insan aklı gibidir. Gençlerimizin özellikle bu alana odaklanması ve bizim de gençleri bu alana odaklamamız gerekiyor. Muallimköy'de kurduğumuz teknopark bileşim vadisi, Kurtköydeki teknopark ve diğer teknoparklarda yazılım konusunda çalışan firmalarımız var. Gençlerimizin özellikle bu alana odaklanması ve bizim de gençleri bu alana odaklamamız gerekiyor. Böylece bir çok küresel firmalarıda buraya çekmiş olacağız. Ayrıca buradan küresel firmaların da doğmasını da bu alandan sağlamak istiyoruz. Bu alanda bilgi ve iletişim teknolojileri alanında heran herkes birbirini geçebilir. Bu alan ihmal edilebilecek alan değil. Tüm bunlar bizim ülkemizdeki güven ve istikrarı teme alan politikilarımızla kalıcı hale gelebilir" dedi.
ELİMİZİ TAŞIN ALTINA SOKACAĞIZ
Demokratik hayatta ve sosyal hayatta istikrarı arttıracak çalışmalar yapacaklarını söyleyen Bakan Ergün konuşmasında şunları kaydetti: "Seçimler oldu popülist davranmadık. Seçim var diye harvurup harman savuramayız. Geçmişte yapıldı bu hatalar bedelini hepimiz ödedik. Biz ayağımızı yorganımıza göre uzatalım. Ekmeğimizi büyütmeye çalışalım. Yapmak istediğimiz ekmeğimizi büyütmektir. Bunu demokratik hayatta ve sosyal hayatta istikrarı artıracak çalışmalar yapacağız. Çözüm süreci tamamen bu nedenle devam etmektedir. Türkiye etnik, dini, nedenlerle insanların problem yaşadığı bir ülke olmamalıdır. Hiçbir insan acı ve ızdırap içinde olmamalı. Türkiye bu yüzden insan kaybetmemeli. El birliğiyle bu köklü sorunlarına çözüm üretmek zorundayız. Elimizi taşın altına sokacağız. Yeni baştan hastalığın teşhisi zor olabilir ama erken teşhiste tedavisi kolay olur. Her konuda itiş kakışı geriye bırakmalıyız."
HATİCEYE DEĞİL, NETİCEYE BAKACAKSIN
Türkiye’nin zor süreçlerden geçtiğini söyleyen Bakan Ergün, "Seçime yargısal müdaheleler yapıldığını biliyoruz. Seçime bir ay iki ay kala 2 operasyon birden yapılmıştı. Bu seçime yargı müdahelesidir, bunlara oy vermeyin demektir. 11 yıl önce girdiğimiz seçimin atmosferi buydu. Eskiden milli güvenlik kurulu toplantıları arena gibiydi. Siyaset ve asker kesiminin karşı karşıya geldiği ve gazetecilerin heyecanla beklediği arenalardı. Sonuçta ne oldu? Hiç kimsenin burnu bile kanamadan bir süreç yönetimi gerçekleştirildi. Bugün tartışılan konular var. Hatice'ye bakmayacaksın neticeye bakacaksın. Neticede çok sert toplar bazen göğüs, bazen bacakla yumuşatılır. İkide bir size cumhurbaşkanı bile seçtirmeyiz baskılarına maruz kaldık. 2008’in Mart ayında Türkiye’nin iktidar partisine kapatma davası açılmadı mı? Niye oldu bunlar? Bunlar kendi kendine olmadı ki. Yaşadığımız süreçleri unutmayalım. Türkiye dönüşüm yaşıyor. Kameralar başörtülü öğrenci takip ediyordu. İnsan haysiyetiyle oynandığı dönemler yaşandı. Yeni oldu bunlar. Türkiye’de toplum devletten daha hızlı ilerliyor demokrasi konusunda. Ama devlet koca kurumsal yapı. Dönüşümü kolay olmuyor. Bu süreçleri istikrarlı bir şekilde sürdürmemiz gerekiyor" diye konuştu. Bakan Ergün daha sonra KASİAD Altın Markalar Birliği üyelerine sertifikalarını taktim etti.