Enver ALAS/ İSTANBUL, () ULAŞTIRMA  Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan,  "Yapılan bir çalışmaya göre İstanbul'da bir kişinin bir günde hafta içi 96 dakika trafikte zaman harcıyor. Haftasonu ise bir kişinin günde 86 dakikası trafikte geçiriyor. Bu anlamda akıllı ulaşım sistemlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Lütfi Elvan, bakanlığının himayesinde Karayolları Genel Müdürlüğü ve Yollar Türk Milli Komitesince düzenlenen ve Akıllı Ulaşım Sistemleri'nin bütün detayları ile masaya yatırıldığı "1. Karayolu Akıllı Ulaşım Sistemleri Kongre ve Sergisi"ne katıldı.
Grand Cevahir Otel'de düzenlenen kongrenin açılış konuşmasını yapan Elvan, akıllı ulaşım sistemleri kongresinin Türkiye'de yapılmasının önemli bir fırsat olduğunu söyledi.
Bakan Elvan, kongre kapsamında düzenlenecek panellerde dünyada bu konuda yapılan çalışmaların, Türkiye'nin izlemesi gereken yolun tartışılıp konuşulacağının bilgisini vererek, yapılacak çalışmaların Bakanlık ve Hükümetin oluşturacağı strateji ve politikalara yön vereceğini aktardı.

Türkiye'de son 12 yılda yaşanan önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Elvan, şöyle konuştu:

 "Demokratikleşme alanından ekonomi alanına kadar, devrim niteliğinde reformlar gerçekleştirildi. Eğitimden sağlığa, ulaştırmadan sosyal güvenliğe varıncaya kadar hemen hemen her alanda Türkiye ilkleri yaşadı. Bu süreçte ulaştırma ve iletişim sektörlerinde de çok önemli gelişmeler sağladık. Son 12 yılda sadece ulaştırma alanında yapmış olduğumuz yatırım miktarı 172 milyar lirayı buldu, ki bu önemli bir meblağ. 12 yıl önceye baktığımızda yol standartlarının çok düşük olduğunu, uluslararası standartlarda bir yol altyapımızın bulunmadığını, bölünmüş yol itibariyle sadece 6 bin 100 kilometre yolumuzun bulunduğunu, kötü bir ulaşım altyapımızın olduğunu görüyoruz. Kaza oranlarına baktığımızda 100 milyon taşıt-kilometre başına düşen kaza oranı yüzde 5,17 idi, ki bu oran oldukça yüksek bir oran, bugün biz bu oranı aşağı yukarı 2,6'ya düşürmüş bulunuyoruz. Bu ortalama AB standartlarının da altında."

"ULAŞTIRMA SEKTÖRÜNDE ÇOK ÖNEMLİ GELİŞMELER SAĞLADIK"
Ulaştırma sektöründe yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Elvan konuşmasına şöyle devam etti:

"Ulaştırma sektöründe sadece karayollarında değil havayollarında, denizyollarında, demiryollarında çok önemli gelişmeler sağladık. Bugün 74 ilimiz bölünmüş yollarla birbirine bağlı hale geldi. Yol standartlarımız yükseltildi. Geçmişteki yol standartlarımıza baktığımızda yapmış olduğumuz yolu ertesi yıl tamir etmezseniz bir sonraki yıl onarımını yapmak zorunda kalıyorduk. Ancak bugün yapmış olduğumuz yollar 15-20 yıl hiç bakım yapılmadan, tamirat yapılmadan kullanılabilecek yollar. Özellikle işgücü ve akaryakıt açısından ciddi tasarruf elde ettik. Arkadaşlarımızın yaptığı çalışmaya göre, bölünmüş yollar neticesinde yıllık elde etmiş olduğumuz tasarruf, yakıt ve işgücü itibariyle 15 milyar lirayı buluyor. Emisyon salınımında ise yıllık 3 milyon ton daha az emisyon salınımının gerçekleştirildiğini görüyoruz."

"YOLLAR DAHA GÜVENLİ HALE GELDİ"
Lütfi Elvan, yollarda belli bir kalitenin yakalandığını, yolların artık daha güvenli hale geldiğini vurgulayarak, buna paralel her geçen gün artan trafik ve taşıt sayısının, özellikle metropollerde zaman kaybının fazlalaşmasına neden olduğunu söyledi.
Konuşmasında "Metropollerde yaşayanlar için çok önemli zaman kayıpları söz konusu oluyor" diyen Lütfi Elvan "Yapılan bir çalışmaya göre İstanbul'da bir kişinin bir günde haftaiçi 96 dakika trafikte zaman harcıyor. Haftasonu ise bir kişinin günde 86 dakikası trafikte geçiriyor. Bu anlamda akıllı ulaşım sistemlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Akıllı ulaşım sistemleri ile zamandan ve işgücünden tasarruf sağlıyorsunuz hem de verimliliğiniz artıyor. Ayrıca vatandaşların daha rahat daha konforlu hareket edebilmelerine imkan sağlayabiliyorsunuz. Akıllı ulaşım sistemlerinin çok yaygın olduğu ülkelerde vatandaşların bu sistemleri kullanarak, trafikteki veya kullanacakları taşıtlardaki tercihlerinin değiştiğini, konforlu toplu taşımaya doğru bir kayış olduğunu görüyoruz. Akıllı ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi bu anlamda önemli" ifadelerini kullandı.

STANDLARI GEZDİ
Elvan, konuşmasında özellikle akıllı ulaşım sistemlerinde olması gereken veri altyapısının önemine ve bu veri altyapısının ortak kullanıma açılmasının gerekliliğine de değindi. Bakan Elvan, açılış konuşmasının ardından fuaye alanında kurulan stantları gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

EA (MK) (FOTOĞRAF)