GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de üretilen yaş sebze ve meyvenin yüzde 80'inin pazarlandığı Rusya Pokrovsky sebze halinin kapatılmasıyla ilgili, "Yeni bir hal yapılması ya da o halin açılması yönünde de şu anda çalışmalar ve görüşmeler sürüyor. Alternatif pazarlar her zaman düşünülür, ama bu eldeki pazar kaybedilecek demek ya da ona rıza göstermek demek değildir. Sonuna kadar Türkiye bu alandaki mücadelesini sürdürecektir" dedi.
Türkiye’nin 2016 yılında ev sahipliğini gerçekleştireceği ilk uluslararası botanik fuarı, EXPO 2016 Antalya’nın proje lansman töreni, Belek’te bulunan Rixos Premium Otel’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti. Bakan Mehdi Eker, tanıtım töreni sonrası gazetecilerin Türkiye’nin en önemli yaş sebze ve meyve ihracat noktası Rusya Pokrovsky sebze halinin kapatılmasına ilişkin sorularına yanıt verdi: "Konuyla ilgili Ekonomi Bakanlığı’mız çalışıyor. Bakanlar Kurulu’nda da görüşüldü, bilgi verildi. Aşılmaya çalışılıyor. İhracatımızı etkilememesi yönünde çalışıyoruz. Biliyorsunuz Rusya kendi sebze halini kapattı. Daha çok Türkiye’deki ürünlerin götürülüp pazarlandığı bir haldi. Buna ait eğer gerekirse Türkiye Cumhuriyeti de yardımcı olur veya bizim ihracatçılarımızın da yardımcı olmak suretiyle ya yeni bir hal yapılması ya da o halin açılması yönünde de şu anda çalışmalar ve görüşmeler sürüyor."
Bakan Eker, alternatif olarak Çin’in gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine, "Alternatif pazarlar her zaman düşünülür, ama bu eldeki pazar kaybedilecek demek ya da ona rıza göstermek demek değildir. Sonuna kadar Türkiye bu alandaki mücadelesini sürdürecektir” dedi.
EXPO’DA YENİ BİR SÜREÇ
Bakan Mehdi Eker, EXPO 2016 Antalya proje tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada ise Antalya’nın Aksu ilçesinde 1100 dekar alanda kurulacak EXPO alanın projesinin tamamlandığını belirterek, sürecin yeni bir aşamasında olduklarını söyledi. Dünyada 160 yıldır EXPO tipi organizasyonlar yapıldığını ve bugün Paris’le özdeşleşecek Eyfel Kulesi’nin Londra’da Crystal Palace’ın birer EXPO ürünü olduğunu kaydeden Bakan Eker şunları söyledi: "Bu şehirler, kendileriyle özdeşleşecek anıtsal eserler EXPO’lar sayesinde kavuştu. Biz 2016 yılında Türkiye’de ilk EXPO’yu inşallah düzenleyeceğiz ve Türkiye’nin ilk EXPO’sunu düzenleme ve ona ev sahipliği yapma onuru Antalya’nındır. Antalya bunu en güzel en iyi şekilde hak ediyor ve Antalya buna en iyi şekilde hazırlanıyor." TEMASIYLA DA ÇOK FARKLI
Antalya’da 2016 yılında düzenlenecek EXPO’nun temasıyla da çok anlamlı olduğunu kaydeden Bakan Mehdi Eker, çiçek ve çocuk temasıyla düzenlenecek Türkiye’nin ilk uluslararası botanik fuarının hem insanların estetik ihtiyaçlarına hem de insanlığın geleceğine, umuduna göndermede bulunduğunu kaydetti. Bakan Eker, temayı "Çiçek ve çocuk, biri insanlığın en önemli ihtiyaçlarına tekabül eden hem estetik ihtiyaçlarına hem de yeşil ekolojik dengeyi gözeten muhafaza eden bir kavram. Ötekisi, bundan daha değerli, kıymetli olan insanlığın geleceğini ifade eden çocuk. Hem masumiyet hem insanlığını vicdanı hem insanlığın umudu hem de geleceği çocuk" sözleriyle anlattı.
430 AĞAÇ TAŞINDI
EXPO Antalya 2016’nın çalışmalarının Yönetim Kurulu, EXPO Konseyi ve EXPO Ajansı arasında koordineli bir şekilde devam ettiğini belirten Bakan Eker, proje alanında altyapı çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Bakan Eker bu çerçevede alanda bulunan okaliptüs ve palmiye gibi 19 farklı türde 430 adet ağacın taşınması, saksıya alınması işlemlerinin tamamlandığını ve 300 üzerinde nar ağacının ya yeni yerlerine ya transferi ya da yerleştirilme amacıyla saksılarda bekletildiğini kaydetti.
EXPO 2016 PROJESİ
Bakan Mehdi Eker, söz konusu alanda uygulanacak projenin de nihai şeklini aldığını belirterek proje hakkında şu bilgileri verdi: "Bu projede ülkeler için ayrılan sergi alanları var. Bahçe alanları var. Biz tabi önümüzdeki aydan itibaren dünyadaki bütün ülkeleri buraya katılım için resmen davet prosedürünü başlatıyoruz. Alan tahsisiyle ilgili kendi kültürlerini, kendi çiçek ve çocuk temasıyla ilgili tasavvur ve birikimlerini dünyaya göstermek, aktarmak, paylaşmak istedikleri bu değerlere ait varlıklarını Antalya EXPO alanında sergileme imkanı 6 ay süreyle bulacaklar. EXPO içinde bir gölet, EXPO’nun olmazsa olmaz unsurlarını teşkil eden tepe, bahçeler ve bir de yarışmayla belirlemeyi kararlaştırdığımız bir anıtsal EXPO kulesi olacak. Bunun içinde süreç başladı. Yarışmayla tespit edilecek."
EXPO tepesinin yanı sıra proje sahası içinde EXPO ormanı, meydanı, göletinin de olacağını aktaran Bakan Eker, Tarım ve Çevre Müzesi’nin de Türkiye bir ilk olarak EXPO alanı içinde kurulacağını kaydetti. Alanda yine bir teknoloji bahçesi, kongre merkezi ve çocuklara yönelik eğitici, öğretici ve eğlendirici alanlarla birlikte rekreasyon alanları anfi tiyatrolar ve yiyecek içecek ünitelerini bulunacağını anlatan Bakan Eker, "Bu alanda tabi Antalya’ya sadece turist çekme açısından değil Antalya’nın bir çok sahada olduğu gibi tarımsal ürünler, bitki çeşitliliği, zenginliği gibi tıbbi, endemik bitkilerde olduğu gibi Antalya’nın potansiyelini geliştirmeye yarayacak hem de bütün dünyaya anlatma imkanıyla iktisadi hayatına, ticari gücüne güç katacaktır. Türkiye’nin tanıtımına, Türkiye’nin daha iyi ifade edilmesine yol açacaktır” diye konuştu.
Bakan Mehdi Eker, EXPO alanının aynı zamanda enerji ihtiyacını hem kendisi çevreleyen akarsulardan sağlayacağını belirterek alternatif enerji konusunda önemli bir uygulama alanı olacağını kaydetti.
EXPO BİR TÜRKİYE VE ANTALYA PROJESİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Projenin bu safhaya gelmiş olması artık uygulama safhasına gelmesi önemli bir aşama. Gayemiz 2016 yılının 23 Nisan’ında buranın ziyaretçilere açılması, Antalya’yı ve Türkiye’yi en güzel şekilde temsil edecek hale gelmesi ve hazırlıklarını tamamlanmasıdır. EXPO 2016 bir Türkiye ve Antalya projesidir. Antalya bir yönüyle zengin değil bir çok yönüyle zengin. Tarihiyle, turizmiyle ve tarımıyla zengin. Bu proje aslında bu üç vasfın da daha bariz hale getirecek ve uluslararası merkez haline getirecek bir projedir” dedi.
Tanıtım töreninin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, kendisine hediye edilen EXPO’nun sembol çiçeği şakayık tablolarını memnuniyetle kabul etti.