Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Valiliği'ni ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TBMM'de kabul edilen Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda değişiklik yapılmasıyla ilgili kanun tasarısı hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti topraklarında 21'inci yüzyılda çocuklarımız, torunlarımız tarım yapacaksa, mutlak suretle bu bölünmenin önüne geçmeli ve kalanı da toplulaştırmalıyız" dedi.
Biga İlçesi'ndeki Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı'na katılmak üzere Çanakkale'ye gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ilk olarak Vali Ahmet Çınar'ı ziyaret etti. Valilik şeref defterini imzalayan Bakan Eker burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Mevsimsel gelişmeleri değerlendiren Bakan Eker, Türkiye'de 28 Mart - 4 Nisan tarihleri arasında gerek Karadeniz'de gerek İç Anadolu'da ve Doğu Anadolu'da bazı bölgelerde erken çiçek açan meyve ağaçlarında don olaylarının yaşandığını kaydetti. Ön hasar tespit çalışmalarının yapıldığını, ayrıntılı kesin hasar tespitlerinin de yer yer bittiğini bildiren Eker, "Gerek don, gerek dolu gerekse bunların tamamı hükümetin bedelinin yarısını hibe olarak ödediği sigorta kapsamında. Yani sigortanın parasının yarısını biz veriyoruz. Üreticimize de diyoruz ki, bahçenizi, tarlanızı, ahırınızı, içinde yaşayan canlı hayvanlar için sigortalatın. Meyve bahçesinde çiçek dönemi dahil olmak üzere, yüzde 66-67'ye kadar biz sigorta desteği veriyoruz. Yani 100 liraya sigortalıyorsa, 66-67 lirasını biz hibe olarak veriyoruz. Üreticilerimizin mutlaka sigorta konusunda hassasiyet göstermesi, ürünlerini, tarlalarını, bağlarını bahçelerini, canlı hayvanlarını sigortalatmaları lazım. Biz sigorta uygulamasını 1 Haziran 2006 tarihinde başlattık. Birçok Avrupa ülkesi bizden sonra sigortaya başladı. Yine her şeye rağmen biz çiftçilerimizin mağduriyetini bir şekilde gidermek maksadıyla da kredi borçlarını, Ziraat Bankası, Tarım Kredi'ye olan borçlarını ertelemesiyle ilgili kararı aldık. Hazine onun kararnamesini şu anda hazırlıyor" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Gökçeada'da meydana gelen sel felaketiyle ilgili ise "Dün akşam Gökçeada'da 8 saat içerisinde 144 kilogram yağış düştüğünü öğrendim. Hem üreticilerimiz hem de tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.
TÜRKİYE'NİN ÜRETİMİ ETKİLENMEYECEK
Mevsimsel olarak dolu, don sel gibi doğal afetlere karşı alınabilecek tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Bakan Eker, son günlerde yaşananların Türkiye'nin üretimini etkileyebilecek bir durum olmadığını dile getirdi. Hububatta kuraklıkla ilgili Türkiye'ye zarar verebilecek ciddi bir üretim azalması beklemediklerini vurgulayan Eker, "Nisanı geride bıraktık. Mayıs yağışları da normal mevsim seviyeleri içerisinde olduğu takdirde özellikle hububatta büyük bir düşüş beklemiyoruz. Belki çok az bir şey olabilir. Onun dışında tedbirlerimizi alıyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Zaman zaman medyada bir takım haberler yer alıyor ama onların çoğunun abartılı olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.
SARI PAS ÖNLEMLERİ ALINDI
Buğday üretimini tehdit eden Sarı Pas hastalığıyla ilgili de önlemlerin alındığını kaydeden Bakan Eker şöyle konuştu:
"Geçtiğimiz günlerde Sarı Pas hastalığı ile ilgili önemli bir toplantı yapıldı. Bakanlığımızın tüm kurum, kuruluşları hem ilgili zirai mücadele araştırma enstitüleri, il ve ilçe müdürlükleri vatandaşlarımızı bu hastalığın muhtemel zararlarına karşı ve alınabilecek tedbirlerle ilgili uyarıyoruz. An itibariyle Türkiye'de gıda güvenliğini tehdit edecek boyutta değil. Ama bazı meyvelerde, Malatya'da kayısıda, Karadeniz'de bazı yörelerde fındıkta, dondan hasarlar meydana geldi. Bazı bölgelerde mevzi olarak mesela kirazda, başka meyvelerde dondan veya doludan mütevellit hasar oluştu. İlkbaharda maalesef bu tür riskler var üreticiler için. Onun için biz tekrar tekrar söylüyoruz vatandaşlarımıza, lütfen parasının en az yarısını hibe verdiğimiz tarım sigortası uygulamasından istifade edelim, yararlanalım ki çiftçinin zararı daha büyük olmasın. Hiç değilse hasar olduğunda hasarın tamamını sigorta karşılıyor"
"TOPLULAŞTIRMANIN TEK BAŞINA ANLAMI YOK"
Tarım arazilerinin bölünmesinin önlenmesi için Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda değişiklik yapılmasıyla ilgili kanun tasarısı hakkında da görüş bildiren Bakan Eker, "Toplulaştırmayı büyük ölçüde bizim hükümetimiz başlattı. Çünkü Türkiye'nin tarım arazileri 3 milyon işletmede, 30 milyon parsele bölünmüş durumda. Yani bir işletme, bir çiftlik 10 ayrı parselden oluşuyor. 40 milyon da hissedar var. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Bu verimliliğin önündeki en büyük engel. Biz 2005 yılında Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu çıkardık. Hükümetimiz döneminde toplulaştırma çalışmalarını başlattık. 4 milyon hektar tamamlandı. Şu anda da 2 - 2.5 milyon hektar alanın çalışması sürüyor. Ama bir yandan bölünme devam ettiğinden toplulaştırmanın da tek başına bir anlamı yok. Önce bölünmenin durması lazım. Esas sorun o. Bu kanun önceki gün TBMM'de iktidar, muhalefet bütün parti gruplarınca, tüm milletvekillerince desteklendi. Çünkü hayati bir mesele ve Türkiye'nin bir milli meselesi. Türkiye Cumhuriyeti topraklarında 21'inci yüzyılda çocuklarımız, torunlarımız tarım yapacaksa, mutlak suretle bu bölünmenin önüne geçmeli ve kalanı da toplulaştırmalıyız. Yani bölünmüş yapıyı da bir yandan düzeltmeliyiz. O kanunun esası bir de bölünmenin önlenmesi. Biz bunun ilk iki adımını 2005 ve 2007 yıllarında atmıştık. Bir limit getirmiştik. Şimdi buna kalıcı bir çözüm, TBMM'de tüm iktidar, muhalefet partilerinin tamamının milletvekillerinin oyuyla bu kanun kabul edildi. Cumhurbaşkanımızın onayına gitti. Bu Türkiye'nin geleceği ve Türk tarım sektörü açısından çok önemli. Ziraat odalarımız, çiftçilerimiz, herkes de bu kanunun çıkmasını dört gözle bekliyor" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, AK Parti İl Başkanlığı'nı da ziyaret ettikten sonra bir et entegre tesisinin açılışını yapmak üzere Çan İlçesi'ne gitti. Bakan Eker, buradaki programının ardından Biga İlçesi'ne geçerek, saat 16.00'da Biga Vergi Dairesi Müdürlüğü toplantı salonunda yapılacak Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı'na katılacak.

EK(AÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)