GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çobanlara yönelik 'Sürü Yönetimi Eğitimi' kursuna katılan 25 kursiyere sertifika verdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaklaşa ilk olarak 4 ilde çobanlara yönelik düzenlendiği 'Sürü Yönetimi Eğitimi' sertifika töreninde ilginç görüntüler yaşandı.
Polatlı’da düzenlenen törene Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ak Parti Ankara Milletvekili Ülker Güzel, bakanlık bürokratları ile vatandaşlar katıldı. Bakan Eker, 1940 yılından itibaren Türkiye’nin keçi yetiştiriciliğine sırtını döndüğünü, ilk olarak küçük baş hayvancılığın Ak Parti hükümeti tarafından desteklendiğini söyledi. Bakan Eker, 2002 yılında Türkiye’de keçi ve koyun sayısının 31 milyon olduğunu, kendi dönemlerindeki destekle bu sayının 36 milyona çıktığını vurguladı. Türkiye'de daha büyük ölçekli küçük baş sürülerin oluşturulması gerektiğini belirten Bakan Eker, bu çerçevede daha bilinçli çobanların yetiştirilmesi için ilgili bakanlıklarca işbirliği yapıldığını bildirdi.
ÇÖZÜM SÜRECİ HAYVANCILIĞI ARTIRDI
Türkiye’de meranın yüzde 41’inin doğu ve güneydoğu illerinde olduğunu söyleyen Eker, terör nedeniyle köylerin boşaldığını, hayvancılığın neredeyse yapılamaz hale geldiğini hatırlatarak, çözüm sürecinin bölgedeki hayvancılığı da yeniden artırdığını kaydetti. Bakan Eker, "Anadolu’da bir söz var; 'buğday ile koyun, gerisi oyun.' Bakın çözüm sürecinde doğu ve güneydoğudaki illerde hayvancılık arttı” dedi.
ÇOBANLIK KAVAL ÇALMAK DEĞİLDİR
Çobanlığın sadece kaval çalmak, kepenek giymek olmadığına dikkati çekerek, çobanın tabiatı iyi bilmesi gerektiğini, hayvanın dilinden anlaması gerektiğini, bilgi ve irfan sahibi olması gerektiğini söyleyen Bakan Eker, "Aslında hepimiz sürü yönetimi elemanıyız. Bu iş çobanlıksa çoban da benim” dedi.
Bakan Eker çobanlık mesleğinin profesyonel olması, sosyal haklara sahip olması için çalışmalar yaptıklarını belirterek, 81 ilde bu kursları açmak suretiyle 10 bin çoban yetiştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.
2002 yılında tarımsal ekonomide hayvancılığın payının yüzde 4 ile 83 milyon lira olduğunu, 2013 itibarıyla bu oranın 9 milyar liraya çıktığını kaydetti. Bakan Eker ve beraberindekiler programın son bölümünde Sürü Yönetimi kursunu başarıyla bitiren 25 kursiyere sertifika verdi. Bakan Eker eline çoban değneği aldı ve kepenek giydi. Ankara Tarım Müdür Yardımcısı Ramazan Demir de kaval çalındı ve programda ilginç görüntüler ortaya çıktı.