DAVUTOĞLU: 2013 YILLAR SONRA ÇÖZÜM SÜRECİ İLE ANILACAK
Mersin'de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 2013 yılının, yıllar sonra Türkiye'nin birlik ve beraberliğinin tahkim edildiği çözüm süreci ile anılacağı bir yıl olacağını söyledi. Mersin'de 6'nci Büyükelçiler Konferansının ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, partisinin il başkanlığı tarafından düzenlenen konferansa katıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen konferansa, Ak Parti Mersin Milletvekilleri Çiğdem Münevver Ökten, Nebi Bozkurt ile Ahmet Tevfik Uzun, Ak Parti Mersin İl Başkanı Mekin Merter Salt, Ak Parti Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sever ile çok sayıda partili katıldı. '2013 ÇÖZÜM SÜRECİ İLE ANILACAK'
Konferansta konuşan Bakan Ahmet Davutoğlu, 2013 yılının Türkiye için önemli bir yıl olduğunu belirterek, "Bundan 10 sene, 20 sene, 30 sene sonra 2013 yılını hatırlayıp, bakacak olanlar ne gezi manipülasyonunu, ne 17 Aralık'ta başlayan manipülasyonu akıllarına getirecekler. Başka şeyler akıllara gelecek. Bu yıl çözüm süreci ile anılacak. Türkiye'nin birlik ve beraberliğinin tahkim edildiği bir yıl olarak anılacak. Bazı manipülasyon meraklıları, 2013 yılını hatırlarken gezi, 17 Aralık manipülasyonlarına atıfta bulunmaya gayret edecekler. Ancak bu aziz milletimiz biliyor ki bu yıl tarihe çözüm süreci ile geçecek. İster Toroslar'ın anaları olsun, ister Kürt anaları olsun bu yılı acısız, sızısız, göz yaşı olmayan bir yıl olarak hatırlayacaklar. 2013 yılı milli birliğin, kardeşliğin, aziz milletimizin ortak temellerinin tekrar tekrar keşfedildiği, sağlamlaştırdığı bir yıl olacak. Geleceğe çok daha umutla bakacağız. Bunu sağlayan şey demokratikleşmedir. Bir devlet yöneticisi, yöneticileri kadroları eğer gücünü halktan alıyorsa başka kime ne gerek. Eğer gücünü halktan almıyorsa kimden alırsa alsın neme gerek" dedi.
'BOYUN EĞMEYECEĞİZ GÜNLER BAŞLADI'
2013 yılının Türkiye için dış ve İMF'ye olan borçların bittiği bir yıl olduğunu ifade eden Bakan Davutoğlu, "Biz 30 yıldır, 40 yıldır 1 milyar dolarların hatta 1 milyon dolarların peşinde namerde boyun eğdiğimizi biliriz. Böyle bir devletin başının dik olması mümkün mü? Böyle bir devletin vatandaşlarının dünyaya çıktıklarında, yolda yürürken başlarını dik tutabilmeleri mümkün mü? Ama şimdi 14 Mayıs 2013'de yani gezi olaylarının başlamasından kısa bir süre önce bu devlet IMF'ye olan son borçlarını da ödedi ve borç defterini kapattı. Artık biz değil namerde, merde dahi boyun eğmeyeceğimiz günler başladı. İşte bundan rahatsızlar" diye konuştu.
'DEĞER MİYDİ?'
17 Aralık'ta başlayan operasyonlara da değinen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüreğinde bir nebze tarih bilinci olan arkadaşlara sesleniyorum. Buna değer miydi? Değer miydi bütün dünya mazlumlarına sahip çıkmaya çalışan hükümete, bu muamele yakışır mıydı? Nerede bir hata yapıldı. Omuz omuza verdiğimiz kardeşlerimizden, bu hükümeti zaaf içinde göstermek için bu derece çaba göstermeye değer miydi? Suriyeli mazlumlar bizden yardım beklerken, oraya Türkmenlere giden TIR'ı durdurmak için operasyon yapmaya değer miydi? Hiçbir şey, bir lokma haramın boğazından geçmesine, gerekçe teşkil etmez. Allah bu boğazlardan haram geçireceğine bu başı bu vücuttan ayırsın daha iyiydi. Her türlü hesaba açığız. Ama bu tür hesaplar üzerinden, bu tür operasyonlar üzerinden, bu milletin can damarlarını kesmeye, bu devletin güç ve kudretini azaltarak dünyanın her tarafında ki mazlumlara bu kara geceleri, bu kaygıları yaşatmaya kimin hakkı var?"
Konuşmanın ardından AK Parti Mersin İl Başkanı Mekin Merter Salt, Davutoğlu'na günün anısına bir plaket verdi
SURİYE'YE YARDIM TIRI GÖNDERDİ
Konferansın ardından Bakan Davutoğlu ve beraberindekiler, Mersin İl Başkanlığı'na geçti. Bakan Davutoğlu, burada Ak Parti Gençlik Kolları tarafından Suriye gönderilmek üzere hazırlanan bir yardım TIR'ını uğurladı.

Mustafa ERCAN/ MERSİN, ()