DİCLE Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in devreye girmesi sonucu tarımsal sulamada kullanılan elektrik için başlattıkları kampanya süresini bu ayın sonuna kadar uzattığını açıkladı. DEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, devletin geçmiş yıllarda vatandaşın elektriği kaçak kullanmasına göz yumduğunu belirterek, "Bu alışkanlıkları birden bire değiştirme imkanı çok zor oluyor. Aile bütçesinde olmayan bir kalem çıktığı için vatandaş onu ayarlamakta sıkıntı yaşıyor" dedi.
Dicle Elektrik Perakende Satış (DEPSAŞ) Genel Müdürü Neşet Demirbağ, Dicle Elektrik Genel Müdürü Mustafa Yılmaz ve DEPSAŞ Yönetim Kurulu üyesi Akif Köse ile birlikte bugün Diyarbakır'da basın toplantısı düzenledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in devreye girmesiyle birlikte, tarımsal sulamada elektriği kullanan çiftçiler için başlatılan kampanya süresini ay sonuna kadar uzattıklarını belirten DEPSAŞ Genel Müdürü Neşet Demirbağ, "Tarımsal sulama kampanyası devam ediyor. Fiyat ve süreyi sayın bakanımız Faruk Çelik'in devreye girmesiyle birlikte, süreyi uzattık, fiyatı da revize ettik. Fiyatlarımız, pamukta 9, mısırda 7 ve buğdayda 2 bin TL'dir, 100 dönüm için. Bunun için 2014 yılında çiftçimizden başka bedel alınmayacak. Bu tarihi fırsat olan helalleşme projemize tüm çiftçilerimizin katılmasını, değerlendirmesini bekliyoruz. Türkiye'nin hiç bir bölgesinde indirim olmadığı halde, DEDAŞ olarak yüzde 75'e varan indirim yapmış olduk. 40 bin TL'ye varan 100 dönüm için çiftçilerimiz sadece 9 bin TL. ödeyecek. Söylenecek çok konu var ama gündemimizdeki konu tarımsal sulama ile ilgili kampanyamızı bu ay sonuna kadar uzattık. Çiftçilerimiz gelsinler, sorunları çözelim, aşalım. Bölgedeki vatandaşlarımıza kaliteli elektrik sunalım, yatırımlar artsın, fabrikalar olsun, iş-aş olsun, gençlerimize güzellik olsun" dedi.
ELEKTRİĞİN YARISINI BÖLGE ÇİFTÇİSİ KULLANIYOR
Bölgedeki 109 belediyenin borcunu ödemek için şartlarını zorladığını ifade eden Demirbağ, bir kısmının ise borcunu ödemek için imkan arayışına girdiğini söyledi. Bölgedeki 6 ilde 33 bin çiftçinin tarımsal sulamada elektrik kullandığını anımsatan Demirbağ, Türkiye'deki tarımsal sulamada kullanılan elektriğin 8 milyar kw olduğuna dikkat çekerek, bölgedeki çiftçilerin bir yıl içerisinde 4 milyar kw elektrik harcadığını dile getirdi.
"DEVLET, GEÇMİŞTE VATANDAŞIN KAÇAK KULLANIMINA GÖZ YUMDU"
DEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz ise, özelleştirme yapılmadan önce devletin bölgede vatandaşın elektriği kaçak kullanımına göz yumduğunu, özelleştirme sonrası vatandaşın elektrik parasını ödemeye bir türlü alışmadığını belirterek, şöyle konuştu:
"Kaçakla mücadelede başarısızlığın altında iki neden var. Biz, dağıtım şirketi açısından; bizim hizmet zaaflarımız olduğunu düşünüyorum. Esas itibariyle bölgenin şartlarından kaynaklı yapılamayan işlemler olduğunu düşünüyorum. Özellikle kırsal kesimde belirli noktalarda, sayaçlara ulaşmada, kontrol etmede, fiziki müdahaleyle karşılaşılıyor ve çalışmalar etkin bir şekilde yürütülemiyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri bu. Bir diğeri; kamu zamanında aşağı-yukarı 20-30 yıldır bu konu bilinmesine rağmen, adeta gizli bir sübvansiyon şeklinde bir uygulama yürütüldü. Vatandaşın kaçak elektrik kullanmasına göz yumuldu diye düşünüyorum. Vatandaş da bütçesinde, özellikle tarımsal sulamada da bu kendini daha çok hissettiriyor, giderler hanesinde elektrik gideri çok cüzi bir yer tutuyordu. Tabi bu alışkanlıkları birden bire değiştirme imkanı da çok zor oluyor. Zamana yayılarak belki vatandaşların bu konuda daha duyarlı ve hassas davranarak, zaman içerisinde kaçak kullanıma olan temayüllerinin azalacağını ve sistemin normale döneceğini düşünüyorum. Kaçak kullanımın iki nedeni var. Hem bizden ve hem de vatandaştan kaynaklanan nedenlerle. Ama kamu zamanında hakikatten biraz toleranslı, ciddi bir toleranslı davranma söz konusuydu. Vatandaş da bunu kendisinde bir hak gibi görüyordu veya bütçesinde buna yer ayırmadı. Bu hepimiz için geçerli, aile bütçesinde olmayan bir kalem çıktığında onu ayarlamakta sıkıntı yaşıyoruz."
KUR'AN KURSLARI'NIN BİLE ELEKTRİKLERİNİ KESTİK
Bir gazetecinin, borçlu belediye ve çiftçiler dışında, borcu olan kurumların olup olmadığını sorması üzerine DEPSAŞ Genel Müdürü Neşet Demirbağ, "Emniyet müdürlükleri, milli eğitim müdürlükleri ve müftülüklere bağlı cami ve Kuran kurslarının da borçları var. Onların elektriğini de kesiyoruz. Onları da bekletmiyoruz. Yazışıyoruz, görüşüyoruz, anlaşma sağlanmaması üzerine de en sonunda elektriklerini kesiyoruz. Kuran kursları bile, belli periyotlarda elektriklerini kestik. Şanlıurfa'da okulların elektrikleri kesildi. Emniyet müdürlükleri belli periyotlarla borçlarını ödüyor. Biz mecburuz bunu yapmaya, şu an taşıyamıyoruz, yürüyemiyoruz. Bunu yapmak zorundayız, yoksa hiç bir esnaf müşterisine eziyet etmek istemez. 25 yılın alışkanlığıdır, bu şekilde gelmiş ama düzelecek inşallah" dedi.

FOTOĞRAFLI