AVRUPA Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu Türkiye İlerleme Raporu’nu değerlendirdi, “Mişli konuşuluyor. Gelişmeler görmezden geliniyor. Raporlarda ise gerçeklere dayalı olmayan eleştireler var” dedi.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, AB Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan 'Kruvaziyer Turizmi ve Avrupa’daki Liman Güvenlik Uygulamaları' projesinin açılış toplantısında konuştu. Sağlıklı ve sürdürülebilir proje ile İzmir’in farklı olabileceğini belirten Çavuşoğlu, “Şu an İzmir turizm potansiyelin altında. Bir şehrin turizmin gelişmesi için şehrin tanıtılması lazım. Ama İzmir’in tanıtıma ihtiyacı yok aslında. Dünyaca bilinen zenginlikler var. Ama ulaşımının da olması lazım" dedi. Şu ann İzmir’in havalimanının son derece modern yapıldığını söyleyerek partisinin başkan adayı ve eski bakan Binali Yıldırım'a övgü yağdıran Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"Karayolunda İstanbul-İzmir-Antalya Otoban’ı, Afyon’dan İzmir’e gelecek olan hızlı trenler de İzmir’in canlanmasına katkı sağlayacak. Ama deniz ulaşımının da olması lazım. Bunun yeterli olduğunu söylersek kendimizi kandırmış oluruz. Şu anda Türkiye’de 3’üncü sırada olan kruvaziyer turizminde İzmir’in başkent olması lazım. Turistin şehrin zenginliklerini görebilmesi için altyapılarının güçlü olması lazım. İzmir’de çevre yolu dışında şehir içi trafik gerçekten tam bir felaket. Allah trafik polislerimize sabırlar vermesi lazım. Bu şehrin her türlü altyapısı olmalı. Avrupa Birliği fonlarının altyapılara gitmesi için çaba harcıyoruz. Katı atık projelere, atık suları arıtma projesi gibi turizmi kalkındıracak projelere ciddi kaynaklar aktarıyoruz. İzmir de bunlardan yararlanmalı."
AB TÜRKİYE RAPORU DEĞERLENDİRMESİ
Konuşmasında Avrupa Parlamentosu Türkiye İlerleme Raporu'nu değerlendiren Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, AB’den gelen raporları her zaman dikkate alarak faydalandıklarını ancak bazı olumlu gelişmelerin görmezden gelindiğini aktardı.
Raporda fasılların açılması gerektiğinin vurgulanmasının memnuniyet verici olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Biz bu fasılların açılması için gerekli kriterleri de yerine getirdik. Ama bu fasıllar üzerinde AB ve bazı ülkeler tarafından bloklamalar var. Bunların kalkması lazım. Somut adımları bekliyoruz" dedi. Çavuşoğlu, raporda Türkiye’nin AB sürecinin önemine vurgu yapmasının, stratejik ortaklığın tekrarlanmasının yer almasının memnuniyetle karşılandığını anlatırken, "Elbette eleştiriler de var. Eleştirilerin içinde gerçekçi eleştiriler de var ama maalesef gerçekler üzerinde gerçeklere dayalı olmayan eleştiriler de var. Bunlardan da her zaman olduğu gibi üzüntü duyarız” diye konuştu.
“MIŞLI KONUŞULUYOR, GELİŞMELER GÖRMEZDEN GELİNİYOR”
Türkiye’deki gelişmelerin bazılarının raporda yer verilmediğine dikkat çeken Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söyledi:
“Bazı gelişmelerin niye yansıtılmadığını anlayamadık. Türkiye’deki son demokratikleşme paketimiz AB’nin istediği birçok maddeyi içinde bulunduruyor. Mesela Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması ve yargıda eşitliğin sağlanması talebi vardı. Bu karşılandı. Bunun raporda yer almamasını üzüntüyle karşıladık. Bu paketin içeriği çok önemliydi. Türkiye’de temel hak ve özgürlükleri geliştiren bir paketti, Meclis'in son gününde oylandı. Bu paketin içeriğini de AB’ye iletmiştik. Aynı zamanda Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen eylem planının yani insan hakları ihlalinin önlenmesine yönelik eylem planın yer alması önemli. Fakat son anda bazı değişiklik önergeleri verildi. O önergelerin de manipülasyona dayalı değişiklik önergeleri olduğunu söylüyoruz. Özellikle Türkiye’de yaşam tarzına müdahale varış algısı oluşturan önergeyle işin doğrusu ne yapmak istedikleri anlayamadık. Bunu söylerken en son demokratikleşme paketinde yaşam tarzını garanti altına alan madde var. Bir taraftan mışlı konuşuyorsunuz ama bir taraftan da Meclis'in kabul ettiği pakette yaşam tarzını garanti altına alan maddeyi görmezden gelirseniz işte o zaman bu eleştirilerin Türkiye’de kabul edilip edilemeyeceği sorgulanabilir. O yüzden biz her zaman Avrupalı dostlarımızdan istediğimiz şu; Türkiye’ye karşı adil olalım, eleştirilerimizi doğru şekilde yapalım. Ama olumlu gelişmeleri görmezden gelmeyelim. Raporda Avrupa Birliği sürecinin hız verilmesinin önemini vurguluyoruz, ama bunu eylemde de görmek istiyoruz."
Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye olarak AB sürecinden hiçbir zaman vazgeçilmeyeceğini belirtinken "Bu süreçte reform paketlerini Meclis’e getirmeye devam edeceğiz. 1 Mart’taki demokratikleşme paketi ne ilk reformdur ne de son olacaktır. 2014 yılının Türkiye’de AB yılı olmasını arzu ediyoruz. Şu an üzerinde çalışılan reform paketlerini Meclis çalışmaya başladığında götürüp, adımları atacağız. Türkiye’nin bu alanlardaki eksikliklerini giderip, insan hakları alanlarını geliştireceğiz. Hukukun üstünlüğünü daha da güçlendireceğiz” dedi.

EA(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)