ÇAVUŞOĞLU: DÜNYA SINAVDAN GEÇİYOR
AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli'nde düzenlenen 'Antalya İli Avrupa Birliği'ne Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu' toplantısına katıldı. Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada dünyanın önemli bir sınavdan geçtiğini, Ukrayna'daki olayları endişeyle takip ettiklerini belirterek, "Bugün Ukrayna'nın sınır bütünlüğü tehdit altındadır, istikrar yoktur. Her Ukraynalı kendisini güvende hissetmemektedir" dedi.
Avrupa'nın ortasında böyle bir olayın yaşanmasının, Ukrayna'nın tehdit altında olmasının düşündürücü olduğunu kaydeden Bakan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Herkes için de önemli bir sınavdır. Bu sınavı nasıl geçeceğiz, bu krizi fırsata mı dönüştürebileceğiz, tekrar uzlaşı, barış mı hakim olacak, geniş Avrupa politikalarımız başarılı mı olacak yoksa duvarları örecek miyiz, gerginlik tırmanacak mı Karabağ'da, Avrupa'nın belli bölgelerinde olduğu gibi."
Başta AB ülkeleri ve Rusya'nın hatalarından dönerek, artık 'Soğuk Savaş' döneminde yaşanmadığını anlamaları temennisinde bulunan Çavuşoğlu, "Çatışma ortamından imtina ederler, Avrupa'ya, Ukrayna'ya demokrasi, istikrar gelir, ekonomik kalkınması inşallah sağlanır diye düşünüyoruz" dedi.
'NE AB TÜRKİYE'SİZ NE DE TÜRKİYE AB'SİZ'
AB sürecinin Türkiye için vazgeçilmeyen bir süreç olduğunu belirten Çavuşoğlu, "60 yıldır vazgeçmediğimiz bir süreçtir. Krizlerden sonra, darbelerden sonra sarılmışız. İçinde olmak istemişiz, aktif rol oynamak istemişiz. Ne AB bizden vazgeçebilir ne de Türkiye AB ve kazanımlarından vazgeçebilir" diye konuştu.
'70 BİN KİŞİ AVRUPA ÜLKELERİNE GİDECEK'
AB fonlarından oluşturulan desteklerle AB ülkeleriyle karşılıklı projeler gerçekleştirildiğini anımsatan Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"Bugüne kadar AB sürecinde ya da Erasmus programı çerçevesinde 370 bin vatandaşımızı AB ülkelerine gönderdik. Gençleri, öğrencileri, işçileri, köylüleri her yaştan, her meslekten insanı gönderdik. Eğitim, staj ve çalışma imkanları buldular. Bunun için 650 milyon euro harcandı. Vatandaşımızın cebinden bir kuruş çıkmadan AB ülkelerine gitti. Bunun karşılığında 150 bin Avrupalıyı da kentlerimizde ağırladık. 2014 yılında 70 bin vatandaşımızı Avrupa ülkelerine göndereceğiz."
Toplantıda, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Bakan Çavuşoğlu'nun konuşması öncesi kendisine AB sürecindeki çalışmalarına katkılarından dolayı plaket takdim etti.
SEÇİM ÇALIŞMASI
Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, toplantının ardından Antalya'da tarihi Kalekapısı'nda seçim çalışmasına katıldı. Burada esnafı ziyaret eden Bakan Çavuşoğlu, turistlerle de sohbet etme imkanı buldu.

EB(HA/CK) (FOTOĞRAFLI)