Dilhun GENÇDAL - Ünsal ÇAKIN/İSTANBUL, () EKONOMİ  Bakanı Zafer Çağlayan,  "Türkiye, Filistin davasında bundan sonra da iki konuda her türlü girişimin öncüsü olacaktır. Bunun birincisi, iki devletli adil bir çözüm. Bir diğeri de, bağımsız Filistin'de kendi ayakları üzerinde duran ve halkına refah veren bir Filistin ekonomisinin tesis edilmesidir" dedi. Swiss Otel'de düzenlenen "Filistin'in Ekonomik Kalkınmasında Ticaretin Rolüne Dair Uluslararası Konferans"ta konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan sözlerine, "'Filistin neresidir?' diye bir sorunun bizdeki cevabı; Filistin, Türkiye'deki her ferdin kalbidir" diyerek başladı.
KALICI VE ADİL BİR ÇÖZÜM BULMAK MECBURİYETİMİZ VARDIR
Filistin sorununun, sadece Ortadoğu bölgesinin değil, tüm dünyanın vicdanında yıllardır bekletildiğini söyleyen Çağlayan, "Şurası çok açık; Filistin meselesinde çözüm olmadan bölgede, dünyada barış ve istikrar olamaz. Mevcut durum maalesef sürdürülebilir değildir. Mutlak suretle bu soruna kalıcı ve adil bir çözüm bulmak mecburiyetimiz vardır. Filistin'e yönelik çözüm sürecinin başarısı 1967 öncesi sınırları içerisinde, komşularıyla barış içinde yaşayacak, başkenti Doğu Kudüs olan, toprak bütünlüğüne sahip ve yaşayabilir bir Filistin devletinin kuruluşunun herkes tarafından kabul edilmesine bağlıdır" diye konuştu.
Çağlayan, ABD gözetiminde Temmuz ayında başlatılan İsrail-Filistin arasındaki görüşmeyi memnuniyet verici bulduklarını ve desteklediklerini aktararak, "Son dönemde yürütülen barış çabalarının önemli bir ayağını da Filistin ekonomisinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi planı oluşturuyor. Bu planı da memnuniyetle karşıladığımızı buradan ifade etmek istiyorum. Ve bununla birlikte işgal altındaki Filistin topraklarında kısıtlamalar kaldırılmadığı müddetçe Filistin ekonomisinin sağlıklı bir yapıya kavuşturulması ve sürdürülebilir bir kalkınma sağlanması da mümkün değildir. Türkiye, Filistin davasında bundan sonra da iki konuda her türlü girişimin öncüsü olacaktır. Bunun birincisi, iki devletli adil bir çözüm. Bir diğeri de, bağımsız Filistin'de kendi ayakları üzerinde duran ve halkına refah veren bir Filistin ekonomisinin tesis edilmesidir" dedi.
"GAZZE'YE MAL SEVKİYATI İÇİN AÇILMAK ZORUNDA KALAN TÜNELLERDEN SÖZ EDİYORUZ"
Ticaretin en önemli özelliğinin malların ve hizmetlerin serbestçe dolaşabilmesi ve kendisine pazar bulmasından geçtiğini belirten Çağlayan, şunları söyledi: "Filistin ekonomisi, mal, insan ve hizmet dolaşımının serbest yapılamaması nedeniyle maalesef birçok kısıtlamaya tabidir. Bana göre, ilk ve en öncelikli sorun, bu sorundur. Maalesef bugün Filistin'de yüzlerce, hatta hatta BM raporuna göre 540 adet kontrol noktasından bahsediyoruz. Dünya ve ülkemiz başta olmak üzere bir çok ülke gümrükte tek pencere sistemini uygulamaya başlamışken, ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik prensipler kural olmaya başlamışken, bizler maalesef Gazze'ye mal sevkiyatı için açılmak zorunda kalan tünellerden söz ediyoruz. Hem Gazze'ye, hem Batı Şeria'ya mal sevkiyatının çağdaş normlar ekseninde düzenlenmesi Filistin ekonomisinin kalkınmasının en önemli şartlarından biridir. Filistin ekonomisine çok zarar veren bir diğer faktör de Gazze'de devam eden, artık buna benim 'ambargo' demeye dilimin varmadığı, adeta bir tecrit ortamıdır. Ekonomik baskılar sonucunda Filistin 10.3 milyar dolarlık milli gelirinin yüzde 17'si oranında ihracat yapan, ancak buna karşılık sürdürülemez bir şekilde gerçekleşen yüzde 64 oranında da ithalat yapmak zorunda kalan ve sürekli dış ticaret açığı vermek zorunda kalan bir ekonomidir. 2012 yılında Filistin'de işsizlik yüzde 27 seviyesine ulaşmıştır. Maalesef Filistin'de kişi başına düşen gelir, 2 bin 500 dolar seviyesinde kalmıştır. 2002 yılında Filistin'e gerçekleştirdiğimiz ihracat 5 milyon dolar seviyesindeyken, aynı yıl Filistin'e yapmış olduğumuz ithalat ise, 13 bin dolardı. 2012 yılına geldiğimizde aradan geçen son 10 yılda dış ticaretimizi tam 13 kat arttırdığımızı görüyoruz. 2004-2012 yılları arasında Filistin'e yapmış olduğumuz kalkınma yardımları 230 milyon dolara ulaşmıştır."
İŞGAL YÜZÜNDEN EKONOMİK KALKINMAMIZI SÜRDÜREMİYORUZ
Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Jawad Naji de, Filistinle ticaret anlaşması imzalayan ülkelerin bu anlaşmalara sadık kalmadığını belirterek, "İsrail işgali, ekonomik kalkınma ve dış ticaretimizi engellemektedir. İşgal yüzünden ekonomik kalkınmamızı sürdüremiyoruz" dedi. Filistin'in yabancı yatırımcıları beklediğini ifade eden Naji, yabancı yatırımcıların Filistin'de yatırım yapmalarını istedi. Naji, yabancı yatırımcılar için Filistin yönetimi tarafından güvenlik ve istikrarın sağlandığını belirterek, yatırımcılara destek ve teşviğin sunulduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından Çağlayan ve Naji tarafından Türkiye ile Filistin arasındaki Ekonomik İşbirliği Konsey Protokolü imzalandı.