İdris TİFTİKCİ/İSTANBUL, ()  MİLLİ  Eğitim Bakanı Nabi Avcı,
"Dershanelerin okula veya başka eğitim kurumlarına ve tabii bu arada özel okullara dönüştürülmesi sürecinde birtakım teşvikler öngörüyoruz. Bu teşviklerin hangi kurumlara, hangi ölçütlerle verileceğini belirleyebilmek için onları tasnif etmemiz gerekiyor"dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, The Green Park Hotel Pendik'te düzenlenen "İlköğretim Kurumlarına Devam Oranlarının Artırılması Teknik Destek Projesi"nin açılış seremonisi ile "Uluslararası Dil Eğitimi Konferansı"nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Avcı, şunları söyledi:

  "Son 1 yıl içinde bile okula devam oranlarında yüzde 2-3'lük artış sağladığımızı görüyoruz. Yeterli mi? Tabii ki yeterli değil, daha da artıracağız. Bunu zorunlu devamdan gönüllü devama dönüştürmek istiyoruz. Bugüne kadar aldığımız tedbirler daha çok zorunlu devamı sağlamayı başarmış gibi görünüyor ama çocuklarımız için okullarımızı daha cazip, dolayısıyla daha gönüllü devama teşvik edici hale getirmemiz gerekiyor. Onun için de çalışmalarımız var. Okul mimarisinden sınıf içi stratejilere kadar, öğretmen, hizmet içi eğitimlerine kadar her alanda çocuklarımız için okullarımızı daha çekici mekanlar haline getirmek konusunda konferanslarda tartışıyoruz. 'Bugüne kadar neler yaptık?', 'Bundan sonra neler yaparsak çocuklarımız için okullarımızı, eğitim ortamlarımızı hem daha sağlıklı hem daha güvenli hem de daha çekici hale getirebiliriz?', bunları konuşuyoruz."

"NESNEL KRİTERLERE BAĞLAMAK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ"
Bakan Avcı, özel okulların sınıflandırılmasına yönelik sisteme ilişkin bir soru üzerine, şöyle konuştu:

 "Sanki oteller gibi, bir yıldızlı, iki yıldızlı, üç yıldızlı, beş yıldızlı tasnifi yapılacakmış gibi algılandı. Bu doğru değil. İşin doğrusu şudur: Dershanelerin okula veya başka eğitim kurumlarına ve tabii bu arada özel okullara dönüştürülmesi sürecinde birtakım teşvikler öngörüyoruz. Bu teşviklerin hangi kurumlara, hangi ölçütlerle verileceğini belirleyebilmek için onları tasnif etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla okullarımızı, otel gibi yıldızlamak için değil, teşviklerden yararlanacak özel okullarımızın hangi teşviklerden ne oranda yararlanabileceklerini nesnel olarak ölçebilmek için böyle bir sınıflandırmaya ihtiyacımız var. Bu okullarımıza giden öğrencilerimizin sınıflandırılması anlamına gelmez, tam tersine okullarımızın hangi düzeyde desteğe ihtiyacı olacak, okullarımız hangi düzeyde teşvik almaya hak kazanacak, bunları belirlemek için yaptığımız bir çalışma. Özel okullar arasında rekabeti teşvik eder mi bu? Edebilir, bir ölçüde o da yararlı olur ama asıl bizim için okulları sınıflandıracak olan okullarımızın akademik başarılarıdır. Her okul zaten ancak akademik başarısıyla diğerlerinin önünde olmakla övünebilir. Onu da nesnel kriterlere bağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

"BU YAZI BU BAKIMDAN ÇOK YOĞUN GEÇİRECEĞİZ"
Bakan Avcı, "Çalışma ne zamana yetişebilir?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Bunlar tek başına yürüyen süreçler değil. Dershanelerin dönüşüm süreci de bunun içerisinde, teşvik süreci de bunun içerisinde, yabancı dil eğitiminin kalitesinin artırılması, öğretmenlerin yeterliliklerinin artırılması gibi konular da bunun içerisinde. Bunlar hep birbirini besleyen, birbirini tetikleyen, birbirini güçlendiren veya erteleyen konular. 'Şu tarihte şunu yapacağız, ondan sonra bunu yapacağız' değil, birlikte yürüyen süreçler bunlar. Ama bu yazı bu bakımdan çok yoğun geçireceğiz."

Avcı, okulların cuma günü kapanacağına değinerek, öğrencilere iyi bir yaz tatili diledi ve öğretmenlere, yöneticilere gayretleri ve çalışmaları için teşekkür etti.

İT (MK) (FOTOĞRAF)