MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir'de Türk Dünyası Gazeteciler Şurası'nın açılışında yaptığı konuşmada, "Bilgi ve haberin çok kolay yayıldığı, çok hızlı bir biçimde tüketildiği bir çağda yaşıyoruz. Böyle bir çağda gerçekleştirilen şura, meseleye çok yönlü bakmak açısından büyük önem taşıyor" dedi.
Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından düzenlenen 'Türk Dünyası Gazeteciler Şurası'nın açılış toplantısı Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü'ndeki Öğrenci Merkezi salonunda yapıldı. Toplantıya Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Ak Parti Milletvekili Salih Koca, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Naci Gündoğan, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, Dünya Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ile çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci katıldı. 
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı yaptığı konuşmada gazetelerin iletişim aracı olarak önemli bir misyonu temsil ettiklerini ancak zamanla bu gücünü radyo, televizyon ve internet gibi çeşitlenmeye başlayan medya araçlarıyla paylaşmaya başladığını söyledi. Avcı şöyle devam etti:
"Teknolojinin sağladığı imkanlarla, özellikle bilişim teknolojisinde çok farklı uygulamalar doğdu. Cep telefonunun da birey ve toplum hayatına girmesiyle birlikte sosyal medya ön plana çıktı. Nitelikli haber ve bilginin yerini ilk etapta dedikodu, sansasyon ve eğlence almış gibi görünse de; gelişen ve yaygınlaşan farklı platformlar aracılığıyla, uzun vadede daha nitelikli bir iletişim ağı, kaliteli haber ve bilgi paylaşımı için yeni kapılar açılacaktır. Biz de Milli Eğitim Bakanlığı olarak öğrencilerimizi bu yönde eğitmek, bilgiyle donatmak ve bilinçlendirmek için medya okuryazarlığı dersini programlarımıza koyduk. Fatih projesi kapsamında kurduğumuz EBA Portal ile faydalı Web içerikleri ve medya hizmeti sunmaya başladık." 
Bakan Avcı, Türk Dünyası Gazeteciler Şurası'nın Eskişehir'de yapılmasından memnunluk duyduğunu söyledi. Bilgi ve haberin çok kolay yayıldığı, çok hızlı bir biçimde tüketildiği bir çağda yaşanıldığı ifade eden Avcı şunları kaydetti:
"Böyle bir çağda ilimizde gerçekleştirilen şura, meseleye çok yönlü bakmak açısından büyük önem taşıyor. Hem ülkemizin yerel ve ulusal basın mensuplarının hem de dost ve kardeş ülkelerin basın camiasının katılımıyla gerçekleşen bu organizasyon birbirimize ayna tutmak açısından önemli bir işlev görecek. Konuşmamız ve paylaşmamız gereken birçok mesele var. Birbirimizle paylaşacağımız, birbirimize önereceğimiz veya öğreteceğimiz çok şey olduğuna inanıyorum. Eğitimden kentleşmeye, sağlıktan iletişime kadar her alanda görüş ve önerilerimiz olmalı. Bilgi ve iletişim çağında siz gazeteci kardeşlerimizin iletişimi hayati öneme kazanıyor. Bu iletişimin en önemli ortak paydası etik üretmek, içselleştirilmiş basın ilkelerini belirlemek ve küresel bir basın ahlakı oluşturmaktır. Böyle bir iletişimi çok acil ve elzem görüyorum. Bugün haber kaynaklarımızın, gazetelerimizin, yerel, ulusal ve küresel haberlerin büyük bir bölümünü ajanslar karşılıyor. Bu bir mecburiyet; çünkü lokal haber üretim süreçlerinde çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Diğer yandan kişisel ve grupsal görüşlerin yönlendirdiği yanlı haber üretimi, haber alma ve doğru bilgilenme hakkını tehdit ediyor. Yorum ve tartışmalarımız da nitelikli ve çok boyutlu bir yapıya kavuşamaması nedeniyle ciddi bir düzey kaybı yaşanıyor. Aynı durum görüntülü ve sesli yayıncılık için de geçerli. Dünyada habere ulaşmak için televizyon, gazete, radyo ve internet gibi araçların kullanımı üzerine yapılan araştırmalar göstermektedir ki internet artık habere erişimin merkezine yerleşmeye başlıyor. Bu noktada şu an gerçekleşen şura tarzındaki etkinlikler ortak aklı oluşturmak anlamında önem kazanıyor."

  HT(EK/AK) (FOTOĞRAFLI)