DİYARBAKIR'ın Lice İlçesi'nde 1993 yılında, dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın şehit edilmesi ve çıkan olaylarda 16 kişinin ölümüyle ilgili 20 yıl aradan sonra zaman aşımına bir gün kala dava açılması, aynı suçlamalarla 20 yıldır cezaevinde yatan Mehmet Turcan'ın ailesinde büyük bir sevinç ve heyecan yarattı. Babası tutuklandığında 40 günlük olan 20 yaşandaki Hebat Turcan, "Lice olayını açılan dava ile devletin içindeki birimlerin yaptığı ortaya çıktıysa babam niye 20 yıldır hapiste. 10 yıl daha hapis cezası olan babamın yeniden yargılanmasını isteyip aramıza döneceği günü bekliyoruz" dedi.
Lice'de 22 Ekim 1993 yılında dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın şehit edilmesi ve 16 kişinin ölümüyle ilgili soruşturma zaman aşımına bir gün kala tamamlanarak hazırlanan iddianame Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Makemesi'nde kabul edildi. Hazırlanan iddianamede, şehit edilen Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, 'maktül' olarak yer alırken, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında, 'taammüden öldürme', 'halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik', 'cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturmak' suçlamalarıyla ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ile 24 yıla kadar hapis cezası istendi.
20 YILDIR HAPİSTE BULUNAN TURCAN'A UMUT DOĞDU
Tuğneral Bahtiyar Aydın'ın da şehit edildiği Lice olayları ile ilgili dava açılması ve olayların dönemin Alay Komutanı ve bir Üsteğmen tarafından gerçekleştirildiği ileri sürülen iddianame, aynı olaylardan sorumlu tutulan ve 20 yıldır cezaevinde yatan sıvacı 3 çocuk babası Mehmet Turcan'ın ailesinde büyük bir sevinç ve heyecana yol açtı.
Babası ile birlikte 3 kişi Lice olaylarından sorumlu tutulup tutuklandığında 40 günlük olan 20 yaşındaki Hebat Turcan, babasının katil olduğuna hiç bir zaman inanmadığını ve açılan dava ile bunun bir kez daha hukuksal olarak ortaya çıktığını öne sürdü.
Babası tutuklandığında en büyük ablasının 8 yaşında olduğunu ve bu 20 yıl içinde büyük sıkıntılar çektiklerini söyleyen Hebat Turcan, "Lice ile ilgili davanın açılmasından sonra 3 gündür heyecan ve sevinçten uyuyamıyoruz. Babamızın bir an evvel yeniden yargılanarak tahliye edilmesini istiyoruz. Babam ile birlikte yakalanan bir kişinin iftiraları ile babama müebbet hapis verildi. Eğer Lice olaylarını devletin yaptığı ortaya çıkmışsa babam 20 yıl boşuna hapis yattı demektir. Babamın yeniden yargılanması için Diyarbakır Barosu ve İHD'den hukuki yardım talep ediyoruz" dedi.
Mehmet Turcan'ın büyük oğlu Veysi Turcan ise, babası tutuklandığında 5 yaşında olduğunu aile olarak 20 yıldır büyük sakıntılar yaşadıklarını, maddi olarak çok zor durumda kaldıklarını söyledi. Turcan, "Biz çok çektik, Allah kimseye böyle bir iftiradan çektiklerimizi çektirmesin. Bazen babamı cezaevlerinde ziyaret edecek paramız olmadığında ziyarete dahi gidemedik. Lice olayları ile ilgili dava açılmasını büyük bir sevinçle karşıladık. Biz ilk günden beri babamın böyle bir şey yapmayacağını, yapamayacağını ve babamızın katil olmadığını biliyorduk. Açılan dava ile bu bir kez daha ortaya çıktı. Babamın bir an tahliye edilerek bizlerin yanına gönderilmesini dört gözle bekliyoruz" dedi.
Halen Mardin'in Midyat İlçesi'nde cezaevinde bulunan Mehmet Turcan'ın müebbet hapis almasından dolayı 20 yıldır cezaevinde kalmasına rağmen halen 10 yıllık bir cezası daha bulunuyor. Lice'den Diyarbakır'a göç eden Turcan ailesi, babaları ile cezaevinde çektikleri fotoğraflara bakarak, bir an önce aralarına döneceği günü bekliyor.
CEZAEVİNDEKİ YEMEK PARASI ÖDENMEZ İSE HACİZ GELECEK
Turcan ailesine Lice Kaymakamlığı'ndan gelen bir yazıda babaları Mehmet Turcan'ın Bingöl M Tipi Cezaevi'nde iken cezaevinde yediği yemeğin parası olan 7 bin 100 lira parayı ödemediği, ailenin ödememesi halinde ise evlerine haciz geleceği belirtildi. Diyarbakır'da kirada olan Turcan ailesi, maddi durumlarının iyi olmadığını ve bu parayı ödeyemeyeceklerini söyledi.
Diyarbakır Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar, Lice olayı ile ilgili açılan dava nedeniyle geçmişte bu olaylardan sorumlu tutulup ceza alanların yeniden yargılanmasının yolunun açıldığını söyledi. Aktar, "Bugün haklarında dava açılanlar ve bu olaylardan sorumlu tutulanlar, o dönemde aynı olay ile ilgili soruşturma yapanlardır. Yeni davanın açılması ile birlikte eskiden yargılananlar ve haklarında hüküm verilenlerin başvurusu halinde yargılamanın iadesi yapılabilir. Ve hemen infazları durdurularak tahliye edilmeleri gerekmektedir" dedi.