Taner YENER/İSTANBUL,() CeBIT Bilişim Eurasia, CeBIT Sinerji Zirvesi ve CeBIT Global Konferansı’nın açılış töreninde konuşan Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış,  teknolijinin faydaları gibi konularda da manipilasyona açık olduğunu söyledi. Bakan Bağış, “Kimileri sosyal medyayı adeta bir dezenformasyon kanalı, platformu haline getirmekte istiyor. Maalesef terörizm artık sadece eli silahlı militanlar tarafından değil bazen de sosyal medya teröristleri tarafından yapılabiliyor. Ama bu yüzden de uluslararası işbirliği çok çok önemli, bu yüzden kişisel verilerin korunması konusunda AB standartlarında yasaların geçmesi çok çok önemli” dedi.
Konferansın  açılış töreni WOW Convention Center’de gerçekleştirildi. Bu yıl ilk kez CeBIT  Bilişim Eurasia, CeBIT Sinerji Zirvesi ve CeBIT Global Conferences adı atında gerçekleştirilen fuarın açılış törenine, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, KKTC Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Ahmet Kaşif, Deuctsche Messe AG Kıdemli Başkanı Wolfgrang Lenarz, Microsoft Ortadoğu ve Afrika, Tüketici Kanal Grubu, Genel Müdürü Burak Gökmen, Huawei, Kablosuz Ağ İş Birimi Kıdemli Başkan Yardımcısı Dr. Yuefeng Zhou’nun da aralarında bulunduğu yerli ve yabancı çok sayıda davetli katıldı.
“DİJİTAL DÜŞÜNÜP, ANALOG NETİCE ORTAYA KOYMAMIZ GEREKİYOR”
Açılış töreninde konuşan AB Bakanı Egemen Bağış, bugün inovasyonun tohumlarının atıldığı bir zirvede birlikte olduklarını belirterek, şunları söyledi: ”İstanbul geçmişte Osmanlı’nın, Bizans’ın, Roma’nın başkentliğini yapmıştı. Son dönemde de Avrupa’nın kültür başkenti ve spor başkenti olmuştu.  Bugün de İstanbul’un dünya teknoloji başkenti olmasını birlikte kutluyor, değerlendiriyoruz. Bu zirvenin gerçekten çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Çünkü hepimiz artık biliyoruz ki, sinerjisiz enerji bir işe yaramıyor. İşte burada bizim enerjimizi sinerji ile birleştirerek insanlık için ortak çareleri çözümleri üretmek içinde teknolojiyi bir araya getiriyoruz. 21. yüzyılda artık hepimiz  analog hareket edip, dijital düşünüp, analog netice ortaya koymamız gerekiyor.  Yani teknolojinin bütün imkanlarından yararlanmalıyız, mutlaka dijital düşünmeliyiz bütün fırsatları değerlendirmeliyiz. Ama eninde sonunda duygu ile alınteri ile emekle çözümleri ortaya koyabilmeliyiz.  İstanbul gerçekten bir teknoloji merkezi olmaya başladı. İstanbul özellikle ileriye dönük vizyonu ile çok farklı bir şehir olacağını ortaya koydu.”
“TERÖRİZM, BAZENDE SOSYAL MEDYA TERÖRİSTLERİ TARAFINDAN YAPILABİLİYOR”
Dünyanın birçok yerinde benzer fuarlar ve zirveler gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Bağış, şöyle devam etti:  “Ama en iddialısının burada İstanbul’da olduğunu görüyoruz. Teknoloji hızla ilerliyor, teknoloji ilerlerken birçok alanda da bunun etkilerini görüyoruz.  Faydaları gibi bazı konularda da manipilasyona da açık olduğunu görüyoruz. Kimileri sosyal medyayı adeta bir dezenformasyon kanalı, platformu haline getirmekte istiyor. Maalesef terörizm artık sadece eli silahlı militanlar tarafından değil bazende sosyal medya teröristleri tarafından yapılabiliyor. Ama bu yüzden de uluslararası işbirliği çok çok önemli, bu yüzden kişisel verilerin korunması konusunda AB standartlarında yasaların geçmesi çok çok önemli.  Demokratikleşme paketimizin içerisinde buna yönelik çok önemli adımlar atılacak. Bu sorunla mücadele uluslararası işbirliği gerektirir. Bunu da Türkiye bütün müttefikleriyle birlikte ortaya koyacaktır. Hiçbir zaman, hiçbir suç karşılıksız kalmayacaktır.”
“DÜNYADAKİ BÜTÜN YENİLİKLERİ ÜLKEMİZE VE BÖLGEMİZE TAŞIMA HAMLEMİZE DEVAM EDİYORUZ”
Konuşmasına Galatasaray’ın dün akşamki galibiyetinden dolayı tebrik ederek başlayan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise, şöyle konuştu:  “Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde iyi bir noktadayız. İyi bir ilerleme raporu açıklandı. Gelecek adına umut vaat eden iyi bir ilerleme raporu. Ve bu ilerleme raporu üzerine ilk hamleyi zannediyorum, Galatasaray yaptı Kopenhag faslını açtı, kapadı. Darısı inşallah bu akşam Trabzonspor’un başına. Devamı gelecek tabiki bütün bunların. Ekilen bu tohumlar, atılan bu adımlar, Egemen Bağış bakanımıza da teşekkür ediyorum. Önemli çabalar, önemli gayretler, Türkiye’nin medeniyet ve çağdaş Batı ile bütünleşme yolunda ortaya koyduğu performans karşılığını her zeminde insanımızın önüne getirecek, buna ilişkin kanaatimiz tam. Her geçen gün bu ülkenin gençleri ve çevre ülkelerdeki gençlerimiz için dünyadaki bütün yenilikleri ülkemize ve bölgemize taşıma hamlemize devam ediyoruz. CEBIT Avrasya Bilişim Fuarı bu yenilikleri gençlerimizle buluşturma konusunda tanıma adına çok önemli bir fırsat ve bu fırsatı da en iyi şekilde değerlendiriyoruz.”
“81 İLDE, 500’Ü AŞKIN YURTTA, 310 BİNİN ÜZERİNDE ÖĞRENCİ”
CEBIT Avrasya Bilişim Fuarı 2012 etkinliğinin ardından gerçekleştirdikleri projeden bahseden Bakan Kılıç, “ Bakanlığımıza bağlı kredi ve yurtlar kurumunun 81 ildeki 500’ü aşkın yurdunda barınan üniversiteli gençlerimizin sayısı 310 bin kişinin üzerinde. 1 Haziran 2013 tarihinde Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan ile açılışını gerçekleştirdiğimiz bir proje ile 310 bin gencimizi ücretsiz internet erişimine kavuşturduk. Türkiye’nin en büyük Dünya’nın sayılı Wi-Fi ağlarından birini Türkiye’de Yurt-Kur bünyesinde kurmayı başardık.  10 GB geniş bant internet hizmetinden 500’ün üzerindeki yurtta barınan 310 bin gencimiz 1 Haziran 2013 tarihinden bu yana etkin bir biçimde yararlanma imkanını yakalamış oldular” dedi.
BAKAN KILIÇ FUARA KATILAN TÜM FİRMALARA AÇIK BİR ÇAĞRIDA BULUNDU
Türkiye genelinde şuan 168 tane gençlik merkezi bulunduğunu kaydeden Kılıç, şöyle devam etti:   “155 tane gençlik merkezi yapımına gayret ve hızla devam ediyoruz. Bütün bu gençlik merkezleri aynı zamanda  gençlerimizin bilgi ve iletişim çağının hem teknolojisiyle hemde yenilikleriyle buluşma adresleri olacak.  Buradan fuara katılan tüm firmalara açık bir çağrıda bulunuyorum. 310 bin gencimiz ‘Yurdum evim ücretsiz internetim’  projesi kapsamında geniş bant ücretsiz internet hizmetine kavuştu.  Şimdi elbetteki gençlerimizin taşınabilir ve dizüstü bilgisayar ihtiyaçları olacak. Kar amacı gütmeden, gençleri ön plana çıkaran tekliflere açık olduğumuzu buradan ifade ediyorum. Fuar günlerinin belki önemli bir kazanımı bu olabilir, diye düşünüyorum.”
MİCROSOFT’UN YENİ VİZYONU “DÜNYANIN HER YERİNDE İNSANLARIN VE KURUMLARIN GERÇEK POTANSİYELLERİNE ULAŞMASINA YARDIM ETMEK”
Microsoft Ortadoğu ve Afrika, Tüketici Kanal Grubu, Genel Müdürü Burak Gökmen ise, teknolojinin bireylerin ve toplumların refah düzeylerinde çok önemli bir katolizör olarak görev yaptığını belirterek, şunları söyledi: “Bu zaten hepimizin bildiği ve üzerinde çalıştığımız bir konu. Biz Microsoft olarak ilk kuruluş vizyonumuz yaklaşık 30 sene önce ‘Her evde her masada bir bilgisayar’ vizyonuyla başladık. Bu başladığı zaman 30 sene önce bu çok büyük bir hedef gibi görünüyordu. Bugün baktığımızda ülkemizde gelişmiş olan birçok ülkede gerçekleştiğini görebiliriz. Daha sonra biz bu hedefimizi, vizyonumuzu yeniden güncelledik. Ve şu şekilde geliştirdik. ’Dünyanın her yerinde insanların ve kurumların gerçek potansiyellerine ulaşmasına yardım etmek’ aslında buradan düşünürseniz bizim şirket olarak bütün global dünyadaki vizyonumuz. Bu vizyonumuzda aslında burada yapacağımız konuşmanın ve çalışmanın tam içerisine denk geliyor.”  
Yapılan sunum ve konuşmalarının ardından  Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, protokol üyeleri ile birlikte açılış kurdelasını kesti. CeBIT, 24-27 Ekim 2013 tarihleri arasında, 4 gün boyunca İstanbul CNR Expo Fuar Merkezi’nde 14. Kez bilişim dünyası profesyonellerini, onbinlerce teknoloji tutkununu ve sektöre yön veren önemli isimleri ağırlaycak.