Kendilerini 'Bağımsız Hukukçular Platformu' olarak tanıtan bir grup avukat, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nin karşısındaki alanda basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını yapan Avukat Onur Berispek, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmekte olan olan 3 farklı soruşturma kapsamında aralarında iş adamları, kamu görevlileri ve hükümet üyesi bakanların çocuklarının da bulunduğu 51 kişinin halen gözaltında olduğu ve ifade safhasında Başsavcılık himayesinde kolluk güçleri tarafından devam ettiği kamuoyunca bilinmektedir. Öncelikle ifade etmek isteriz ki, masumiyet karinesi gereği yargılanıp cezası kesinleşmeden hiç kimse peşinen suçlu ilan edilemez. Ne var ki kamuoyuna yansımış bilgiler, şüphelilere isnat edilen suçlamalar ve gözaltına alınan kişilerin nüfusu, statü ve konumları dikkate alındığında soruşturmanın 'Adil Yargılamayı Etkileyecek' doğrudan ya da dolaylı herhangi bir tasarruf olmaksızın bağımsız yargı tarafından yürütülmesinin zorunluluk taşıdığını ifade etmek isteriz" dedi. "SORUŞTURMAYA MÜDAHALE EDİLEBİLECEĞİ KAYGILARI OLUŞTURMUŞTUR"
Avukat Berispek, "Geçmiş dönemde nüfuslu kişilere yönelik soruşturmalar yürütülürken medya yolu ile yargı üyelerine baskı oluşturmalar, görevden almalar, tayinler, sürgünlerle davaların sonuçsuz bırakılması gibi hadiseler hafızalarda tazeliğini korumaktadır. Gözaltına alınan kişiler arasında mevcut hükümetin 3 üyesinin yakını ve üst düzey kamu görevlilerinin bulunması ve soruşturmanın konusunun rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, altın kaçakçılığı olması yürütülen soruşturmaya müdahale edilebileceği kaygıları oluşturmuştur" diye konuştu. "SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIMIZI KAMUOYUNUN BİLGİSİNE SUNARIZ"
"Dün, bir kısım hükümet üyelerinin 'Bağımsız yargının işini yaptığı' vurgusunu yaparken bir gün sonra müdahale sayılabilecek görevden almalar tezat oluşturmaktadır" diyen Avukat Berispek konuşmasını şöyle tamamladı: "Bu kaygıları desteklercesine gözaltıların hemen ertesi günü hükümet üyeleriyle HSYK üyelerinin toplantı yaptığı, 100 tane emniyet müdürünün İçişleri Bakanlığı'nda acil toplantıya çağrıldığı haberleri basına yansımıştır. Ardından emniyetteki ifadeler alınmadan soruşturmaya 2 yeni savcı dahil edilmesi ve soruşturmayı Başsavcılık talimatı ile yürütülen 5 üst düzey emniyet müdürünün görevden alınarak yerlerine yeni atamaların yapılması ve son olarak soruşturmayı yürüten Başsavcı Öz'ün görevinden alınması soruşturmaya açık bir müdahale olup kamuoyunda yürütülen soruşturmanın üstünün örtüleceği algısı oluşturulmuştur. Bu müdahale Evrensel Hukuk İlkerlerine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmelerine aykırı olduğu gibi Anayasamızca güvence altına alınan 'Adalet herkesin eşit olduğu' ilkesine aykırılık teşkil etmektedir. Bu durum biz avukatları 'Yargı bağımsızlığı ve adalet önünde herkesin eşitliği' kaidelerini ihlal etmesi nedeniyle kaygılandırmakta olup, sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız." "YARGI BIRAKALIM GÖREVİNİ YAPSIN"
Gazetecinin "Zekeriye Öz'ün görevden alınmadığı Adalet Bakanlığı'ndan açıklandı" sözleri üzerine Avukat Berispek, "Etkisi azaltıldı deniliyor. Son olarak Çolakkadı'nın soruşturmaya dahil olduğu gibi iddialar var. Ama biz hiçbir şekilde müdahale edilmemesi gerektiğini 'Bu süreçte yargının bırakalım görevini yapsın' demek bunları isteriz" ifadelerini kullandı. Grup basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.