Cavit AKGÜN/MUĞLA, () - MUĞLA'nın Milas ile Aydın'ın Söke İlçeleri sınırlarındaki Bafa Gölü'nde yaşanan kirlilik, Muğla Çevre Geliştirme Derneği tarafından protesto edildi. 'Çok geç olmadan akan ve duran sularımıza sahip çıkalım' pankartının açıldığı eylemde konuşan Dernek Başkanı Nihal Yılmaz, "Türkiye'nin en güzel göllerinden biri olan Bafa'nın eski haline gelmesi için çözümler hayata geçirilmeli" dedi.
Muğla'nın yeni kurulan ilçesi Menteşe'de faaliyet gösteren Çevre Geliştirme Derneği'nin yönetim kurulu üyeleri, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Bafa Gölü önünde 'Sözün bittiği yerdeyiz' sloganıyla protesto gösterisinde bulundu. Derneğin Başkanı Nihal Yılmaz, herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, "Çevreyi-doğayı korumak ve kirlenmesini önlemek bireylerin olduğu kadar devletinde görevidir. Ancak son 6 yılda değiştirilen ve yeni çıkarılan kanunlar, doğayı korumak bir yana tüm yaşam alanlarını yıkıma sürükleyerek geleceğimizi tehdit eder aşamaya gelmiştir" dedi.
ÜLKE NÜKLEER ÇÖPLÜĞE ÇEVRİLDİ
Yeni termik santrallerinin yapılmasına tepki gösteren Başkan Yılmaz, "Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeli oldukça yüksek. Özellikle elektrik üretimini ele alırsak başta güneş olmak üzere rüzgar-biyokütle kaynakları el değmemiş durumda. Günümüz koşulları altında hem dışa bağımlılığı azaltacak hem de ekolojik dengeyi bozmayacak olan yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji verimliliği potansiyelinin planlı bir şekilde değerlendirmesinin başlaması gerekiyor. Çünkü fosil kaynaklı yakıtlar hem ülkemizde hem de dünyada hızla tükeniyor ve küresel ısınma gibi büyük çevre sorunlarına yol açıyor. Nükleer ve termik santraller ürettiğimiz elektriğin 2 katını yalnızca rüzgar santralleri ile üretebilecekken nükleer santraller kurulması için 2007 tarihinde yasa çıkarıldı. Yabancı ülkelerin kurtulmak istedikleri nükleer atıklar yurt dışından getirilerek ülkemizi nükleer çöplüğe çevirecek yasal zemin oluşturuldu. Küresel ısınmanın en büyük sorumlusu termik santraller olduğu bilinmesine karşın ısrarla yeni termik santraller yapılmak üzere harekete geçilmektedir" diye konuştu.
BAFA'DA, KÖTÜ GÜNLERİN GELECEĞİ KAÇINILMAZ
Ege Bölgesi'nin en önemli sulak alanlarından birisi olan Bafa Gölü'ndeki kirliliğin en üst düzeye ulaştığını da anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada inceleme yapan uzmanlar, canlı yaşamının bitmeye başladığına dikkat çekerek, ekolojik bozulmalardan dolayı yüzeyinde 'suya yazı yazmak' mümkün hale geldiğini söylüyorlar. Ülkemizde yağışların yetersiz olması nedeniyle kuraklık yaşanacak. Bafa için bu durum, kirliliğin artması ve canlıların yaşamlarının tehlikeye girmesi demek. Gölde yaşanan kötü görüntü ve koku yüzünden vatandaşlar çaresiz, ekonomisi turizme dayalı birçok işletme, perişan durumda. Kirlilik için bir an önce harekete geçilmezse kötü günlerin geleceği kaçınılmaz. İnsan sağlığını etkileyecek sorunlar yaşanmadan sivil toplum kuruluşları bir araya gelmeli. Türkiye'nin en güzel göllerinden biri olan Bafa'nın eski haline gelmesi için çözümler hayata geçirilmeli. İşte ülkemizin bugün itibariyle gerçek tablosu budur. Biz çevrecilerin varlık nedeni de bütün bu olumsuzluklara karşı mücadele edecek güce ulaşmak ve halkımızla bu gerçekleri paylaşmaktır. Gelecekte herkese çok gerekli olacak ama o zamanda belki bulamayacağımız bu güzel dünyamızı hep birlikte koruyalım."

CA(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)