Halife YALÇINKAYA/SİVAS, () - SİVAS'ta böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi gören 65 yaşındaki Yahya Ceran ile kızı 40 yaşındaki Abide Koç ve oğlu 30 yaşındaki Erdal Ceran böbrek nakli olma hayaliyle yaşıyor.
Kent merkezindeki Ferhat Bostan Mahallesi'nde oturan TCDD emeklisi Yahya Ceran ve 5 çocuğundan 3'ünde böbrek yetmezliği hastalığı görüldü. Oğullarından 33 yaşındaki Erhan'ın 4 yıl önce annesi Kezban Ceran'ın verdiği çapraz böbrek nakliyle sağlığına kavuştuğunu belirten Yahya Ceran, kızı Abide'nin 7, oğlu Erdal'ın 4, kendisinin ise 3 yıldır nakil beklediğini söyledi. Yahya Ceran, böbrek yetmezliği nedeniyle 3 yıldır 6 saatte bir diyalize girdiğini, oğlu ve kızının ise çeşitli merkezlerde haftanın belirli günleri aynı tedaviyi gördüğünü söyledi. Organ nakli konusunda halktan duyarlı olmalarını isteyen Ceran, şöyle dedi:
"Kendimden çok çocuklarıma böbrek bulunsun diye bekliyorum. Böbrek yetmezliği çeken 2 çocuğum için çok üzülüyorum. Onların da bir an önce sağlığına kavuşması için her gün dua ediyorum. Bu hastalık ilk olarak 7 yıl önce kızımda çıktı. Daha sonra diğer oğullarımda ve son olarak da bende çıktı. Aile olarak sürekli hastaneye gidiyoruz. Oğlumun biri annesinin verdiği böbrek ile kurtuldu. Şimdi çocuklarım ile ben böbrek nakli için sırada bekliyoruz. İnşallah en kısa sürede sağlığımıza kavuşuruz. Böyle yaşamak gerçekten çok zor."
Babası ve erkek kardeşi gibi böbrek nakli bekleyen evli 3 çocuk annesi Abide Koç ise, 7 yıldır haftada 3 gün diyalize girdiğini anlatarak, nakil için Antalya ve Kayseri'de ilgili hastanelere kayıt yaptırdığını ve sıra beklediğini söyledi. Abide Koç, şöyle devam edildi:
"7 yıl önce normal muayene olmak için hastaneye gittim. Muayenede böbrek yetmezliği tespit edildi. 7 yıldır haftada 3 defa 4 saat diyalize giriyorum. Bir gün evdeysem 3 gün hastanedeyim. Çok zor yaşamımız. Kardeşim Erdal ile ben diyalize girmeye devam ediyoruz. Benim 3 tane çocuğum var. Okula gittikleri için bu hastalık nedeniyle çok zorlanıyorum. Bir an evvel nakil bekliyorum." 

FOTOĞRAFLI