AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde 69 yaşındaki Kazım Yarar, 10 metrekarelik dükkanında babasından öğrendiği saraçlık mesleğini yaşatmak için savaş veriyor.
Bu mesleği ilçede eskiden 10 kadar kişinin yaptığını, bugün ise bir tek kendisinin kaldığını anlatan Kazım Yarar, 8 yaşında babasından öğrendiği mesleğini bir tek damadı Özcan Horzum'a öğretebildiğini aktardı.
Kazım Yarar, damadıyla birlikte at koşum takımları, hamut, eyer, semer, kırbaç, tasma ve buzağı yuları gibi meşinden at, eşek, köpek ve buzağılar için kullanılan eşyaların üretim ve tamiratını yapıyor. Yarar, bu ürünleri daha çok Antalya ve Alanya gibi yerlerde faytonculara sattıklarını belirtti.
Saraçlık mesleği hakkında bilgi veren 4 çocuk babası Kazım Yarar, "Babam Ali Yarar'dan çocukluk yılarında öğrendiğim saraçlığı sürdürmekteyim. At araba koşumları, ineklere ve buzağılara yular, köpeklere tasma gibi eşyalar yapıyorum. Ama yok olan bir meslek. Devletten de destek alamıyoruz. Devlet bazı imkanları tanırsa belki birkaç kişi bu işe merak edebilir" dedi.
BU MESLEĞİN KANUNDA YERİ YOK
At arabalarının zaman içinde ortadan kalkmasıyla atlara giydirilen eşya üretiminin de duraksadığını dile getiren Kazım Yarar, şöyle devam etti:
"Şimdilerde atların daha meşhur kullanıldığı, faytonların kullanıldığı yerlere daha çok kıyı kesimlerine Antalya, Alanya gibi yerlerde at kullanan vatandaşlara satış yapıyoruz. Kırsal kesimlerde de buzağı yuları ve köpek tasması gibi eşyalar yapıyoruz. Daha önce KOSGEB'e destek için başvurdum ama yaptığım mesleğin kanunda yeri olmadığını söyleyerek destek olmadılar."