OSMANLI-Rus savaşında Aziziye Tabyası'nın düşmesi üzerine Erzurum halkının taş, sopa ve baltalarla geri aldığı Aziziye'ye bu kez savaş için değil barış için çıkıldı. Aziziye destanın 136'ncı yıl dönümü ilk kez 15 bin kişinin katılımıyla kutlandı. Vali Ahmet Altıparmak, Aziziye destanının bundan böyle her yıl 9 Kasım'da kutlanacağını belirterek, "Nene Hatun ruhunu yeniden canlandırmak istedik" dedi.
Rus tehdidini önlemek için 1872'de Sultan Abdulaziz tarafından Fosfor Mustafa Paşa yönetiminde Erzurum- Kars karayolunu kontrol altında tutmak amacı ile Top Dağı'na yaptırılan, üç tarafı toprağa gömülü Aziziye Tabyası, tarihi günlerinden birini yaşadı. '93 Harbi' olarak bilinen Osmanlı-Rus savaşında Aziziye Tabyası'nın düştü haberi üzerine kadınlı erkekli Erzurum halkı taş, sopa ve baltalarla tabyaları geri alarak destan yazdı. O günün ruhunu yakalamak ve tanıtımını yapmak için Vali Ahmet Altıparmak ilk olarak farklı kurumlardan bir araya getirdiği '9 Kasım Tabyalar Platformunu oluşturdu. Daha sonra 'www.tabyalarplatformu.org' ile valiliğin sitesi ve sosyal medyada günler öncesinden 9 Kasım sabahı tabyalara yürüneceğinin duyurusu yapıldı.
BARIŞA YÜRÜDÜLER
Bugün sabah namazının kılınmasının ardından vatandaşlar cami önlerinde bekleyen belediye otobüsleriyle alınarak Karskapı Şehitliği'ne getirildi. Saat 06.00'da şehitlik önünde toplanan binlerce kişi Türk bayraklarıyla tekbir getirerek yürüyüşe başladı. Kadınlı erkekli binler, Nene Hatun'un destanlaştığı ve mezarının bulunduğu deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikteki Aziziye Tabyası'na akın etti. 4 kilometrelik yürüyüş sonunda tabyalara ulaşan vatandaşlar okunan Kuran-ı Kerim'i dinledi. Ardından yapılan toplu duada etkinliğe katılanlar hep birlikte 'Amin' dedi. Topluca okunan İstiklal Marşı sonrası anma töreni sona erdi. Etkinliğe katılanlar, belediye otobüsleri ile kente döndü.
15 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ
Yaklaşık 300 polis ve atlı polislerin güvenliği sağlamak amacıyla hazır bulunduğu Aziziye Tabyaları'na tırmanış etkinliğine Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muammer Yaylalı, İl Jandarma Komutanı Albay Ünsal Ağaoğlu, Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, Baro Başkanı Faruk Terzioğlu, kamu kurum müdürleri, öğrenciler, askerler, sivil toplum kurumları, izciler ile çocuk, yaşlı ve gençlerden oluşan 15 bin kişi katıldı.
NENE HATUN RUHUNUN ŞAHLANIŞI
Tarihi tabyalara geçtiğimiz Ramazan ayında iftar yemeği vererek ilgisini gösteren, ardından ilk kez bir anma programı düzenleyen Vali Ahmet Altıparmak'a teşekkür etmek için vatandaşlar birbiriyle yarıştı. Vali Altıparmak, etkinliğin ardından duygularını dile getirirken "O zaman düşman işgalini duyan Ezurumlu çoluğu çocuğuyla kim varsa burada hiçbir kaygı duymadan tabyalara gelmiş. Kadını kızıyla kimse 'Biz kadınız' dememiş. Çocuklarını bırakıp gelmişler. İşte o kadınlardan birisi de Nene Hatun. Bu kendiliğinden oluşan müthiş bir ruh. O ruhun şahlanışını bugün canlandırmak istedik. Binlerce, on binlerce insana teşekkür ediyorum. Sarıkamış'taki gibi her yıl geleneksel olarak bu anma yapılacak. Bu platform onun için kuruldu" diye konuştu.
ÜÇ AYLIK BEBEĞİ İLE GELDİ
Aziziye tabyalarına yürüyenler arasında bulunan 75 yaşındaki Abdulvahap Karabayır, hiç yorulmadığını, vatan uğruna her şeyi yapacağını söyledi. 3 aylık bebeği Muhammet Yusuf ile birlikte tabyalara gelen Sevda Esmer ise "Nenelerimiz çocuklarını Allah'a emanet edip Aziziye Tabyaları'na koşmuş. Bugün bu kadar imkan varken neden gelmeyelim, bu anlamlı günde hiç evde kalınır mı? Çocuğumu da aldım geldim. Çocuklar vatanın ne zorluklarla alındığını öğrensin" dedi.