BİR dönem Roma İmparatorluğu'na da başkentlik  yapan İzmit'te, Bağçeşme Mevkii'nde hala bir bölümü ayakta kalan tarihi surlardaki kulede Hıristiyanlığı seçtiği için babası Dioskorus tarafından 4 Aralık 235 tarihinde başı kesilerek öldürüldüğü ileri sürülen Azize Santa Barbara ayinle anıldı.
Bazı tarihçilerin kabul etmemesine rağmen geçen yıllarda da birkaç kez gerçekleştirilen anma töreni, bugün Santa Barbara Kulesi olarak da adlandırılan tarihi kulenin  altında gerçekleştirildi.  Ayine  Papaz Vissarion Komcia, Konya Metropoliti (Başpiskopos) Theoliptos Fenerli, Fener Rum Patrikanesi Ortodoksu Baş Danışmanı Yorgo Benlisoy, Bithinyia Uygarlıkları ve Kültürünü Araştırma Derneği Başkanı Numan Gülşah ve Hıristiyanlar katıldı. Burada başı kesildiğine inanılan Azize Santa Barbara için dualar okunarak ve mumlar yakılarak anıldı.
Bithnyia Uygarlıkları ve Kültürünü Araştırma Derneği Başkanı Numan Gülşah ayinden sonra Azize Barbara'nın inancı gereği öldürüldüğünü belirtirken konuşmasına söyle devam etti:
"Üzerinde bulunduğumuz bu alanda 'Tek bir tanrı vardır' dediği için Roma Mahkemesi'nin kararı yerine getirilerek babası Dioskorus tarafından başı kılıçla kesilerek öldürülmüştür. Barbara'nın kemikleri 550 yılında İstanbul'a götürülmüştür. Haçlı seferleri sırasında Ayasoyfa'da latinler tarafından alınan Azize'nin Sandukası içinde kemiklerle birlikte Vakitan'a götürülmüştür. 1453 yılından sonra Avrupalı gemicilere papalık tarafından 'Denizcilerin Azizesi' olarak da bilinen Barbara'nın kemikleri Dünyadaki 45 Santa Barbara şehirlerine götürülmüş ve bu şehirlere ismini vermiştir."
 
EA(MB/İD) (FOTOĞRAFLI)