AZERBAYCAN Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 90’ıncı yıldönümünü kutladı, “Türkiye Cumhuriyeti’nin bayramı bütün Türk cumhuriyetlerinin bayramıdır. Bayramımız kutlu olsun” dedi.
Giresun Üniversitesi’nin Tirebolu İletişim Fakültesi’nin açılış törenine katılan Paşayeva bir konuşma yaptı. “Bir Azerbaycan Türk’ü, bir Türk kızı olarak Tirebolu’da, bu güzel üniversitenin, bu güzel fakültenin açılışında konuşuyorum. Mutluyum, yüce rabbim banan bu günleri nasip etti” diyerek konuşmasına başlayan Paşayeva şunları söyledi:
“Türkiye’nin bayramı bizim bayramımızdır. Bu bayram Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu için olsa da o bizim için en önemli bayramların önünde gelir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının 90’ıncı yıldönümünde büyük gazi, Türk dünyasının büyük lideri, büyük Atatürk ve onun bütün silah arkadaşlarının önünde baş eğerek, sevgi ve saygıyla hatırlayarak bayramınız kutluyorum, bayramımız kutlu olsun diyorum. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin bayramı bütün Türk cumhuriyetlerinin bayramıdır.”
ATATÜRK'Ü SEVGİYLE HATIRLIYORUZ
“Sovyet işgalinin bittiği zamanlarda Türk cumhuriyetinden çok anlamlı bir destek gördük” diyerek konuşmasını sürdüren Ganire Paşayeva, “Çünkü bu cumhuriyeti kuran insan, 'Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir' demişti. Bir sevinci ve kederi aynı derecede bölüştüğünüz insan, kardeş demektir. Yani herkese, ‘Oradakiler Sovyet işgalindeler ama oradakiler sizin kardeşiniz ve bir gün gelecek ve o işgal duracak. Türkiye’deki insanımız o güne hazır olmalıdır’ diyen bir liderden, bir büyükten konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.
Atatürk’ü her zaman şükranla, minnetle, çok büyük sevgiyle hatırladıklarını ve hatırlamaya da devam edeceklerini kaydeden Paşayeva, “Gençlerimizin daha yakın tanıması için O’nun hakkında, ‘Dünyanın Kaybettiği Büyük İnsan’ diye kitap yazdım. O insanların karşısında bugün de, yarın da baş eğdik ve her zaman da baş eğeceğiz. Allah onlara rahmet etsin. İyi ki vardılar. Onlar orada o zaman olmasaydı biz burada izinden gidenler olarak olamazdık” dedi. 
Giresun Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Aygün Attar da, cumhuriyetin kadınlara ve erkeklere eşit hak ve hukukların verildiği, insan haklarının en güzel felsefesinin gerçekleştiği bir süreç olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
“Eşit şartlar altında kadın ve erkek olarak hep beraber bu ortamı paylaşabilmemizin hikayesidir cumhuriyet. Gür sesle 'Biz varız, çağdaş dünyada yerimizin ne olduğunu biliyoruz' diyebildiğimiz bir süreçtir cumhuriyet. Bu süreçte herkesin bir hikayesi vardır. Milli Mücadele döneminde şehit vermeyen aile çok zordur. Onun sonrasında kendi küllerinden yeniden alevlenen milletin efsaneler yazmış olduğu bir hikayedir cumhuriyet. Atatürk ve silah arkadaşlarını minnetle anıyorum.”
Konuşmaların ardından Giresun Üniversitesi’nin Tirebolu İletişim Fakültesi’nin açılmasında emeği geçenlere plaket verildi. GÜ Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Milletvekili Ganire Paşayeva ve Giresun Belediye Başkanı Vekili Hayati Tökez, fakültenin açılışını gerçekleştirdi.