'ADALARIN doğal zenginliklerin korunması ve tanıtması' temalı 2014 Dünya Biyolojik Çeşitlilik Gününde Kuzey Doğa Derneği tarafından Sarıkamış'ta yaşayan 5 boz ayısına kamera takıldı. 
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Doğa Anadolu bölgesinde yaban hayatın korunması protokolü kapsamında bölgenin yaban hayatını vericilerle izlediklerini belirten Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu 3 yıl önce Türkiye'de ilk kez kurtlara uydu vericisi taktıklarını bildirdi. Şimdiye kadar toplam 10 kurda 3’ü radyo olmak üzere veric taktıklarını anımsatan Doç. Dr. Şekercioğlu, 16 ayıyı da GSM vericisi ile izlemeye başladıklarını belirtti.
Yöredeki 5 boz ayıya da yüksek çözünürlü kameralar taktıklarını anlatan Doç. Dr. Şekercioğlu şunları söyledi:
YABAN HAYATI KORİDORU
"Kameralar, ayının boynunda bir hafta duruyor. Her saat başı 20 dakika çekim yapıyor. Bu sayede ayıların yediklerini, yaşadıkları yerleri, hatta bir dişi ayının güneşin doğuşunu seyretmesini ve maalesef Sarıkamış çöplüğünde beslenmesini bir kurtla bir yaban domuzuyla karşı karşıya gelmesini ayının gözünden görüntüledik. Bunlar dünya çapında önemli çalışmalar. Bu şekilde bir kurdun bir yılda 5 bin 400 kilometrelik büyük bir alanı kullandığını tespit ettik. Boz ayıların Türkiye’nin ilk yaban hayatı koridorunu kullanarak Kars’tan Ardahan üzeri Artvin'in Şavşat ormanına gidip döndüklerini gördük. Bu şekilde Türkiye’nin ilk yaban hayatı koridorunun bir an önce ağaçlandırılmasının da ne kadar önemli olduğunu anladık. 28 bin 543 hektarlık bu alan Türkiye’nin ilk yaban hayat koridoru muhafaza ormanı olarak korunacak. 51 bin hektarlık ormanları birbirlerine ve Kafkas ile Karadeniz’in büyük ormanlarına bağlayacak. Aynı zamanda Orman Müdürlüğü 2 bin 500 hektarlık alanı 4,5 milyon fidanla buluşturacak. Bu alanın korunması ve ağaçlandırması sayesinde Sarıkamış ormanları artık kuzeyin büyük ormanlarına bağlanmış olacak. Böylece buradaki yaban hayatı içinde yeni yaşama alanlarına ulaşma imkanı doğacak."

BA(KS/AAA)(FOTOĞRAFLI)