AYDIN Belediyesi tarafından merkeze bağlı köylerin girişlerine dikilen ve üzerinde 'T.C. Aydın Belediyesi .... Köyü' yazılı tabelalardan bazılarının izin alınmadan yerleştirildiği gerekçesiyle Aydın Valiliği tarafından kaldırılması gerginliğe yol açtı. Aydın Belediye Başkanı CHP’li Özlem Çerçioğlu, tabelaların kaldırılmasının yasalarla desteklenmiş yatırım ve hizmetin engellenmesi anlamına geldiğini öne sürerek tepki gösterdi. İl Özel İdaresi’nden yapılan yazılı açıklamada ise, "Aydın Belediyesi tarafından merkeze bağlı 56 köy yolu ve köy girişlerine yerleştirilen tabelalardan 13’ü gerekli izinler alınmadan konulması nedeniyle ekiplerimiz tarafından sökülmüştür" denildi.
Aydın Belediye Meclisi’nin 13 Ağustos 2013 tarihli ve 103 sayılı kararı ile merkeze bağlı 56 köyün yollarına ve köy girişlerine 'T.C. Aydın Belediyesi .... Köyü' yazılı tabela yerleştirildi. Tabelalardan 13’ü, Aydın İl Özel İdaresi tarafından sorumluluk sahası içerisinde izin alınmadan çalışma yapıldığı gerekçesiyle kaldırılmaya başlandı. Aydın’ın Büyükşehir olması nedeniyle tüzel kişilikleri Mart 2014’teki yerel seçimlerde sona ererek bağlanacakları ilçenin mahallesine dönüşecek köylere Aydın Belediyesi tarafından dikilen tabelalardan 5’i İl Özel İdaresi, 8’i de Karayolları Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından söküldü.
BAŞKAN TEPKİ GÖSTERDİ
Tabelaların sökülmesine tepki gösteren Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "6360 sayılı yasanın geçici 1’inci Maddesi’nin 18’inci Fıkrası köylere her türlü yatırım ve hizmetin Aydın Belediyesi tarafından yapılmasının önünü açmaktadır. Yıllar sonra kaliteli hizmete kavuşan köylerimizin ve burada yaşayan vatandaşlarımızın alınan bu kararla mağdur edilmesi tam anlamıyla haksızlıktır" diye konuştu.
İL ÖZEL İDARESİ: İZİN ALINMADI
Aydın İl Özel İdaresi’nden yapılan yazılı açıklamada, tabelaların izin alınmadan yerleştirildiği savunuldu. Açıklamada şöyle denildi:
"Aydın Belediyesi’nce yerleştirilen tabelalardan 13’ü, gerekli izinler alınmadan dikilmiş olması nedeniyle ekiplerimiz tarafından sökülmüştür. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre, yollar üzerinde yapılacak her türlü çalışma için o yolun bakım ve onarımdan sorumlusu olan idareden 'teknik olur' alınması gereklidir. O yolda yapılacak çalışma ile trafik güvenliği tehlikeye atılabilir, şahıs ya da kamu arazilerine tecavüz edebilir, alt yapı ya da üst yapılara zarar verilebilir. Bu sebeplerden dolayı yollar üzerindeki her türlü çalışma için yolun bakım ve onarım sorumluluğunu üstlenen İl Özel İdaremizden ve Karayolları'ndan izin alınması zorunludur. Özel İdare olarak yasaları uygulamadığımız sürece suç işlemiş sayılırız. Dolayısıyla müdahale etmek zorunda kaldık. Aydın’ın 490 köyünün tamamına eşit bir şekilde hizmet götüren Aydın İl Özel İdaresi’nin kamu hizmetini engelleme gibi bir çabası asla olamaz. Gerekli izinlerin alınması halinde biz hizmet için her türlü kolaylığı sağlarız."