Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, () - ULUSLARARASI İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu Adana Kulübü Başkanı Ayça Katlav, iş yaşamında kadınların cinsel obje olarak gösterilip önlerine engeller çıkarıldığını savundu.
Kadınların iş yaşamında erkeklerden daha hızlı yol aldığını savunan Ayça Katlav, Türkiye'de bunu ispatlayacak bir çok kadın girişimci olduğunu söyledi. İmkan oluştuğunda kadınların mesleki kapasite ve zekalarının yaratıcı ve daha mücadeleci olduğunu belirten Katlav, "Kadınlar iş yaşamında erkeklere taş çıkartıyor. Ancak kadını cinsel obje olarak gören birçok erkek, 'Bezdirme' politikaları uygulayarak engel çıkarıyor. Çalışan kadınların en büyük sorunu taciz, yıldırma, asılsız suçlama gibi unsurlar. Bu yollarla başarılı kadınların önü kesilmeye çalışılıyor" dedi.
Kadına yönelik şiddetin sadece fiziksel olarak düşünülmemesi gerektiğini belirten Katlav şöyle konuştu:
"Kadına yönelik şiddet sadece fiziksel şiddetten ibaret değil. Kadınlara; fiziksel, psikolojik, cinsel, maddi ve iş yaşamına engel olunarak şiddet uygulanıyor. Bazı ülkelerde mobbingle ilgili özel düzenlemelerin, kanunların yer aldığı bilinmekte ama bu konuda, Türk hukukunda ne yazık bir uygulama bulunmuyor. Türkiye'de olduğu gibi Adana'da da aktif iş kadını çok az. Kadınlar iş hayatına başladıkları andan itibaren, erkeklerle mücadele etmek zorunda kalıyor. Azınlıkta olmak bazen dezavantaj bazen de avantaja dönüşebiliyor. Başarılı olmak için daha çok çalışmak, kendimizi göstermek ve gündemi takip etmemiz gerekiyor. Bu da tabi ki başarıyı yanında getiriyor."

FOTOĞRAFLI