- AVUSTURYA’nın Ankara Büyükelçisi Klaus Wölfer, 50 yıl önce Türklerin misafir olarak geldikleri Avusturya'nın ticaret ve ekonomisine önemli katkılar sağladığını söyledi. Wölfer, "Türk göçmenlerin yarım asır önce birkaç yıl çalışıp Türkiye'ye tekrar dönecekleri düşünülmüştü. Ancak başka türlü gelişti bu misafirlik" dedi.
Türkiye’den Avusturya’ya işçi gönderilmesinin 2014 yılında 50’nci yılını doldurması nedeniyle Avusturya’ya en büyük gurbetçi göçünü veren Yozgat’a, Ankara Büyükelçisi Klaus Wölfer ziyarette bulundu. Büyükelçi Wölfer’e, Avusturya Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Konstantin Bekos, Avusturya Büyükelçiliği Bilim ve Kültür Uzmanı Katrin Eckstein, Avusturya İçişleri Bakanlığı Göç ve Entegrasyon Müşaviri Nalan Gündüz ve  Yozgatlı İşadamı Abdurrahman Karamanlıoğlu eşlik etti. İlk olarak Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret eden Büyükelçi Wölfer ve beraberindeki heyet, oda başkanı Metin Özışık'tan kentin ticareti ve ekonomik yapısı hakkında bilgi aldı. Ziyaret sırasında konuşan Büyükelçi Wölfer, Yozgat'ın, Avusturya için çok önemli olduğunu belirterek, "Bunun nedeni ise 50 yıl önce başlayan Türkiye'den Avusturya 'ya göç. Özellikle Yozgat'tan Avusturya'ya göç olarak değerlendirebiliriz. Çünkü Avusturya özellikle Yozgat'tan göç almış durumdadır ve 30 binden fazla Yozgatlı Avusturya’da yaşıyor. Avusturya’da yaşayan Türklerin çoğunluğu Yozgatlı" dedi.
Türklerin 50 yıl önce Avusturya’ya misafir olarak geldiğini belirten Wölfer, yıllar önce işçi olarak gelen göçmen Türklerin bugün ülkenin ticaretine ve ekonomisine ciddi katkılarının bulunduğunu belirtti. Wölfer, "Türk göçmenlerin yarım asır önce birkaç yıl çalışıp Türkiye'ye tekrar dönecekleri düşünülmüştü. Ancak tabi ki başka türlü gelişti bu misafirlik. Türk göçmenlerin büyük bölümü ülkemizde kaldı. Şimdi ikinci ve üçüncü kuşak da Avusturya 'da yaşıyor. Dolayısıyla kökleri çok derin bir şekilde Avusturya'ya bağlandı Türkler şu anda Avusturya'da ticari anlamda da ekonomik anlamda da çok başarılı" diye konuştu.
Yozgatlı işadamı Abdurrahman Karamanlıoğlu ise Türklerin Avusturya'ya göçünün 50'nci yıl dönümü dolayısıyla Avusturya'nın Ankara Büyükelçisini Yozgat'a davet ettiklerini belirttti. Karamanlıoğlu, "2014 yılında Türklerin Avusturya'ya göçünün 50'nci yıl dönümü etkinlikleri yapılacak ve hazırlanacak programın ilk çalışmalarını yapmak için bu ziyaretleri gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Avusturya ve Türkiye arasında 50 yıldır var olan köprüleri sağlamlaştırma adına ziyaretin önemli olduğunu, bu ziyaretle birlikte ticari birlikteliklerin oluşabileceğini kaydetti. Avusturya Büyükelçisi Klaus Wölfer ve beraberindeki heyet daha sonra Yozgat Belediyesi ve Valiliği'ni ziyaret etti. İki gün boyunca Yozgat'ta temaslarda bulunacak heyet, Bozok Üniversitesi ile bazı sanayi kuruluşlarını ziyaret edecek. HG(AY/AK)(FOTOĞRAFLI)