Burak GEZEN-Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Valisi Ahmet Çınar'ı makamında ziyaret eden Avustralya'nın Türkiye Büyükelçisi James Larsen, önümüzdeki yıl 100'üncü yıl törenleri kapsamında düzenlenecek Şafak Ayini'ne tören alanına sığabilecek kadar Yeni Zelanda ve Avustralyalının katılacağını söyledi.
Avustralya'nın yeni Türkiye Büyükelçisi James Larsen, ilk resmi ziyaretini Çanakkale'ye gerçekleştirdi. Büyükelçi Larsen, beraberinde Avustralya Gazi İşleri Bakanlığı Müsteşarı Matt McKeon ve Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi ile birlikte Vali Ahmet Çınar'ı makamında ziyaret etti. Vali Ahmet Çınar, Büyükelçi Larsen'e gerçekleştirdiği nezaket ziyareti nedeniyle teşekkür ederek, “Ülkemize yeni atanan Büyükelçi, ekibi ile birlikte bugün Türkiye'deki ilk ziyaretini ilimize yaptı. Dolayısıyla kendileri ile tanışmış olduk. Kendisini ilimizde görmekten şeref duyuyoruz. İki ülke arasındaki işbirliğini daha da geliştirerek, devam ettireceğiz. Yeni görevde kendisine başarılar diliyorum” dedi.
Avustralya Büyükelçisi James Larser ise Çanakkale’nin, Avustralyalıların kalbinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek iki ülke arasındaki ilişkilerin yaklaşık 100 yıla dayandığını vurguladı. Büyükelçi James Larsen, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü olan 2015 yılındaki Anzak Günü törenleri kapsamında Anzak Koyu'nda düzenlenecek Şafak Ayini törenine katılacak Anzak sayısının ne kadar olacağı sorusuna, “Türk ve Avustralya hükümetleri bu konuda ortak bir görüşe vararak adımlar attı. Şu anda 10 bin 500 rakamından bahsediliyor. İnsanların güvenli bir şekilde gelebilmesi, yerleşmesi ve atmosfere uygun bir şekilde anma törenlerinin yapılabilmesi adına alana sığabilecek kadar vatandaş gelecek” yanıtını verdi.
Büyükelçi James Larsen, Vali Ahmet Çınar'a, Çanakkale Savaşları sırasında çekilmiş bir fotograf hediye ederken, Vali Çınar ise kendisine Çanakkale seramiğinden yapılmış üzerinde motif işleme bulunan bir tabak hediye etti.

BG(İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)