Arzu KAYA-Habip ATAM / İSTANBUL,() 22 Temmuz Operasyonu kapsamında serbest bırakıldıktan sonra hakkında yakalama kararı çıkarılan 17 polisin avukatı Ömer Turanlı Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklama yaptı.

"HAKİM BEY İLE KONUŞTUM"
Şüpheli polislerin avukatı Ömer Turanlı adliyede tek sorgu hakimi olmasından dolayı sürecin yavaş işlediğini belirterek, "Bu adliyede şuan tek bir tane sorgu hakimi var. Bu sorgu hakimi adi suçlardan gelen insanlara da bakıyor, bizim 15 tane ifadesi alınmayan müvekkillerimize de bakmak durumunda. Hakim beyin elinde 25-30 tane mevcutlu dosya var. Mevcutlu dosyaların bitmesi gece 02.00-03.00'ü bulacak. Hakim bey ile konuştum, 'Görüyorsunuz yoğunluğumuz belli. Bu yoğunluktan dolayı sizin müvekkillerinizi şuan itibariyle almamız çok zor olacak. Alır isek gece 02.00-03.00'ten sonra alabileceğiz. Siz de takdir edersiniz ki o saatten sonra yapılacak sorgu çok sağlıklı olamaz' diye söyledi bana" dedi.

"YAKALAMA KARARI MAĞDUR ETMEYE YÖNELİKTİR"
Hakkında yakalama kararı çıkan 17 polisten hiçbirinin bugün ifadesinin alınamadığını söyleyen avukat Turanlı, "Bizim müvekkillerimiz hazırdır, kaçmıyorlar. Ne yazık ki bugün bir tane bile müvekkilimizi sorguya aldıramadık. Çünkü hakim beyin de kendi iradesinin dışında hadiseler var. Öncelikle bu mevcutlu gelenleri değerlendirmek durumunda. Verilen bu yakalama kararı mağdur edilmeye yöneliktir" şeklinde konuştu.

"AVRUPA'NIN EN BÜYÜK ADLİYESİ HUKUK DAĞITMADA SINIFTA KALMIŞTIR"
17 polis hakkında yakalama kararının geçtiğimiz cuma günü verildiğini belirten avukat Turanlı, "Cuma gününden beri müvekkillerimizi hazır ettiğimizi belirtmemize rağmen 2 günde 2 kişinin ifadesi alınabildi, 2 kişi de serbest bırakıldı. Eğer cuma günü müvekkillerimizi burada hazır etseydik en az bir hafta daha burada -7'de sıcağın içinde, banyo yapmadan işkence çekeceklerdi. Avrupa'nın en büyük adliyesi hukuk dağıtmada sınıfta kalmıştır" şeklinde konuştu.

"1 HAFTALIK ZAMAN PERİYODUNA YAYILACAK"
İfadesi alınamayan polislerin sorgusunun 1 haftalık zaman dilimine yayılabileceğini kaydeden avukat Turanlı, "Müvekkillerimizin dün itibariyle evlerinin önünde TEM görevlilerinin olduğu söylendi. Sanki bunlar terörist gibi kaçacak göçecek. Biz buradayız, ifade vereceğiz, ifademizi alacak hakim yok. Bir hakim yerine 5 tane sorgu hakimi olsaydı şuan müvekkillerimizin ifadeleri süratli bir şekilde biterdi. Fakat şuan 1 haftalık bir zaman periyoduna yayılacak" dedi.

"YAKALAMA KARARINA İTİRAZ ETTİK"
Polisler hakkında yakalama kararı çıkaran 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne yakalama kararının kaldırılması için itirazda bulunduklarını ifade eden avukat Ömer Turanlı, "Yakalama kararına da itiraz ettik. Yakalama kararını hakimin değerlendirmesi gerekiyor, çünkü yakalama kararını veren hakimdir. Bu kararı hakim tekrar geri alabilir. Fakat hakim aksi bir kanaatte. İtirazımızı değerlendirmek üzere dosya savcısı İrfan Fidan'a gönderdi. İrfan Bey de sanırım yarın değerlendirecek. Umarım ki bu karar yakalamanın kaldırılması yönünde olur" dedi.

15 ŞÜPHELİNİN DAHA İFADESİ ALINACAK
22 Temmuz Operasyonu kapsamında tutuklanmaları talebiyle çıkarıldıkları Sulh Ceza Hakimliği tarafından serbest bırakılan 38 şüpheli polisten 17'si hakkında yakalama kararı çıkarılmış, 17 şüpheliden Hidayet Kemal ve Mehmet Kılıç dün mahkemede verdiği ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı. Hakkında yakalama kararı verilen 15 şüphelinin mahkeme sorgularının önümüzdeki hafta içerisinde tamamlanması bekleniyor.

(FOTOĞRAF)