KARADENİZ Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) düzenlenen 'İnternet ve hukuk’ konulu konferansta konuşan İnternet, Medya ve Bilişim Federasyonu Genel Koordinatörü Avukat Meltem Banko, internetin nükleer silahtan daha tehlikeli olduğunu belirterek, "Son 20 yılda çıkan savaşlara baktığınız zaman yüzde 95’i iç savaş. İnternet artık iç savaşlarda bir silah olarak kullanılıyor" dedi.
KTÜ İşletme ve Ekonomi Kulübü'nce organize edilen ‘İnternet ve hukuk’ konulu konferans KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi E3 Amfisi'nde düzenlendi. İnternet, Medya ve Bilişim Federasyonu Genel Koordinatörü Avukat Meltem Banko'nun konuşmacı olarak katıldığı konferansa öğrenci ilgisi de yoğun oldu.
HER ANIMIZA DİKKAT ETMEMİZ GEREKİYOR
İnternet ve sosyal medyada önleyici tedbirler alınması gerektiğine işaret eden Banko, şunları söyledi:
"Sosyal medya ve internetteyken önleyici tedbirler almalıyız. Toplumu bu konuda bilinçlendirmeliyiz. Her anımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Özel hayatın gizliğinin ihlali denen bir şey var. Önümüzde seçim yaklaşıyor; göreceksiniz adaylara ilişkin birçok ahlaksız görüntüler ortaya çıkacak. Bunlar tamamen 'Çamur at izi kalsın’ cinsten. Bunların tamamı montaj da olabiliyor. Bir çakmağa ve kaleme bile kamera konularak izlenebiliyorsunuz. Önemli partilerimizden birinin liderine geçmişte bir tuzak kuruldu ve siyasi kariyeri bitti.  Baktığınız zaman bunun cezası 2 yıldan başlıyor. Bu cezanın en az 10 yıla kadar çıkması gerekiyor. Bir insanın hayatını bitirecek şekilde suç işleyenler bu küçük cezalarla kurtulmamalı. Özellikle bayan arkadaşlar da dikkat etmeli."
ÇOCUKLARI SOSYAL MEDYADAN UZAK TUTMALIYIZ
Çocukları sosyal medyadan uzak tutmak gerektiğinin kaydeden Banko sözlerini şöyle sürdürdü:
"14 yaşında altındaki çocukların bence sosyal medya kullanmaması gerekiyor. 14 yaş altı çocukların görüntülerini aileleri sosyal medyada paylaşıyor. Bu sakıncalıdır. Çocuk pornosu mağdurlarının çoğu sosyal medya üzerinden paylaşılan görsel ve videolarından bulunuyor. Kötü insanlar buldukları bu görselleri kameralaştırıyorlar ve sonuçta çocuk istemeden farklı görüntüler verebiliyor. Çocukları sosyal medyadan uzak tutmalıyız. Sağlıklı geleceğimiz için bunu şimdiden yapmamız gerekli."
İNTERNET NÜKLEER SİLAHTAN DAHA TEHLİKELİ
İnternetin iç savaşlarda bir silah olarak kullanıldığını vurgulayan Banko, şöyle konuştu:
"İnternet kullanımında dünyada ilk 5’lerde olduğumuz aleni. Gezi Olayları ile Türkiye’de bir iç savaş yaşanacağı ihtimali dünya gündeminde yer aldı. İnternet, nükleer silahtan daha tehlikelidir. Çünkü son 20 yılda çıkan savaşlara baktığınız zaman yüzde 95’i iç savaş. İnternet artık iç savaşlarda bir silah olarak kullanılıyor. Düşmanın hangi ülkeden size saldırdığını bilmiyorsunuz. Gezi olaylarında provakatif mesajların büyük bir kısmı yurt dışından atıldı. Ve burada halkı isyana teşvik ettiler, ülkemize milyon dolarlık zararlar verildi. Bunların kontrol altına alınması için gerekli yasal düzenlemenin yapılması gerekmektedir. İnternet özgür alandır evet ama başkasının özgürlüğüne dokunursak bu nasıl bir özgürlük anlayışıdır? Sahte profiller düzenleyip insanların itibarını zedeleyerek asla özgür olunmaz."