BALIKESIR’in Edremit İlçesi’nde avcılar, Avlak Yönetimi Bilgi Sistemi (AVBİS) ile uygulanmaya başlanacak olan kotalı avcılığı protesto ederek, avcılık belgelerini yenilememe kararı aldı.
Edremit Merkez Avcılık ve Atıcılık Kulübü Başkanı Sedat Osmanoğlu, uygulamaya geçirilmek istenen AVBİS ile avlak alanlarına kota getirildiğini kaydetti. Sistemin avcıları 'kaçak avcı' durumuna düşüreceğini savunan Sedat Osmanoğlu, hiçbir akademik görüş alınmadan, avcılarla bilgi alışverişinde bulunulmadan sistemin oturtulmaya çalışıldığını belirterek şunları söyledi:
"Avlanmak için AVBİS’ten kota alıyorsunuz. Her avlaktaki av hayvanlarının türlerine göre birer günlük ayrı ayrı kotaları var. Diyelim ki bir avlağın günlük bıldırcın kotası 10. Bıldırcın için kota alan bir avcı, herhangi bir nedenle avlanamasa bile avlanmış sayılıyor. Bir başka avcı aynı avlaktan yeni bir bıldırcın kotası alamıyor. Kota almadan avlanırsak belgemiz olmasına karşın kaçak avcı durumuna düşüyoruz. Uygulama kaçak avcılığı arttıracak. Paralı avcılığa zemin sağlayıp, belirli bir zümrenin faydalanmasına yol açacak."
Sistemin avcılığı bitireceğini söyleyen Osmanoğlu, "Avcılık dernek ve kulüplerin bağlı bulundukları Avcılık Yaban-Av Hayatı Koruma Konfederasyonu tarafından da sözlü ve yazılı tüm ikazlara karşın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce sorunun çözümü yönünde bir adım atılmadı. Demokratik tepkimizi göstermek amacıyla avcılık belgelerimizi yeniletmeyeceğiz. Üyelerimizin avlanmama ve avcılık belgesini dondurma yönünde bireysel tepki ve istekleri var. Tepkinin ülke geneline yayılacağını düşünüyoruz" diye konuştu.