Zafer TOKUŞ- Aziz GÜVENER/ ADAPAZARI(Sakarya),()- SAKARYA'nın Karadeniz sahilindeki ilçelerinden Kocaali'ne 43 ayrı ilden gelen balık tutkunlarının katıldığı 'Kalkan Balığı Şenliği'nde renkli görüntüler ortaya çıktı. Karasu Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Sezer, su avcılığını düzenleyen yasa ve tebliğine göre kalkan balıklarının 1 Nisan- 15 Haziran tarihleri arasında yumurta döktükleri için avlanmasının yasak olduğunu hatırlatarak, düzenlenen yarışmaya tepki gösterdi.
Balık tutkunları Sportif Olta Balıkçılar ve Doğal Hayatı Koruma Kulübü ile Kocaali Belediyesi'nin hafta sonunda düzenledikleri 'Uluslararası 2'nci Kalkan Balığı Yakalama Yarışması' 43 ilden gelen yaklaşık 100 olta balıkçının katılımıyla  Kocaali Plajı'nda yapıldı. Aileleri ile birlikte gelen olta balığı tutkunları Karadeniz sahilinde denize attıkları oltalarıyla Kalkan balığı avlarken ailelerile birlikte sahilde mangal yaparak keyifli bir haftasonu geçirdi.
İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ GÖZETMEN İki gün süren Kalkan Balığı Yakalama Yarışmasında, Olta Avcıları Federasyonu Başkanı İsmail Atalay, Gaziantep Dernek Başkanı ve Federasyon Derneklerinden sorumlu Başkan Ali Kömbe ve Konya balıkçılar Derneği Başkanı Melih Karküçükoğlu Katıldı. Sakarya İl Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrol Dairesi yetkileri yarışmada gözlemci denetmen olarak hazır bulundu. 
SADECE BİR BALIKÇI YAKALAYABİLDİ
Karadeniz'de hırçın dalgaları ve sahile vuran yosunlar nedeni kalkan balığı avlamak için 100 yarışmacı olta attı. 15 saat süren yarışma sonunda Karadeniz’den kalkan balığını Zafer Sarıkaya adlı sadece bir balıkçı yakalayabildi. Toplam 100 yarışmacı arasında tek kalkan balığı yakalayan Zafer Sarıkaya; "Yarışma başladıktan 3.5  saat sonra saat 23.30 sıralarında yakaladım. Sonrasında ise bir daha balık vurmadı. Kısmet böyleymiş. O şans bana vurdu" dedi "ŞANSSIZLIK" Balık Tutkunları Sportif Olta Balıkçılar ve Doğal hayatı koruma Kulübü Başkanı Şenol Beriş ise yarışmaya 43 ayrı ilden katılım olduğunu ve yarışmacı sayısını 100 kişi ile sınırlandırdıklarını belirtti.  Yarışmaya katılanlardan Umut Dizer ise, şöyle konuştu:
"Kalkan balığı tutma şansımız olmadı. Sanırım bunun nedeni kalkan balığının Mayıs ayında yumurtlama döneminde olması. Aşırı avlamadan dolayı popülasyonun düşme nedeni de olabilir. Çok güzel bir organizasyon yapılmış, bizim için çok güzel bir ortam oldu. Amaç balık yakalamak değildi."
MİLLETVEKİLİ DE KATILDI
Kalkan Balığı yakalama yarışmasının son gününde. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Ak Parti Milletvekili Hasan Ali Çelik, Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar, Söğütlü Belediye Başkanı Hüseyin Genç, yüz kişi ardında bir kalkan balığı yakalayan Zafer Sarıkaya'ya ödül verdi.
BALIKÇILARDAN TEPKİ Karasu Sınırlı Sorumlu Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Sezer ise, yarışma ile av yasağının ihlal edildiğini ileri sürerek,  ''Su ürünleri yasaklarına göre 1 Nisan-15 Haziran arasında  avlanmak yasaktır. Bu bir yasadır. Yasaya göre olta balıkçılığı da yasaktır. Kalkan balığının tutulması da bu yasada belirtilmiştir. Yasaklama gerekçesi de, kalkan balığının bu dönemlerde yumurta dökmesidir. Yumurtaya gelen balık yaklaştığı kıyıyı taramaktadır. Onun için kalkan balığının avlanması kesinlikle yasaktır. Kanunlarla belirtilmiş olup bu dönemlerde bu balığın yumurta bırakması zamanlarıdır. Kocaali İlçesinde yapılan kalkan balığı festivalinde tutulacak olan Kalkan balıklarını tekrar denize salacaklarmış. Lakin bu balıklar yakalandıktan sonra bir sürü tahribat yiyor ve yaralanıyorlar. Bu festivalin kalkan balığının yasak olduğu bir tarihte yapılmasına da bir anlam veremiyorum. Yasak başlamadan evvel veya yasak sonunda da yapılabilirdi."

ZT,AG(MB/İD) (FOTOĞRAFLI)