TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin komando ihtiyacını karşılamak amacıyla Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na bağlı Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı’ndaki Komando İhtisas Kursu’nun dördüncü aşaması olan ‘Hava İndirme Harekatı’ safhası, Kayseri’de gerçekleşti. Gönüllü subay ve astsubaylardan oluşan komando adayları, Hava İndirme Harekatı safhasında eğitimlerini tamamlayıp, atlayışlarını yaparak ‘Komando’ oldu.
Isparta Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı’nda 4 ayrı aşamada 27 haftada gerçekleştirilen Komando İhtisas Kursu, ‘Hava İndirme Harekatı’ ile tamamlandı. Kursun birinci aşaması, 4 haftalık hazırlayıcı spor kursu ve giriş testinin ardından 4 hafta süren ‘Derin Kar ve Şiddetli Soğuklarda Komando Harekatı’ Isparta Davraz'da yapıldı. Kursun ikinci aşaması 11 hafta süren ‘Kara Komando Harekatı’ Burdur, Antalya, Konya ve Isparta'yı içine alan yaklaşık 20 bin kilometrekarelik alanda 600 kilometrelik yürüyüşle gerçekleştirilirken, üçüncü aşaması olan ‘Su Üstü Komando Harekatı’ Ege Denizi'nde 4 haftada gerçekleştirildi.
Dünyanın en zorlu askeri eğitimleri arasında gösterilen ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komando ihtiyacını karşılayan kursun, dördüncü aşamasında komando adayları, 4 hafta boyunca askeri paraşütçülük eğitimiyle ‘Hava İndirme Harekatı’nı tamamladı. Yer eğitimlerini başarıyla tamamlayan komandolar adayları, ‘Hava İndirme Harekatı’ safhası kapsamında hedeflerine ulaşmak için nakliye uçağına binip, havalandı. Belirli yüksekliğe ulaşan uçakta ‘Komando Andı’nı yapan komando adayları, atlayışlarını gerçekleştirerek, önceden belirlenen 500 km derinlikteki hedef bölgelerine paraşüt yolu ile sızma gerçekleştirdi. Kursu başarıyla tamamlayan komando adayları, Isparta Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı’nda gerçekleşen mezuniyet töreni ile brövelerini taktı. Dereceye giren personellere bröveleri Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanı Tümgeneral Ethem Büyükışık tarafından takıldı.
Türk Silahlı Kuvveleri’nin komando ihtiyacını karşılayan Komando İhtisas Kursu’na müracaat eden adayların yaklaşık yarısının kursu başarıyla tamamlayıp, mezun olabildiği belirtildi. Düzenlenen Komando İhtisas Kursu’na ayrıca dost ve müttefik ülke subay ve astsubaylar da katıldı. Şu ana kadar 16 farklı ülke personeline değişik sürelerde kurs verildi, birleşik, ortak eğitim ve tatbikatlar gerçekleştirildi.

FOTOĞRAFLI