ATLASJET Havayolları, Ukrayna'da Lviv merkezli kurduğu havayolu şirketinin tarifesini yaptığı toplantı ile tanıttı. Türkiye'de 14 yıllık deneyimlerini artık dünyaya yaydıklarını belirten Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, "Ukrayna; Türkiye ve Irak'tan sonra üçüncü yatırımımız. Türkler havacılığı öğrendi. Tecrübelerini ihraç ediyorlar. Biz de Ukrayna'nın geleceğine güveniyoruz. Burayı yüksek hizmet kalitesiyle uygun fiyata uçurmaya geldik. 100 uçak siparişi vermek üzere çalışıyoruz. 15'i Ukrayna'da uçacak" dedi.
Murat Ersoy, deneyim ve bilgilerini dünyaya yayarak 4 ayda Ukrayna'da Lviv merkezli Atlasjet Ukrayna'yı kurduklarını söyledi. Ersoy, "15 Eylül'de önce iç hatlar, daha sonra dış hat seferlerine başlıyoruz. 15 Ekim'den itibaren Atlasjet Ukrayna, Kiev, Lviv, Odessa ve Kharkov'dan İstanbul Atatürk Havalimanı'na sefer yapmaya başlayacak. İki uçakla başlayacağımız bu operasyonu büyütmek için önemli bir pazar var" dedi.
Atlasjet Ukrayna ilk etapta Kiev-Lviv üzerinden Moskova, Tel Aviv seferlerine başlayacak. Uçuşlar, Airbus A320 tipi uçaklarla gerçekleştirilecek.
İki yıl içinde uygun pazar şartlarının oluşması durumunda filonun hızla büyüyebileceğine dikkat çeken Ersoy, şöyle konuştu:
"Ukrayna'da geçen yıl buradaki en büyük şirketlerden biri olan Aerosvit pazardan çekildi. Ukrania International'ın 25 uçağı var ancak yaşanan karışıklıktan çok etkilendiler. Rusya tarafında uçuş noktalarının yüzde 90'ı kapandı. Atlasjet Ukrayna bu açıdan ciddi bir potansiyele sahip. İki yıl içinde filonun uygun şartlar oluşması durumunda 15 uçağa kadar çıkabileceğine inanıyorum. Neden Ukrayna'nın milli taşıyıcısı olmayalım?"
ATLASJET GLOBAL UÇAK SİPARİŞİNE HAZIRLANIYOR
Murat Ersoy, 2017'ye kadar Türkiye, Irak, Ukrayna ile birlikte Rusya, Suudi Arabistan ve Arnavutluk'la birlikte Bosna Hersek, Makedonya ve Karadağ ile beraber hizmet verecek şirketlerin kuruluşlarının tamamlanacağını anlatırken, "Amacımız; hizmeti uygun fiyatla yakalayan Atlasjet Global modelini dünyaya yaymak. Bir sonraki plan ise Kuzey Afrika'da bu şirketleri kurabilmek. Tüm operasyonun başarıyla gerçekleştirilebilmesi için ciddi bir uçak siparişi de planlıyoruz. Şu an belirlediğimiz rakam 100 uçak. Airbus, Boeing ve Bombardier ile farklı tiplerdeki uçaklar için görüşüyoruz. Sipariş içinde geniş gövdeli uçaklar da olacak" diye konuştu.
"DIŞARIDA BÜYÜYECEĞİZ"
Murat Ersoy, Türkiye'de iç hatlarda ciddi bir rekabet olduğunu belirterek THY'nin ve özel havayolları şirketlerinin uçak siparişlerinde bulunduğunu vurguladı. Ersoy, "Ciddi bir rekabet yaşanıyor. Bizim amacımız; dışarıda büyümek. Pilot eğitiminden teknisyene, pazarlamadan anlaşmalara kadar ana yük Türkiye'deki şirketimiz üzerinde. Bu nedenle model hazır olduğu için yerli ortaklarla projeleri hızlı hayata geçirebiliyoruz. Yurt dışında 'junior' Atlasjet'ler kuruyoruz" dedi.
ATLASJET HANGİ ÜLKELERDE YATIRIM YAPTI?
* Zagrosjet; Kuzey Irak'ta kurulan havayolu, Erbil ve Süleymaniye'den Stockholm, Amsterdam, Münih ve İstanbul'a uçuyor. Yakın bir gelecekte Budapeşte aktarmalı Londra Luton seferleri de başlayacak. Filo 5 uçağa çıkacak.
* Atlasjet Ukrayna: Havayolunun pilotlarından kabin memurlarına tüm Ukraynalı personel Türkiye'de eğitildi. Seferler başlayıncaya kadar uçak Atlasjet'in Türkiye ve Irak'taki şirketlerinde kullanılıyor. Ukrayna bayraklı uçak, KKTC'ye de özel izinle uçtu.
* Atlasjet Rusya: Rusya'da kurulan şirketler, aynı zamanda Belarus ve Kazakistan merkezli de uçabiliyor. Bu avantajı kullanmak isteyen Atlasjet, önümüzdeki yıl kurulum çalışmalarını tamamlayacak. Rusya'nın Baltık Birliği adını verdiği bu üç ülkeli ortaklığın Kızgızistan, Tacikistan ve Ermenistan'ın katılımı ile genişletilmesi planlanıyor.
* Suudi Arabistan: Atlasjet, Suudi Arabistan'da bir havayolu kurmak üzere izin başvurusunda bulundu. 2015'te uçması planlanan şirket, Cidde ve Taif merkezli olacak. Bu pazarda gelecekte geniş gövdeli uçaklarla uçuşların yapılması da planlanıyor.
* Güneydoğu Avrupa: Arnavutlukla birlikte Bosna Hersek, Kosova, Makedonya ve Karadağ bir araya gelerek örneği İskandinav Havayolları SAS gibi bir yapı kurumu gündemde. Böyle bir oluşum bölgedeki 5 ülkeye birden hizmet verecek.

FOTOĞRAFLI