BURSA’nın Gemlik İlçesi’nde bulunan Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) tören, top çeker, at terbiyesi, atlı dayanıklılık, engel atlama, üç günlük yarışmalarında kullandığı atlara acemi birliği eğitimi veriyor. At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanı Binbaşı Kadir Çelik, atları 4 yaşına kadar hazırladıklarını belirterek, Türkiye ve TSK’nın sitemli şekilde sporcu atı yetiştiren ve eğiten tek kurumu olduklarını söyledi.
TSK, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerinde kullandığı Gemlik ve Freziyen ırkı atlarını 2001 yılından bu yana Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı'nda üretip, yetiştiriyor. Modern tesiste özenle eğitilen atlar, 4 yıl boyunca insana alıştırma, itaat, başlangıç, tay geliştirme ve tay temel eğitimlerini alıyor. Genç oldukları için sadece deneyimli bakıcıların binebildiği atların günde iki kez 45 dakika tımarı, 45 günde bir kayar ve nal çakımları da yapılıyor.
ATÇILIK KÜLTÜRÜ ÇERÇEVESİNDE AT YETİŞTİREN TEK KURUM
At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanı Binbaşı Kadir Çelik, 2001 yılından itibaren Gemlik ırkı atın üretimi ile başladıklarını, 2002 yılında Türk Patent Enstitüsü’nden Coğrafik İşaret Belgesini alarak, bu üretimini tescillediklerini anlattı. Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nde atın üretilmesinden doğumu, yetiştirilmesi ve eğitimine kadar olan süreci at ve atçılık kültürü çerçevesinde yapan tek kurum olduklarını vurgulayan Binbaşı Kadir Çelik, "Türk Silahlı Kuvvetleri’nin nitelikli engel atlama, at terbiyesi, üç günlük yarışma, atlı dayanıklılık ve tören atlarını üretiyoruz. 4 yıllık eğitimlerini tamamlayan atlar Kara Kuvvetleri Atlı Spor Eğitim Merkezi Komutanlığına sevk ediliyor. Görevlerine burada devam ettiriyor. Komutanlığımız ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri’nin taktik ve teknik konularda ihtiyaç duyduğu bilgiler için araştırma ve geliştirme faaliyetleri icra ediyor. Kuruluş tarihi Milattan Önce 209 olarak kabul edilen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu derin tarihi kimliğindeki yegane unsuru attır. Türk Silahlı Kuvvetleri atın üretimi ve yetiştirilmesini canlı ve yaşayan bir müze olarak devam ettiriyor" dedi.
Bugüne kadar Gemlik ırkı 180 at ürettiklerini ifade eden Çelik, Gemlik ırkının törenler ve sporda, Freziyen ırkının da törenler ve top çeker olarak yetiştirildiğini kaydetti.

FOTOĞRAFLI