Engin ÖZMEN/EDİRNE, () - EDİRNE’ye 2 ay önce atanan Vali Dursun Ali Şahin, kentin ana caddelerinde bile başıboş gezen atlara çip takılacağını söyledi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, "Hayvanların cilt altına cip takılarak, yaşı, sahibi, sahibinin adresi, kimliği, telefon numara ve rengine ait bilgiler yüklenecek. 10-15 metre uzaktan okuyan makinelerle hayvanın kime ait olduğu belirlenecek. Gerektiğinde cezai müeyyide uygulanacak" dedi.
Edirne’ye 2 ay önce atanınca sahipleri tarafından sokaklara bırakılan ve trafiği tehlikeye sokan başıboş atları görünce şaşıran Vali Dursun Ali Şahin, bir proje hazırlattı. Özellikle Romanların sokağa bıraktığı atlar kent merkezinde ana caddelerde, trafiğin yoğun olduğu alanlarda sürücü ve araçta bulunanların yaşamlarını tehlikeye soktuğunu göz önüne alan Vali Şahin, Tarım İl Müdürlüğü ve Edirne Belediye Başkanlığı ile görüştü, atlara çip takılmasını istedi.
Yapılan çalışmanın ardından başıboş gezen atların yanı sıra katır ve eşeklerin deri altlarına cip takılması planlandı. Uygulamayı proje haline getiren Vali Şahin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan da konuyla ilgili görüş alıp, hemen çalışmalara başlanması talimatını verdi. Uygulanacak çip projesinin Türkiye’de ilk olacağını ve diğer kentlere de örnek oluşturacağını anlatan Vali Şahin şunları söyledi:
"En yoğun caddelerde, insanların arasında bile atların dolaştığını gördüm. Atların ilk kez bu şekilde salıverildiğini gördüm. Diğer yerlerde mera ve otlaklarda, yaylalarda bu gibi işlemler yapılırken Edirne’de en yoğun caddelerde, insanların arasında bile atlar dolaşıyordu. Heyecanlandım, 'Bu vaziyet nedir?' diye. Ama takii ki buna çözüm bulmak lazım. Öncelikle 'Tarım Müdürlüğümüzce neler yapılır?' diye inceleme yaptık. Daha sonra belediye olarak ne gibi işlemler yapılabileceğini tektik ettik. Hakikaten can ve mal güvenliğini tehlikeye düşüren hayvanların sokaklarda dolaşması hoş bir manzara değil. Şimdiye kadar hep sokak hayvanı dediğimiz kedi, köpekle ilgileniyorduk. Şimdi sahipsiz hayvan deyince başka bir faktörle karşılaştık."
KATIR VE EŞEKLER DE KAPSAMA ALINDI
Sadece atların değil başıboş olarak dolaştığı tespit edilen katır ve eşeklerin de proje kapsamına alındığını belirten Vali Şahin, şöyle devam etti:
"Buna atların yanı sıra, eşek ve katır da dahildir. Maalesef bu hayvanlarla ilgili bir kimlikleriyle ilgili düzenleme yapılmamıştır. Ama diğer küçük ve büyükbaş hayvanlarla ilgili küpe takılması Türkiye’de tamamlanarak başarı elde edilmiştir. Bu hayvanlarla buna yönelik çalışma ilk defa gündeme geliyor. Türkiye’ye örnek olacak şekilde, bunu yapacağız ve bakanlık bunun Türkiye’de aynı işlemin diğer yerlerde yapılması için çaba sarf edecek."
"AT YAKALAMA TİMİ" OLUŞTURULMUŞTU
Edirne’de 2012 yılında artan başıboş hayvanlar nedeniyle valilik toplatılması için karar alarak tim kurmuştu. Edirne Belediye Başkanlığı ve Tarım İl Müdürlüğü’nden de personelin yer aldığı 'At yakalama timlerine' Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri de destek vermişti. Sokak ve caddeler görülen atlar bu tim sayesinde iplerle yakalanıp belediye barınma evinde tutulmuş, sahiplerine trafik cezası kesilmişti.

FOTOĞRAFLI