Nursima KESKİN/ERZURUM, () - AVRUPA Yerbilimciler ve Mühendisler Birliği (EAGE) Genel Sekreteri Jeoloji Mühendisi Emre Tokmak, heyelan nedeniyle yıkılan atlama kulelerinin yerinin jeoteknik özellikler açısından uygun olmadığını söyledi.
Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için 94 milyon liraya merkez Palandöken İlçesi'ndeki Kiremitliktepe'de yaptırılan Kayakla Atlama Kulelerinin pistlerinin yıkılmasıyla ilgili olarak Avrupa Yerbilimciler ve Mühendisler Birliği (EAGE) Genel Sekreteri Jeoloji Mühendisi Emre Tokmak açıklama yaptı. Kuleler ve Çat yoluna inen pistlerin, serbest kil-silt, kum ve çakıl tabakalarından oluşan, mekanik dayanımı çok düşük zemin üzerinde inşa edildiğini söyleyen Emre Tokmak, buranın jeoteknik özellikleri bakımından inşaata uygun alanlar olmadığını anlattı. Emre Tokmak, atlama rampa ve pistlerinin oturtulduğu kuzey yamaçta, yıllar önce başlamış aktif ve potansiyel heyelanların mevcut olduğunu, bunların uzay görüntülerinde açıkça izlendiğini belirtti.
'DEPREMDE ÖĞRENCİ YURTLARI DA ETKİLENİR'
Bölgede deprem olması durumunda kulelerin karşısında bulunan Atatürk Üniversitesi'nin öğrenci yurtlarının da etkileneceğini anlatan Emre Tokmak şunları kaydetti:
"Kuzey yamaç tabanında Telsizler Fay Kuşağı yer almaktadır. Bu kuşak yaklaşık 150 metre genişliktedir. Deprem anında Atatürk Üniversitesi öğrenci yurtlarını da etkileyecektir. Tepelerin tabanında, pistlerin sonunda yapılmış olan tesisler ise tam olarak fayların üzerindedir. Deprem durumunda parçalanacak ve çökecektir. Bu olay sırasında deprem olmadığı halde, sadece yanlış zemin- yanlış temel projesi nedeniyle, zaten var olan potansiyel heyelanların yeniden aktifleşmesi sonucu gerçekleşmiştir. Yukarıda üst seviyelerde yapılmış havuzlarda su depolanması da çok büyük bir hata olmuştur. Sızdırma sonucu heyelanı adeta öne almış, hızlandırmıştır. Eğer bütün negatif bilimsel gerçeklere rağmen pistlerin buraya yapılması zorunluluğu vardıysa, Tabya Tepe kuzey yamaçları malzemenin serbest kum-çakıl oluşu, yamaç eğimi ve altta aktif fayların mevcudiyeti göz önüne alınarak, çok özel yamaç dengeleme sistemi uygulandıktan sonra, pistler derin kazık ve benzeri sistemlerle inşa edilmeliydi. Benzer riskler Palandöken Kış Turizmi Projesi’nin diğer noktalarında günümüzde devam etmektedir. Erzurum Vilayet Makamı ve Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ile bu konuda ortak bir çalıştay yapmaya hazırız."

FOTOĞRAFLI