MUSTAFA Kemal Atatürk'ün 19 Aralık 1919'da Kayseri’ye gelişinin 94'üncü yıl dönümü törenle kutlandı.
Cumhuriyet Alanı'ndaki törene, mülki ve askeri erkanla ögrencilerin katıldı. 10 bin metre Büyük Atatürk Gençlik Koşusu'nda ilk üçe giren atletlerden birinci olan Turgay Bayram (Kocaeli Kağıtspor), ikinci gelen Serdar Tunç (İstikbal Lisesi) ve 3'üncü olan Mehmet Dinçer (Erciyes Üniversitesi) Cumhuriyet Meydanı'na geldi. Tören sunuculuğunu yapan öğretmenlerden birisi protokole hitaben “Mustafa Kemal Paşa şu anda şehrimizdedirler, arz ederim” diye seslendi. Daha sonra Vali Vekili Haluk Tunçsu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Garnizon Komutan Vekili Hv.Pilot Tuğgeneral Cahit Bakır koşuda dereceye giren ilk üç atlete ödül ve madalyalarını verdi.
Kayserililer adına günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, ’’Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bundan tam 94 yıl önce 19 Aralık 1919 tarihinde Kayseri'ye teşrif etmişlerdir. Kayseri’ye yapılan bu ziyaret sıradan bir ziyaret değildir. Dönemin şartlarında bağımsızlık yolunda yakılan bir meşale olduğu gibi günümüze bakan yönüyle de modern dünyanın yakaladığı seviyeyi yakalama hedefidir. Atatürk’ün o gün bıraktığı iz bugün hala vatan sevgisi, girişimcilik, çalışkanlık ve her zaman en iyiye ulaşma gayreti olarak bu kentte yaşamakta ve giderek de büyümektedir. Ülkenin önce düşman işgalinden kurtarılması ardından da her alanda gelişip büyümesi hedefiyle yola çıkan Kuva-ı Milliye hareketi Kayseri’den tam destek görmüştür. Kayserili, ülkesinin düze çıkması için tek yol olarak gördüğü bu davada varını yoğunu seve seve ortaya koymuştur. Gazi Mustafa Kemal’in o çalkantılı dönemde Kayseri’ye gelmesi, ardından da Cumhurbaşkanı olarak müteaddid defalar şehrimizi ziyaret etmesi bu desteğin en anlamlı sonuçlarıdır. İşte bu tablodan yola çıkarak diyebiliriz ki; bu ülkenin siyasi, idari, askeri ve ekonomik alanlarda yeniden yapılandırılması amacıyla oluşturulan Kuva-ı Milliye hareketine tam destek veren bir il olması nedeniyle Kayseri, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin en gözde şehirlerinden biri olmuştur" dedi.
'KAYSERİ, KALKINMA HAMLESİNDEN EN FAZLA NASİBİNİ ALAN ŞEHİR'
Cumhuriyetin ilanından sonra ülkenin dört bir yanında başlatılan kalkınma hamlesinden en fazla nasibini alan şehirlerin başında Kayseri'nin geldiğini belirten Başkan Özhaseki şöyle devam etti:
"Tayyare Fabrikası, Sümer Bez Fabrikası, o dönemin en büyük devlet yatırımları olarak şehrimizde yerini alır. Binlerce insana iş, onbinlerce aileye ekmek kapısıdır bu fabrikalar. Türk Hava Kurumu’nun yurt çapındaki ilk şubelerinden birisi Kayseri’de açılır. Demiryolu hattının ilk ulaştığı şehirlerin de başında gelir Kayseri. Yine bu dönemde meteoroloji teşkilatı, Kayseri Müzesi gibi değişik alanlardaki yapılanmalar da Kayseri’ye verilen önemin diğer göstergeleridir.’’
Protokel mensupları daha sonra Cumhuriyet Mahallesi'ndeki Atatürk Evi'ne giderek, buraya ziyarette bulundu. Atatürk’ün Kayseriye gelişi yıl dönümü nedeniyle resim sergisi açılırken, öğrenciler Ata’ya yazdıkları mektupları balonla gökyüzüne bıraktı. Sanatçı Hasan Gürpınar da, Atatürk Evi'nin önünde, sprey boya ile 5 dakika içinde Atatürk portresi çizdi.