MUSTAFA Kemal Atatürk'ün Milli Mücadeleyi başlatmak için geldiği Erzurum'da karşılandığı İstanbulkapı onarılıyor. 
Milli Mücadeleyi başlatmak için 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Atatürk, 3 Temmuz'da kongreyi toplamak için Erzurum’a geldi. 23 Temmuz'da Erzurum Kongresi'ni başlatan Atatürk'ün kent merkezinde karşılandığı, yıllardır metruk halde olan, alkol ve madde bağımlılarının mekanı haline gelen İstanbulkapı onarılmaya başlandı. Yakutiye Belediyesi tarafından İstanbulkapı’nın kurtarılması ve turizme kazandırılması amacıyla hazırlanan proje 1.5 milyon liraya mal olacak. Yaklaşık 8 ay sürecek olan restore çalışmalarının ardından İstanbulkapı kentin gözde mekanları arasında yer alacak.
Asıl mesleği mimarlık olan tarihi eser restorasyonu uzmanı Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, İstanbulkapı'nın 1877 yılında Fosforlu Mustafa Paşa tarafından yaptırılan önemli bir eser olduğunu söyledi.
İstanbulkapı'nın yıllardır kaderine terkdilmiş durumda olduğunu belirten Başkan Ali Korkut bu nadide eserin gün yüzüne çıkarılması için çevre düzenlemesinin yapılacağını ve alanda bir de kafeterya olacağını belirtti. Önümüzdeki Haziran'da İstanbulkapı'nın restore çalışmalarının tamamen biteceğini anlatan Başkan Korkut, çalışmaları her gün yerinde incelediğini ve tarihi yapının orjinalitesinin bozulmadığını kaydetti.