ULU Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Edirne’ye gelişinin 83’üncü yıl dönümü törenlerle kutlandı. Anıtta başlayan törenlerin ardından Atatürk’ün Menemen olaylarını öğrendiği ve "Haritadan silin" talimatı verdiği sonradan müze haline getirilen belediye binasında konakladığı odası ziyarete açıldı.
Atatürk anıtındaki törene Edirne Valisi Hasan Duruer, Edirne Belediye Başkanı CHP’li Hamdi Sedefçi ve 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Ar, siyasi parti temsilcileri ile öğrenciler katıldı. Protokolün anıta çelenk bırakması, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunun ardından kortej Edirne Belediye Başkanlığı binasına kadar yürüdü. Vali Duruer ve beraberindekiler, Atatürk’ün Edirne’ye geldiğinde kaldığı ve "Menemen’i haritan silin" talimatını verdiği belediye binasında konakladığı odayı ziyaret etti.
MENEMEN TALİMATINI EDİRNE’DEN VERDİ
Edirne Belediyesi Halkla İlişkiler görevlisi Ayhan Dağlı, Mustafa Kemal Atatürk’ün Edirne’ye 3 kez geldiğini söyledi. Dağlı, "İlk ziyareti 1913 yılında gerçekleşti. İkinci ziyareti 1916 yılında, son olarak da Cumhurbaşkanı olarak 21 Aralık 1930 tarihinde bu odada 3 gün kalmıştır. Çalışmalarını meclis salonunda devam ettirmiştir. O dönemde Türkiye’de yaşanan talihsiz Menemen olaylarının olduğunu burada öğrenmiş ve meşhur 'Menemen’i haritadan silin' talimatını bu odadan vermiştir. Oda 1978 yılında müze haline getirilmiştir, odada görülen eşyalar orijinaldir. Her gün özellikle öğrenciler tarafından ziyarete açıktır" dedi.
Vali Duruer ve beraberindekilerin ardından oda diğer ziyaretçilere açıldı. Törenler Halk Eğitim Merkezi’ndeki programla sona erdi.