ADANA, () - ATATÜRK'ün Adana'ya gelişinin 91'inci yıldönümünde geleneksel tören alanı yerine Adana Valiliği'nin bahçesinde resmi tören düzenlenirken, CHP ve MHP bu uygulamaya tepki olarak alternatif kutlama yaptı.
Adana Valiliği bahçesine yeni yapılan Atatürk Anıtı önünde düzenlen resmi törene Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, 6'ncı Mekanize Tümen Komutanı Tümgeneral Bahadır Köse ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili MHP'li Hacı Ali Yaşar ve kurum temsilcileri katıldı.  Davetliler buradan tren garına geçerek Atatürk'ün Adana'ya  gelişinin canlandırıldığı törene katıldı. Üzerine Atatürk'ün fotoğrafının asılı bulunduğu vagondan inen Muharip Gaziler Derneği Adana Şube Başkanı Coşkun Adaber, Vali Hüseyin Avni Coş'a Türk Bayrağı verdi.
ALTERNATİF KUTLAMA
Merkez Seyhan İlçesi'ndeki Atatürk Parkı'nda bulunan, daha önceki bazı kutlamalarda hükümete tepkilerg österilen ve Vali Hüseyin Avni Coş'un bir protestocuya 'gavat' dediği, Atatürk Anıtı önünde aynı dakikalarda düzenlenen alternatif kutlamaya CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, MHP, DSP ve İşçi Partisi yöneticileri ile üyeleri de katıldı.
İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende CHP ve MHP yöneticileri anıta çelenk koydu. Resmi törenin Adana Valiliği bahçesinde düzenleneceğinden haberdar olmayan bazı üniformalı askerler, Atatürk Anıtı önüne gelirken, uyarılar üzerine alandan ayrıldı.
'ÇALINMAYAN BİR TÖREN ALANIMIZ KALMIŞTI'
Katılımcıların Atatürk posteri ve Türk bayrağı taşıdığı kutlamada ilk olarak söz alan MHP Adana Kadın Kolları Başkanı Ayla Emrahoğlu, "Biz Adanalılar olarak tören alanı denildiğinde, çocuklara bile sorsalar Atatürk Parkı işaret edilir. Biz Atatürk Parkı'nın yine tören alanı olarak kalmasını dileyerek CHP ve MHP olarak burada toplanıp törenimizi ifa ettik. Çalınmayan bir tören alanımız kalmıştı. Onun da çalınmasına izin vermeyeceğimizi söylemek istiyorum" dedi.
CHP'Lİ BAŞKAN KINADI
CHP Adana İl Başkanı Orhan Sümer ise, resmi törenin 75 yıldır yapılan anıt yerine Adana Valiliği bahçesine sıkıştırılmasına tepki gösterdi. Sümer, "Atatürk'ün Adana'ya geliş yıldönümünde AKP Genel Başkanı tarafından ilimizde miting düzenlenmesini ve bazı özel okullara giden müfettişler tarafından küçük çocuklara, 'Atatürk'ü mü seviyorsunuz, Başbakanı mı?' şeklinde soru sorulmasını kınıyoruz" diye konuştu.
DSP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Sevik de, "Demokrasiyi yozlaştırmak isteyen bir siyasi iktidar, Atatürk'ün Adana'ya gelişini dahi Adanalıların kutlamasına izin vermemeye çalışmaktadır. Adanalı ile Türk halkıyla, Atatürk'ün arasına girmeye ne Vali'nin ne onun amirlerinin Başbakan'ın gücü yetmez" açıklamasında bulundu.

(OA/AAA)(FOTOĞRAF)

 --- KUTU ---

Atatürk Parkı'nda gergin törenler

Adana'da bugüne kadar kutlamaların yapıldığı ve tören alanı olarak bilinen Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı 1935 yılında yapılmış, Atatürk de Türkiye'de ilk kez kendi heykelini burada görmüştü. Adana'nın geleneksel tören alanı olan Atatürk Parkı'ndaki anıt önünde geçen yıle kamuoyunda büyük yankı uyandıran protestolar oldu.
Adana Vali Hüseyin Avni Coş 21 Haziran 2013'de Gezi Parkı eylemlerinin yapıldığı Atatürk Parkı'nda çevik kuvvet polislerine tavuklu pilav dağıttı. Coş, etkinliği izleyen ve "Vali pilav dağıtıyor dediler doğru mu?" diye soran bir kadına ise, "Pilav dağıtmak için senden izin mi alacağım. Sen kimsin, haddini bil, terbiyeli davran" diye çıkışmıştı.
ROZET KRİZİ
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için Atatürk Parkı'nda Türk Bayraklı rozet dağıtılması ve bu amaçla stant kurulması nedeniyle Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'a tüm protokolün önünde tepki gösterince ikili arasında tartışma çıktı. Coş, Aldırmaz'a "Büyükşehir Belediyesi senin babanın çiftliği değil", Aldırmaz da Coş'a, "Bana bak Vali isen Valiliğini bil" diyerek sert uslupla birbirlerine çıkışmışlardı.
PROTESTOCULARA 'GAVAT' DEDİ
Atatürk Parkı'nda geçtiğimiz 10 Kasım'da Atatürk'ü anma töreninde, Ak Parti ve Başbakan aleyhinde sloganlar atan kalabalık, Vali Coş'u yuhalayıp, 'AKP'li Vali istemiyoruz' diye bağırdı. Bu sırada kalabalıktan, 'Allah belanı versin' sesi duyuldu. Vali Coş da, bağıran gruptan bir kişiyi işaret edip, "Allah belanı versin diyen o gavatı al" diye bağırdı. Coş'a hakaret edildiği ve tehditte bulunulduğu iddiasıyla şikayetçi olduğu stajyer avukat 23 yaşındaki Mustafa Onur K. ile üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Sezer Z.'nin, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle haklarında dava açıldı. Vali Coş'un 'Alın o gavatı' ifadesini kullanması nedeniyle savcılıkça başlatılan soruşturma ise henüz sonuçlanmadı.