AMASYA Yavuz Selim Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nın alt kısmında bulunan eli baltalı insan figürünün kime ait olduğu tartışma yarattı. Tarihçi Ahmet Demirel yayınlanan makalesinde bu figürün 'Ermenileri katleden Gabaş Ali'ye ait olduğunu ileri sürmesine Amasyalı araştırmacı yazar Hüseyin Menç, tepki gösterdi.
Yazar Ahmet Demirel, bir gazetede yazdığı makalesinde Amasya Yavuz Selim Meydanı'nda bulunan ve 1981 yılında Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından yapılan Atatürk Anıtı'nı incelemeye aldı. Makalesinde heykelin üzerinde bulunan bir insan figürlerine değinen Demirel, anıtta Vaiz Abdurrahman Kamil Efendi ve Hacı Hafız Tevfik Efendi adlı iki din adamının figürü bulunduğunu belirterek, elinde balta olan bir erkek figürünün ise 'Ermenileri katleden Gabaş Ali' olduğunu öne sürdü.
AMASYA'DAN TEPKİ
Bu iddiaya Amasyalılar tepki gösterdi. Amasyalı araştırmacı yazar Hüseyin Menç, kendisinin de konuyla ilgili araştırma yaptığını, 1992 yılında 'Milli Mücadele Yıllarında Amasya' adlı kitabında Atatürk Anıtı hakkında da bilgi verdiğini söyledi.
Hüseyin Menç, anıtta eli baltalı insan figürünün kim olduğunun resmi kayıtlarda ve arşivlerde belli olmadığını kaydetti. Menç, şunları söyledi:
"Gabaş Ali denilen baltalı figürün Amasya'da bastırmış olan eserlerde ismi belli değildir. Milli mücadele ışığının yandığı bu şehir, bazı kişiler tarafından farklı gösterilmek isteniyor. 'Ermenileri katleden kişi' olarak tanıtılan baltalı şahıs, Atatürk'ün o yıllarda 'Gerekirse baltaları alırız,öyle savaşa gideriz' sözünü temsil ediyor."
Hüseyin Menç, Amasya Valiliği tarafından bastırılan bir kitapçıkta anıtın kaide bölümü üzerinde yer alan figürlerin Kurtuluş Savaşı öncesinde Anadolu'nun halini, bir şehidin yaşlı anne ve babasının ıstırabı ve onların yanında mücadeleye katılmak üzere olan çiftin ayrılışı, kuvayımilliye ruhunun canlanışı ve ordunun kurulmasının anlatıldığını söyledi. Menç, "Anıtın ön cephesinde 1919 yılında Amasya'ya gelen Atatürk'ü karşılayan zamanın müftüsü Tevfik Efendi, vaiz Abdurrahman-ı Kamil Efendi ile Gazi Mustafa Kemal ile birlikte kente gelen heyetin figürleri var" dedi.