Ünsal YÜCEL/İPSALA(Edirne),()-TÜRKİYE Atletizm Federasyonu, İstanbul Masterleri Atletizm Kulübü ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen '26’ncı Atatürk'ü Anma ve Barış Koşusu' kapsamında, Selanik'ten Atatürk'ün doğduğu evin bahçesinden alınan toprak, Edirne’nin İpsala Sınır Kapısı'nda Türk atletlere teslim edildi. Ata toprağı bu yıl Ankara ve Samsun’un yanı sıra maden faciasının yaşandığı Manisa’nın Soma İlçesi’ne de götürülecek.
İpsala Gümrük Kapısı'nda gerçekleştirilen törene, İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Taner Mustafaoğlu, Masterler Atletizm Spor Kulübü Başkanı Rıdvan Doğan, Atletizm Federasyonu Temsilcisi Selahattin Yıldız, Edirne Gençlik Hizmetler ve Spor İl Müdürü Serhat Ocak, atletler ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başlayan programın açılış konuşmasını Masterler Atletizm Spor Kulübü Başkanı Rıdvan Doğan yaptı.
“ACIDAN BESLENEN ÖFKEMİZ GİTTİKÇE BÜYÜYOR”
Soma’da yaşanan maden faciası nedeniyle acının büyük olduğunu ifade eden Doğan, “Bu acıdan beslenen öfkemiz de gittikçe büyüyor. Sözün bittiği yerdeyiz. Birçok şeyi konuşmak için zaman ve zemin uygun değil, bunun bilincindeyiz. Madende hayatını kaybeden, emeği ile geçinen sevgili madenci arkadaşlarımız ruhlarınız şad olsun. Kalbimizdesiniz, sizleri unutmayacağız. Sizlere bunu yapanlara da elbette hesabı sorulacaktır” dedi.
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Taner Mustafaoğlu da her 19 Mayıs’ta dernek olarak Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evden alınan toprağı Ankara ile Samsun’a götürdüklerini ve bununla gurur duyduklarını söyledi.
Atletizm Federasyonu Temsilcisi Selahattin Yıldız ise organizasyonun kendisini çok duygulandırdığını dile getirerek, etkinliğin daha uzun yıllar devam edeceğine inandığını kaydetti.
Daha sonra Türk bayrağına sarılı topraklar atletlere teslim edilerek, plaket töreni gerçekleştirildi. Burada söz alan İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, öncelikle tüm Türkiye’ye başsağlığı dileyerek,  “Biz bugün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı öncesi yaptığımız etkinliğimizi Soma’daki şehitlerimizi anarak yapıyoruz" dedi. '26’ncı Atatürk'ü Anma ve Barış Koşusu' Kaymakam Gürbüz’ün tabanca atışıyla start aldı.
SOMA’YA DA TOPRAK GÖTÜRÜLECEK
Atatürk'ün evinden alınan toprak, atletler tarafından 737 kilometre yol koşularak 18 Mayıs Pazar günü Ankara'ya ulaştırılacak ve 19 Mayıs Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teslim edilecek. Öte yandan teslim edilen topraklardan biri Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Soma Şubesi tarafından Soma’ya gönderilecek.

ÜY(LK/AK) (FOTOĞRAFLI)