Mustafa ERCAN/MERSİN, () - MERSİN'in Anamur İlçesi'nde, dünyada ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Su Temin Projesi'nde deniz altından askıda geçecek boruları taşıyacak olan ankraj blokları, askı halatları ve yüzdürme şamandıraları denize döşenmeye başlandı.
Silifke İlçesine bağlı Taşucu Beldesi'nde kurulan fabrika da, boru üretiminin tamamlanmasının ardından asrın projesinin deniz tabanı çalışması geçtiğimiz aylarda başladı. Hollanda menşeli Fairplayer adlı gemi proje için 6 aylık sürede hazırlandı. 23 Mart'ta gemi güvertesine her biri 220 ton ağırlığında 14 ankraj bloğunu alarak Seka Limanı'ndan ayrılıp Anamur İlçesi açıklarında ilk bloğun deniz tabanına yerleştirme işlemine başladı.
KKTC'YE HER YIL 75 MİLYON METREKÜP SU POMPALANACAK
Yapılan çalışmalar hakkında yazılı bir açıklama yapan Orman ve Su İşleri bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, geminin toplamda 8 sefer yaparak operasyonu tamamlayacağını belirterek şunları söyledi:
"Gemi, ankraj bloklarını 2 adet uzaktan kumandalı montaj aracı kullanarak yerleştirecek. Her seferin yaklaşık 9 gün sürmesinin planlandığı operasyon kapsamında 126 adet ankraj bloğu deniz tabanına yerleştirilecek. Bu bloklar üzerlerine, askı halatları ve şamandıraları monte edilmiş şekilde olacak. İlk blok 290 metre derinliğe, son blok ise 670 metre derinliğe indirilecek. Yıllardır su sıkıntısı çeken KKTC'nin su ihtiyacını karşılamak maksadıyla sıra dışı, dünyada bir örneği olmayan ve ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile adaya su sağlanacak. KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, Akdeniz'e döşenecek boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajı'na aktarılması yoluyla KKTC'nin istifadesine sunulacak. Türkiye'den KKTC'ye iletilecek suyun yaklaşık 38 milyon metreküpü KKTC'de inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra içme suyu maksatlı kullanılacak, geriye kalan 37 milyon metreküp su ise Güzelyurt Ovası'nın veya Mesarya Ovası'nın sulanması için tahsis edilecek."
KKTC'NİN 50 YILLIK SU İHTİYACI KARŞILANACAK
Proje ile uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacının karşılanacağını kaydeden Eroğlu, açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi:
"KKTC İçme Suyu Temini Projesi'nde uygulanacak olan deniz geçişi, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçecek olan bin 600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. Türkiye tarafında yer alan Alaköprü ve KKTC tarafında yer alan Geçitköy Barajları'nın bitişi için söz verilen 7 Mart 2014 tarihi itibarıyla tamamlandı. Projenin gerçekleşmesi ile halen yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC'de, 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak."

ME(BK/BT) (FOTOĞRAFLI)