VATANİ görevlerini yaptıkları sırada vurularak yaşamını yitiren askerlerin aileleri çocuklarına şehitlik verilmesini istedi. Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu belirten asker babası Oktay Can, "Oğlumun şehitliğinin verilmesi için sivil mahkemeler tarafından yargılanma yapılması ve suçluların cezalarını çekmesini istiyorum" dedi.
Vatani görevini yaptığı Tunceli'de 4 yıl önce nöbet kulübesinde vurularak ölen Murat Oktay Can'ın babaevinde toplanan asker yakınları, oğullarına şehitliklerinin verilmesini istedi.
19 Nisan 2007 yılında Ankara'nın Mamak İlçesi'nde askerliğini yaptığı sırada vurularak ölen Uğur Erkan'ın ağabeyi Ahmet Latif Erkan, "Nöbet yerinde biri göğsüne, diğeri ise 90 derece açıyla alnına isabet eden iki kurşun sonucu hayatını kaybediyor. GATA kendi raporunda 'tıbben çözemediğimizi bildirir kanaat raporudur' dedi. Silahta sadece orta parmağının izi çıktı. Elinde ise barut izine rastlanmadı. Tazminat kazanmamıza rağmen şehitlik haklarımız verilmedi" şeklinde konuştu.
MERMİSİZ SİLAHLA NÖBET
2005'te Diyarbakır'daki vatani görevinde yaşamını yitiren Ayhan Üşüdür'ün babası Kemal Üşüdür de oğlunun maddi ya da manevi hiçbir sorununun olmadığını belirterek, şunları kaydetti:
"Mermisiz silahla nöbet tuttuğunu söylediler. Nöbetinin bitmesine 5 dakika kala göğsüne ateş edilerek yaşamını yitiriyor. Dava açtık, avukatlar tuttuk ama hep örtbas edildi."
BARUT İZİ AŞÇININ ELİNDE
Geçen yıl Muş'ta askerlik yaptığı sırada başka bir koğuşta vurularak ölen 21 yaşındaki Uysal Doğan'ın babası Rıza Doğan da yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Takipsizlik kararı verilen soruşturmanın ardından bir üst mahkemeye itiraz ettik ve itirazımız kabul edildi. Yapılan incelemelerde oğlumun elinde barut izi çıkmıyor, aşçının elinde barut izi bulunuyor. Ama hiçbir yaptırım uygulanmıyor. Bu olayların hiçbirinde ya parmak izi yok ya da barut izi yok. Bunlar nasıl intihar? Bunlara ne Adalet Bakanı, ne Savunma Bakanı, ne de İçişleri Bakanı sahip çıkıyor. Bu nasıl adalettir?"
SİVİL MAHKEME TALEBİ
Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptığını belirten Murat Oktay Can'ın babası Oktay Can ise "Tüm delillere rağmen oğlumun başkası tarafından vurulduğu kabul edilmiyor. Biz bu olayların, askeri değil sivil mahkemelerde görülmesini istiyoruz. Mecliste milletvekilleri tarafından bize gösterilen ilginin adalette de gösterilmesini istiyoruz" dedi.