MUĞLA’nın Datça İlçesi’nde internet ortamında imza kampanyası başlatan bir grup, şehir suyu şebekesinde kullanılan 30 kilometrelik asbestli borunun değiştirilmesini istedi.
İnternet ortamında bir grup Datçalı tarafından başlatılan kampanyada, özellikle son 5 yıldır, belediye meclisinde sıkça görüşülen asbestli boruların patlaması durumunda, kanserojen maddenin suya karıştığına dikkat çekilerek, belediyenin, valiliğin, Çevre ve Sağlık Bakanlığı ve İller Bankası'nın duyarlılık göstermesi gerektiği vurgulandı.
Datça Belediye Başkanı CHP'li Şener Tokcan da tartışmalar üzerine asbestli borularla ilgili yaptığı açıklamada, abartılı tanımlamaların halkta gereksiz endişe yaratacağına dikkat çekti. Datça Belediyesi sınırları içindeki içme suyu şebekesinde, 25 yıl önce İller Bankası tarafından projelendirilip döşenen 30 kilometrelik asbest borunun bulunduğunu belirten Tokcan şunları söyledi:
“Yaklaşık 80 kilometrelik şebeke içindeki 30 kilometrelik asbestli borunun değiştirilmesi konusu göreve geldiğimizden bu yana gündemde. Ancak İller Bankası ile yapılan görüşlerden bugüne kadar sonuç alınamadı. Belediye olarak halk sağlığının en öncelikli husus olduğunun her zaman bilincindeyiz. Halen bizzat Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İller Bankası nezdinde temaslarıma devam etmekte ve proje için çalışmalar yapmaktayım. Kamuoyuna gelişmeler hakkında gerektiğinde açıklama yapacağız. Özellikle kampanya başlatarak ve buna katılarak bize bu konuda yardımcı olan duyarlı Datçalılara teşekkür ederim.”