Adem GÜNGÖR/ARTVİN, () – ARTVİN’in Kafkasör Yaylası’nda bu yıl 34’üncüsü düzenlenen ve 5 gün sürecek olan Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat festivali, ilk kez boğaların katılımıyla yapılan kortej yürüyüşü ile başladı. Ön sırada Vali Kemal Cirit ile Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe'nin bulunduğu kortejin arkasında yürüyen boğalar zaman zaman sahiplerine zor anlar yaşattı.

Artvin Valiliği ile Belediye Başkanlığı'nın organizasyonu ile düzenlenen ve 5 gün sürecek olan Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat festivali, Artvin Valiliği önünde düzenlenen törenle başladı. Törene Artvin Valisi Kemal Cirit, Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe ile yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Atatürk anıtına çelenk sunulması ile başlayan törende halk oyunları ekipleri gösteriler sundu. Burada konuşan Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, çiçeğiyle, böceğiyle, doğasıyla, insaranıyla, hayvanlarıyla ve Kafkasör'üyle Artvin'de doğanın kongresini yaptıklarını belirterek, "Avrupa'nın Davos'u varsa Kafakaslar'ın da Kafkasör'ü var" dedi. İspanya'da boğa görüntülerinin çok kötü ve üzücü olduğunu ifade eden Kocatepe, "İnsanları yaralayan, ardından koşan, sonra da insanların öldürdüğü boğalar. Biz o işin güzeli de var dedik. Doğrusu da var, insani olanı da var. İşte Artvin'de bunu yapacağız dedik. İşte boğalarımız, işte dağımız, işte Artvin'imiz. İşte Artvin, işte hoş görü, işte insanlık. Herkes bunu görsün diyoruz" diye konuştu.

VALİ: BOĞALARI GÜREŞTİREREK BARIŞTIRACAĞIZ

Artvin Valisi Kemal Cirit ise, Kafkasör'ün Artvin için çok büyük bir marka değeri olduğunu ifade ederek, "Artvin Kafkasörle tanıtılıyor. Boğaları güreştirerek barıştıracağız ve Kafkasör'ü önümüzdeki yıllarda çok daha üst noktalara getireceğiz. Önümüzdeki süreç içinde Altın Boğa Festivalini' de sizlerele birlikte yapacağız" dedi.

Konuşmaların ardından Macahel Çok Sesli Yaşlılar Korosu ve Borçka Halk Eğitim Merkezi Nani Guru Korosu yöresel türküleri seslendirirken, Artvin Belediyesi Halk Oyunları topluluğu da kısa bir gösteri sundu.

KORTEJ YÜRÜYÜŞÜNDE 8 BOĞA

Tören sonrası kortej yürüyüşünde 34 yıldır düzenlenen festivalde bir ilk gerçekleştirildi. Kafkasör Festivalinin ana temasını oluşturan boğa güreşlerini temsilen kortej yürüyüşüne 8 boğa da katıldı. Kortejin önünde Vali ve Belediye Başkanı ile protokol üyeleri, arkada vatandaşlar ve 8 boğa, sahipleri ile yürüyüşe katıldı. Artvin Valiliği önünden başlayan yürüyüş tulum eşliğinde oynanan horonlarla Cumhuriyet Caddesi'nde sürdürüldü. Belirli aralıklarla yürütülen boğalar yürüyüş sırasında zaman zaman sahiplerine zorlu anlar yaşattı. Boğa sahipleri kontrol etmekte zorlandıkları boğalar cadde üzerindeki direklere bağlamak zorunda kaldı. Boğalar daha sonra da kamyonlara yüklenerek festivalin yapılacağı Kafkasör Yaylası’na çıkarıldı.

YÜZYILLIK GELENEK

Artvin’de bu yıl 34’üncüsü düzenlenecek olan Kafkasör Festivali bölgede yüzyıllık bir geleneği yaşatıyor. Yöre halkı, bölgede havaların ısınması ile birlikte hayvanlarıyla yayla ve mezralara göç ediyor. Bölge halkı boğalarını yaylaya çıkarmadan bir gün önce güreştirerek hayvanlar arasında lider belirliyor, bu lidere de baş boğa adı veriliyor. Yüzyılladır süre gelen gelenekle düzenlenen Kafkasör Festivali’ne bu yılda Artvin ve ilçeleri ile Rize’den 100’e yakın boğa katılacak. Festival kapsamında Cumartesi ve Pazar günleri 6 kategoride ödüllü boğa güreşleri yapılacak. Güreşlerde Baş boğa seçilecek hayvanın sahibine 11 bin lira para ödülü verilecek.

FOTOĞRAFLI