BURSA'nın Gürsu İlçesi'nde inşaatı devam eden yüksek hızlı tren şantiyesinde incelemelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bu içinde bulunduğumuz proje son 100 yılın en önemli projesidir. Bu kadar güçlüğe rağmen arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyor. Durmak yok, yola devam. İnşallah yüksek hızlı trenlere binmeyi de cenabı Hak bize göstersin" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, Gürsü İlçesi'nde yapımı devam eden hızlı tren şantiyesinde incelemelerde bulundu. Tüneli gezen Arınç ve Elvan, daha sonra TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'dan yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Proje kapsamda 780 metre uzunluğundaki tünelin bitmesine 15 metre kaldığını söyleyen Arınç, tünelin en kısa zamanda tamamlanacağını ifade etti.
30 Aralık 2011 tarihinde bu projenin protokolünün imzalandığını anımsatan Arınç, "Bu bizim için çok mutlu bir işti. Çünkü Bursa'yı bir dünya kenti yapabilmek için Türkiye'nin en önemli noktası yapabilmek için sadece Yenişehir'deki havaalanı yetmiyor, İzmir otoyol projesi çok önemli ama en rahat, en konforlu seyahat edebilme, yüksek hızlı trenlerle olabiliyor. Geçmişte Avrupa'da, Japonya'da örneklerini gördüğümüz ve iç geçirdiğimiz 'ah bunlar bizde ne zaman olacak' diye ahlandığımız noktada çok şükür başarılı bir işi başarmış olduk. Yüksek hızlı trenle biz Bursa'yı Ankara'ya, İstanbul'a, İzmir istikametine bağlayacağız. Ayrıca diğer bağlantılarla da bütün Türkiye'yi Bursa'ya bir araya getirmiş olacağız. İmzaladığımız protokolden takriben 10 ay sonra da Mudanya istikametinde de temel atma törenini gerçekleştirmiştik. Bu hat üzerinde 3 istasyonumuz olacak. Bursa, Yenişehir ve Gürsu garları. Bunların yerleri tespit edildi" diye konuştu.
"HIZLI TREN, UÇAKLA GİTMEKTEN DAHA KARLI"
Yüksek hızlı trenlerin vatandaşları mutlu kılmak için devlet tarafından devlet ödenekleriyle yapıldığının altını çizen Arınç, "Şu kadarlık bir alanın ihale bedeli 400 trilyona yakındır. Bunun 300 trilyonu da sarf edilmiştir. Ancak yüzde 30'lık kısmı gerçekleşmiştir. Çünkü onlarca tünel, viyadük, kilometrelerce uzunluğunda imalat yapılıyor. Düşünün ki ekonomimiz ne kadar güçlü. 70 kilometrelik bir yere 400 trilyonluk bir ödenek koyabiliyor ve gereğinde bunu da artırmayı göze alabiliyor. 11 yıl önceki hükümetler dönemine baktığımızda bırakın 400 trilyonu, yurtdışına giderek, '1 milyon dolarlık kredi buldum' diye müjdeler gönderen Başbakan ve bakanları hatırlıyoruz. Bugün hamdolsun bütün sarsıntılara, içeride ve dışarıda Türkiye'nin ekonomisini bozma girişimlerine karşı sadece şu kadarlık bir alanda 300 milyonu ödemiş ve geleceğini de ödemeyi taahhüt eden bir devlet var. Katrilyonlar daha ayrı bir konu. 12-13 katrilyonluk bir İzmir-İstanbul otoyol projesini düşünürseniz, oradaki firmalar şüphesiz bunu başka bir formülle yapıyorlar. Ama biz de devlet olarak kendi bütçemizden yüksek hızlı trenler yapıyoruz. Bugün 1 saat 15 dakika, yerine göre 1,5 saatte, yerine göre hızını biraz daha azaltarak 1 saat 45 dakikada Konya'ya gidebiliyor, Eskişehir'e gidebiliyor, Ankara ile bağlantı kurabiliyorsunuz. Hatta hesabını yaparsanız, uçakla gitmekten daha rahat daha karlı. Bu içinde bulunduğumuz proje son 100 yılın en önemli projesidir. Bu kadar güçlüğe rağmen arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyor. Durmak yok, yola devam. İnşallah yüksek hızlı trenlere binmeyi de cenabı Hak bize göstersin" dedi.
BAKAN ELVAN: HIZLI TRENLE SADECE YOLCU DEĞİL, YÜK DE TAŞIYACAĞIZ
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan ise Bursa'nın Türkiye açısından önem taşıyan illerden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Bursa, ülkemizin kalkınmasına, gelişmesine, büyümesine, ihracatına çok önemli katkılar sağlayan önemli illerden biri. Bursamız için çok önemli iki projeyi hayata geçiriyoruz. Bunlardan biri İstanbul-Bursa-İzmir otoyolumuz. Diğer projemiz ise Bursa'yı Bilecik'e bağlayan, İstanbul-Ankara yüksek hızlı tren güzergahına bağlayan hattımız. Bu da bizim açımızdan son derece önemli. Hızlı tren hattında bir ilki gerçekleştiriyoruz. Biz sadece yüksek hızlı trenimizle yolcu taşımayacağız. Aynı zamanda yük de taşıyacağız. Hedefimiz, 2017 yılı itibariyle inşallah bu çalışmaları sonlandırmak, özellikle hızlı tren projesini tamamlamak. Bunlar kolay projeler değil. Hatırlayınız, Bolu tünelini bizden önceki hükümetler, yıllarca uğraştılar ve biteremediler. 3 kilometre uzunluğunda bir tüneldi. Biz bugün burada 9 kilometre uzunluğunda tünel bölümlerimiz var. Toplam tünel uzunluğuna bakacak olursanız, 32 kilometrenin üzerinde bir tünel uzunluğu söz konusu. O dönem Bolu tüneli için hükümetler, 'biz burada patates toplayalım veya soğuk hava deposu olarak kullanalım' gibi ifadeler kulandılar. Dolayısıyla artık Türkiye gelişiyor, büyüyor ve güçleniyor. Güçlenmeye de devam edecek."
Başbakan Yardımcısı Arınç ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, daha sonra İznik-Yenişehir Karayolu temel atma törenine katılmak üzere helikopterle İznik İlçesi'ne hareket ettiler.


IA-EK(FK/AK)(FOTOĞRAFLI)