BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu CHP Milletvekili Mustafa Balbay ile ilgili verdiği kararın çok önemli olduğunu söyledi. Arınç, "Milletvekilleri seçildikten sonra yerleri parlamentodur. Bu mahkeme kararının gerekçesini okuyacağız. Bu kararın bence hukuka uygun olduğunu gösteriyor. Hamd olsun 3 yıldan bu yana dilimde artık pelesnk olmuş bir sözün doğru olduğunu da gösterdi" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün Batman'da düzenlediği, 'Çözüm süreci ve yerel medya' konulu seminere katıldı. Arınç ve Şimşek, seminerden önce gittikleri Ak Parti il binası önünde folklor gösterileri ile karşılanırken, partililer yoğun ilgi gösterdi. Partililer Arınç ve Şimşek ile görüşebilmek için yağmur altında izdiham yarattı. Parti binası önünde kısa bir konuşma yapan Arınç, "Batman'da rahmet olan yağmurla karşılandık. Bu bizi çok sevindirdi" dedi.
ŞİMŞEK: TÜRKİYE DÜNYA İLE ARASINDAKİ MESAFEYİ HIZLA KAPATIYOR
Daha sonra seminere katılan bakanlardan ilk konuşmayı yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Başım gözüm üstüne' anlamına gelen Kürtçe, "Hun bi xer hatin, ser serêmin, ser çavemin hatin" dedi. Şimşek, yine Arınç'a, Türkçe, 'Allah sizden razı olsun' anlamına gelen Kürtçe, "Xwede ji tera ji be" dedi.
Konuşmasında 'Çözüm sürecine' değinen Bakan Şimşek, bu süreç denilince aklına uzun yıllardır devam eden karmaşık ve etnik boyutu ön planda olan bir sorunun geldiğini anlattı, şöyle dedi:
"Bu sorunun çözümü; bir ülke tarafından ve belki de bu bölgede, Ortadoğu'da ilk defa daha çok demokrasiyle, temel hak ve özgürlüklerin arttırılması ile kardeşlik hukuk içinde birsorunun çözülmesi aklıma geliyor. Maalesef Ortadoğu'da sorunlar demokrasiyle diyalogla kardeşliği tanıyarak temel hak ve özgürlük alanını genişleterek çözülmüyor. Balkanlar'da da, Kafkaslar'da da bu pek yaşanmış bir durum değil. Dolayısıyla Türkiye hakikaten istisnai bir başarıyı gerçekleştirmek için hükümetimiz tarafından kardeşlik hukuku içinde bu sorunun daha çok demokrasiyle diyaloğla özgürlükle ve toleranslı bir toplum oluşturarak çözmek noktasında bir iradesi var. Tabii bu irade büyük bir katılımı gerektiriyor. Halkın desteği var. Burada demokrasimizin temel bir unsuru olan medyanın özellikle de yerel medyanın bu sürece katkısı çok önemli. Çünkü bu sürecin çok geniş bir çerevevede sahiplenilmesi çok önemli. Bu sürecin getirilerinin ön planda tutulması çok önemli. Türkiye son 11 yıl içinde Batı ile arayı çok hızlı bir şekilde kapattı. Hiç bir dönemde dünyanın gelişmiş ülkeleri ile arasındaki farkı kapattığını hatırlamıyorum."
"TÜRKİYE DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK"
Türkiye'nin son 10 yıllık sürede gelişmiş dünya ülkeleri ile arasındaki farkı çok hızlı  şekilde kapattığını kaydeden Şimşek, 'Çözüm süreci' ile Türkiyenin Doğu'su ile Batısı arasındaki farkın da hızla kapanacağını anlattı. Arınç, şöyle konuştu:
"Bu bölgenin bereketli toprakları var. Hükümetimiz sadece son 5 yıl içinde 27 milyar lirayı bu bölgenin sulama, tarım, ulaşım eğitim alt yapısına kaynak olarak aktarmıştır ve henüz bu yatırımların ürüne dönüşmesi sürecinin başındayız. 'Çözüm süreci'; Türkiye ile Avrupa ile arasındaki farkın kapatılması demek. Türkiye bu sorunu demokrasiyle çözerek dünyaya örnek olacak. Yani Kürt sorununu biz kardeşlik hukuku içinde daha çok demokrasi ve daha çok temel haklar konusunda Türkiye, dünyanın bir çok ülkesi içinde özellikle de Ortadoğu için ilham kaynağı olacak. Türkiye çok daha saygın ve küresel bir aktör haline gelecek. Hepimizin bu sürece sahip çıkması lazım. Bu süreç hepimizi ilgilendiriyor. Bu süreç bölgenin şaha kalkmasını ve Ortadoğu'nunda daha refah gelişmiş bir bölgeye dönmesi içinde önemli olacak. Bu konunun önemi ortada."
"KARDEŞLİK DİLİNİ ÖN PLANA ÇIKARALIM"
Bakan Şimşek, medyanın demokrasi açısından ne kadar önemli olduğunun ortada olduğunu belirterek, daha çok kardeşlik dilinin ön plana çıkartılmasını istediklerini vurgularken, Batman'ın kültürel boyutuyla de ne kadar mesafede katettiğini gördüğünü söyledi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, geçen Temmuz ayında tutuklanan TRT'nin Mısır Kahire'deki temsilcisi Metin Turan'ın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması için diplomatik açıdan tüm yolların denendiğini anlattı. Yerel medyanın çok önemli olduğunu belirten Arınç, şöyle dedi:
"Yerel medya çok önemli. 40 yıllık siyasetçiyim. En yakın dostlarımız çalışma arkadaşlarımız yerel medya mensubu oldu. Yerel medya mensupları bizi hiç yanlız bırakmadı. Ben onlara demokrasinin kırcal damarları olarak görüyorum. Yerelde demokrasi yerel medya ile başlıyor. Onlar şartları daha iyi biliyorlar. Bir takım baskı altında ve maddi sıkıntıları olduğunu biliyoruz. Devlet, hükümet olarak yerel medyaya destek vermek zorundayız. Bunu Basın İlan Kurumumuz başarıyla gerçekleştiriyoruz. Yerel medyaya Türkiye'de yılda 250 milyon lira ilan ve reklam parası veriyoruz. Her yıl tarifeyi sizin lehinize biraz daha arttırıyoruz. Yerel medyanın nitelik hem nicelik açısındanda güçlü olmasını isteriz. Sadece reklam alacağız diye onlarca gazete çıkarmak ve içeriğine kalite sokmamak yanlıştır. Gazete çok renkli olmalı ki insan alıp okumalı. Batman'da genel müdürümüzün da gayretleriyle gazetelerin birleşmesi Türkiye'de yankılandı. Şimdi daha güçlü bir yerel medya var. Birleşin güçlü olun biz size dahafa azla reklam verelim noktasındayız."
"MİLLETVEKİLLERİ SEÇİLDİKTEN SONRA YERİ PARLAMENTODUR"
Arınç, çözüm sürecinin bir yılını doldurmak üzere olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Bu süreç nerdeyse bir yılını dolduracak. Ama sizin illerde yaptığımız anketlerde yüzde 80'in altına düşmeyen desteğinizin olduğunu ve bu desteğin bazen yüzde 90'ın üzerine çıktığını görüyoruz. Türkiyenin tek şansı çözüm sürecinin noktalanmasıdır. Bu destek için teşekkür ediyoruz. Türkiye'de son 11 yılda iki refarandum yapıldı. 2007'de çok yüksek destek vermişsiniz. Ama 12 Eylül 2010 refarondumuda fevkalade önemliydi ona daha büyük destek vermişsiniz. Anayasa Mahkemesi artık 2012 Eylül ayından iibaren bireysel başvuraları kabul ediyor. Türkiye'de yaşayan herkes şartları müsaitse Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapabiliyor. Dün Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru ile çok önemli bir karar verdi. Tutukklu bulunan milletvekillerinin uzun tutukluluktan kaynaklanan şikayetini karara vardı. Milletvekilleri seçildikten sonra yerleri parlamentodur. Bu mahkeme kararının gerekçesini okuyacağız. Bu kararın bence hukuka uygun olduğunu gösteriyor. Hamd olsun 3 yıldan bu yana dilimde artık pelesnk olmuş bir sözün doğru olduğunuda gösterdi. Bu tutuklama süreleri çok uzun ister asker, ister sivil, ister köylü, ister şehirli olsun. Adil yargılama hakkı denilen şey tutukluluğun tedbir olduğudur tutukluluğun bir ceza olmamasıdır diye ifade etmiştim. O zaman bana kızanlar Anayasa Mahkemesi'ni gördükten sonra haklıymışsın derlerse onları bağışlarım, demezlerse de kızmam."
"TUTUKLU BELEDİYE BAŞKANLARI İTİRAZ EDEBİLİR"
Arınç, bir kişininyargılanıp beraat edeceğini veya hüküm giyeceğini, bunun Mustafa Balbay veya Mehmet Haberal ile ilgili bir durum olmadığını ifade ederken, şunları söyledi:
"Türkiye'de yargılanan kim varsa başta tutuklu belediye başkanları olmak üzere itiraz edebilir. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı herkes can kulağıyla dinlemek ve eğer dosya buna müsaitse bir an önce bu kararı yerine getirmek zorundadır. İsimleri kim olursa olsunlar, hangi davadan yargılanıyorlarsa da 3-4-5 yıl tutukluluk süresi uzun bir sürerdir. İkincisi milletvekilleri şu veya bu şekilde aday gösterilmiş oy almış ve seçilmişlerse onların yeri demir parmaklıklar arkası değil parlamentodur. Haklarında dava varken veya tutukluyken bile seçilmiş olabilirler. Bu milletvekillerinin görevlerine başlaması gerektiğini de 3 yıldır söyleyen bir arkadaşınızım. Hangi partiden milletvekili seçilmesi önemli değil. Her konuda özgürlük getiren bu memlekette yaşayan her bireyin birinci sınıf vatandaş olduğunu kanıtlayarak bizi birleştiren ortak unsunlara yöneltecek çalışmalar içindeyiz."
Arınç, 11 yılda Türkiye'nin daha özgür olması ve bir takım büyük temel hak ve özgülüklere kavuşmasına çalıştıklarını ifade ederke, "Çözüm süreci ve yerel medya deyince üst üste müjdeler aldık. Kurban olduğum Allah verdikçe veriyor. Bu toplantıların güzel özellikleri vardır. Arkadaşlıklarınızı pekiştirin, birbirinizle dost olun ve arkadaşlıklarınızı güçlendirin. Ortak noktalarımız büyütmeye çalışın. Önemli olan gönüllerimizin bir olması, kardeşlik şuuru içinde olmamız, aynı memleketin çocukları olarak hizmetlerimizi arttırmamızdır" dedi.
Daha sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç moderatörlüğünde TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk ile Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ilk paneli düzenledi. Arınç panelde yaptığı kısa konuşmada ise, "Bu çözüm süreci büyük bir şanstır onu çok iyi kullanmamız gerekiyor. 'Amacımız çözüm süreci başarıya ulaşsın bunun şerefi de bu çözüme katkıda bulunmaya ait olsun' diyorsak çalışmalıyız" diye konuştu.